Šport
Hrvaška reprezentanca v Rusiji 2018
Še lani jeseni so navijači na Hrvaškem izžvižgali reprezentanco, ki je zdaj v Rusiji sprožila še nedoživeto evforijo, ki lahko v nedeljo preseže vse mogoče meje, če se "vatrenim" posreči premagati Francijo v finalu svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Selektor Hrvaške Zlatko Dalić
Zadnji trije nekdanji selektorji Hrvaške Igor Štimac, Niko Kovač in Ante Čačić so bili v letih 2013, 2015 in 2017 odpuščeni tik pred odločilnimi kvalifikacijskimi tekmami, ko je v zraku visel preboj na velika tekmovanja. Hrvaška nogometna zveza je življenjsko odvisna od reprezentančnih premij za igranje na EP-jih in SP-jih, četudi so bili doslej kar na desetih od 12 možnih prvenstvih. Foto: Reuters
       Rekel bi, da imamo dobre mame in očete, ki se dobro ljubijo. Mislim, da gre za našo miselnost. Šli smo skozi veliko sranja, vojne, tudi zdaj položaj ni najboljši. Neverjetno koliko talenta imamo in v koliko športih: košarka, rokomet, vaterpolo, tenis.       
 Branilec Dejan Lovren o hrvaškem receptu za uspeh.
Zdravko Mamić
Maksimirski šerif Zdravko Mamić ima dolgo zgodovino škandalov in izbruhov, junija pa je pobegnil v svojo drugo domovino Bosno in Hercegovino, da se je ognil sicer še nepravnomočni obsodilni sodbi. Glede na vpliv in tesne povezave z vladajočo HDZ, zlasti s predsednico Kolindo Grabar Kitarović so številni Hrvati skeptični, ali bo moral na koncu res v zapor. Foto: EPA
       Ni splošnega načrta in sistematične vzgoje ali porazdelitve mladih igralce po državi. V zadnjih treh desetletjih je bilo zgrajenih ali primerno obnovljenih zelo malo stadionov, podobno velja za vadbene centre. Vadišča so v najboljšem primeru zelo osnovna, ogromno igrišč je obupnih, klubi se borijo za preživetje. Lahko da, predrzni in iznajdljivi Hrvati dejansko uspevajo zaradi kaosa in pomanjkanje organizacije? Navajeni improvizacije od malih nog, so mogoče to sprejeli kot del miselnosti in zdaj ne morejo uspeti drugače kot skupina?       
 Novinar Alex Holiga za Guardian, znani kritik razmer v hrvaškem nogometu.
Stadion Maksimir v Zagrebu
Hrvaška še zdaj nima davno obljubljenega novega nacionalnega stadiona, še manj pa reprezentančnega vadbenega centra. Dolga leta so se pripravljali na Čatežu v Sloveniji, zadnja leta pa po domačih krajih. Priprave za Rusijo so začeli v Rovinju, nadaljevali na Reki in sklenili v Osijeku. Lanskih pet najboljših klubov Hrvaške opravlja poletne priprave v celoti ali delno v Sloveniji! Foto: Reuters
       Hrvaški trenerski model temelji na razvijanju spretnosti in tehnike posameznika, na popolnem obvladovanju žoge in občutku za igro. Pomanjkanje ustrezne infrastrukture je gromozanski problem, a uporabljamo dve stvari, ki ju imamo: čisti talent in trenersko filozofijo.       
 Igor Štimac, nekdanji reprezentant in selektor.
Incident Hrvaška - Češka
Pri vodstvu Hrvaške z 2:1 proti Češki na Euru 2016 so na zelenico poletele bakle in petarde, sledil je medsebojni obračun na hrvaški tribuni, kjer naj bi celotni incident zakuhala skupina 20 huliganov. Po petminutni prekinitvi se je tekma nadaljevala, a Hrvati so bili neprepoznavni in Čehi so z 11-metrovko prišli do izenačenja, ki pa Hrvatov sploh ni več zanimalo. Pred tem incidentom v St. Etiennu je bila že prekinjena kvalifikacijska tekma v San Marinu, na zelenici Poljuda v Splitu pa je bila za tekmo z Italijo, ki je potekala za zaprtimi vrati, izrisana svastika. Foto: Reuters
       Simpatična je doslednost enega kluba, ki je na pripravah v Sloveniji, do katerega še vedno ni prišlo, kdo igra v finalu svetovnega prvenstva. Novice se težko prebijajo do Pohorja.       
 Komentar glavnega urednika Sportskih novosti Maria Zorka. Hajduk Split v objavah na klubski strani in družbenih omrežjih ni doslej niti z besedo omenil Hrvaške na SP-ju.
Kapetan Italije 2006 Fabio Cannavaro
Obrisi Italije 2006: doma so dosegli dno, kopica klubov na čelu z največjim Juventusom je bila ostro kaznovana, podkupljiva sodniška organizacija reorganizirana, klubi so izgubili stik z evropskim vrhom. A reprezentanca azzurrov je nato v Nemčiji osvojila četrti naslov svetovnih prvakov. Foto: EPA
VIDEO
Dalić: Fantje so zdaj zna...
VIDEO
Zoran Šprajc: Hrvaška v t...

Dodaj v

Ognjeni recept za uspeh: tehnika, stroka, kaos in tudi Mamićev bankomat

Ozadje hrvaškega nogometnega čudeža
14. julij 2018 ob 07:25,
zadnji poseg: 14. julij 2018 ob 09:12
Zagreb - MMC RTV SLO

6. junija je bil na 6,5-letno zaporno kazen obsojen alfa in omega hrvaškega nogometa Zdravko Mamić. V nedeljo, 15. julija, bo Hrvaška igrala finale svetovnega prvenstva. Dve plati istega kovanca, v katerega so stisnjeni kaos, korupcija, rop, talent, stroka in srčni navdih.

Hrvaška je 90 oz. po videnem v Rusiji 2018 še 120 minut oddaljena od največjega nogometnega podviga v sodobni zgodovini velikih tekmovanj. Če v Lijepi naši vlada evforija, kjer so se dolgoletni kritiki katastrofalnih razmer v hrvaškem nogometu morali umakniti in skorajda utihniti, se po vsem svetu sprašujejo, kako je prišlo do tega - na prvi pogled - čudežnega finala s Francijo. In to 20 let po že sanjskem bronu ob prvem nastopu na svetovnem prvenstvu. Ne manjka slavospevov in litanij o sodobni nogometni pravljici, kjer se Davidu nasmiha, da užene Goljata in osvoji svet. A kdor se poglobi v ozadje kockastih, hitro zapade v neverjetna nasprotja, dobrega in zla ter vsega sivega vmes, ki samo potrdijo, da je nogomet res odsev družbe - v tem primeru Hrvaške.

Temelj: Ključni igralci vrhunskih evropskih klubov
Res je, Hrvaška je po Urugvaju (takrat 2,2 milijona prebivalcev) v Braziliji 1950 daleč najmanjša država po številu prebivalstva, ki je v moderni dobri svetovnega nogometa prišla v finale svetovnega prvenstva. In to ne z bunkerjem in protinapadi, kot si je Evropo na EP-ju 2004 pokorila Grčija, temveč z igranjem, držanjem žoge in ustvarjalno idejo, kar ne nazadnje niti ne preseneča, saj sta vodji moštva ključna vezista Reala Madrida in Barcelone, ki imata na sredini podporo igralcev Interja, še enega člana Reala in Fiorentine, v konici je strelec Juventusa, v obrambi sta prvi violini stebra Atletica Madrida in Liverpoola, v vratih pa čuvaj mreže Monaca. Že vsaj bežni spremljevalec sklepnih bojev Lige prvakov in Lige Evropa bo prepoznal vsaj devet prvokategornikov.

Bogat DNK okolja: Beara, Vukas, Jerković, Prosinečki, Šuker, Boban
Predvidena prva postava Hrvatov bo imela v nedeljo ob 17.00 na stadionu Lužniki v Moskvi skupaj 615 oz. 56 reprezentančnih nastopov ali tri velika prvenstva za seboj. Ob tem finalno soočenje s Francozi budi spomine na magično poletje 1998, ko so vatreni že osvojili bron na svetovnem prvenstvu z generacijo zvezdnikov, kot so bili Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki, Alen Bokšić, Niko Kovač ... A pred njimi so bili veliki zvezdniki Jugoslavije in nosilci njenih največjih uspehov Dražen Jerković, Bernard Vukas, Vladimir Beara, Stjepan Bobek, Branko Zebec. Skratka: tradicija in zgodovina sta vtkani v DNK okolja, v katerem je zrasla generacija moskovskih finalistov.

Reprezentanca z igralcem manj po selektorjevi odločitvi
Tudi tekmovalno so Hrvati začeli SP 2018 z afero po prvi tekmi z Nigerijo (2:0). Selektor Hrvaške Zlatko Dalić je nezadovoljnega napadalca Nikolo Kalanića izključil iz reprezentance in ga poslal domov, tako da Hrvati vse preostale tekme svetovnega prvenstva igrajo z 22 igralci. "Na tekmi z Nigerijo se je ogreval, moral bi vstopiti v igro, a je rekel, da ni pripravljen. Ni bil pripravljen niti proti Braziliji, niti včeraj na treningu ni bil pripravljen, jaz pa potrebujem zdrave in pripravljene igralce," je Dalić jezno sklenil postanek pred novinarji po koncu treninga. Poteza, ki je poenotila hrvaški tabor in prilila dodaten motiv.


A zakaj je bila po razpadu Jugoslavije Hrvaška na desetih od 12 možnih velikih tekmovanj, medtem ko so vse druge naslednice skupne države skupaj nabrale devet velikih tekmovanj? (Srbija 5, Slovenija 3, Bosna in Hercegovina 1, Črna gora, Makedonija in Kosovo po 0)

Z vrnitvijo imena Dinamu prišel tudi Mamić
Dinamo Zagreb. 14. februarja 2000 so organizirani navijači Bad Blue Boys dočakali zmago - klubu so vrnili ime Dinamo, ob tem pa je član izvršnega odbora postal Zdravko Mamić. Hitro je postal prvi operativec - izvršni direktor in spremenil zagrebški klub v najuspešnejši nogometni klub v jugovzhodni Evropi. Redno se je igrala Liga prvakov, osvajale so se domače lovorike, med drugim 11 zaporednih državnih naslovov (2006–2016), sicer je vedno zmanjkalo za prezimovanje in preboj v izločilne boje. A zato so se vsako leto ustvarjali novi igralci, ki jih je Mamić znal presenetljivo dobro prodajati, in to za astronomske zneske. Mladinska šola Dinama je bila prava kovnica nadarjenih in denarja. Leta 2016 je v petih elitnih evropskih ligah igralo kar 55 nogometašev, vzgojenih pri Dinamu! (merilo v raziskavi CIES-a: vsaj tri sezone med 15. in 21. letom v klubu). V Mamićevi eri 16 let so z desetimi najdražjimi prodajami zaslužili 150 milijonov evrov. Resda so tudi nakupovali, ne samo doma, tudi v tujini, zlasti v Južni Ameriki, plače so bili visoke, vseeno pa so presenečale številke o izgubi.

Izpuhteli milijoni od prestopov
Ob zamenjavi oblasti, SDP namesto HDZ, je policija dobila zeleno luč za pregled dogajanja v Maksimiru in 18. novembra 2015 so aretirali Zdravka Mamića zaradi goljufanja pri prestopih in pogodbah z igralci, s čimer je po podatkih Uskoka oškodoval Dinamo za 15,3 milijona evrov, hrvaško državo pa za 1,6 milijona evrov davkov. Nekdanji minister za šport 2011–2014, član SDP-ja, Željko Jovanović je po aretaciji za Jutranji izjavil: "Na žalost je bila država nekaterim strankam bankomat, iz katerega so jemali denar za osebne in strankarske potrebe. Drznem si reči, da bo preiskava pokazala, da je Dinamo služil bratoma Mamić za bankomat."

Modrić in Lovren v postopku zaradi krivega pričanja
Med sojenjem sta v središče pozornosti kot priči postala ključnega pomena kapetan reprezentance Luka Modrić in steber obrambe Dejan Lovren. Njuna primera sta bila vzorca, po katerem je Mamić prejemal zajeten kos njune klubske plače in nato še večino od polovice odškodnine Tottenhama oz. Lyona, ki jo je po prodaji v tujino v skladu s pogodbo Dinamo odstopil igralcema. Na zaslišanjih Uskoka v letu 2016 sta nogometaša vse pojasnila, leto pozneje na sojenju v Osijeku pa sta vse pozabila. Modrićevo "Ne spomnim se" je ponarodelo na Hrvaškem. Marca letos se je sprožil uradni postopek zaradi krivega pričanja, ki se je po junijski sicer še nepravnomočni obsodbi začel tudi proti Lovrenu. Obema grozi od pol leta zapora dalje, če bo sodišče odločilo, da sta kriva.

Eduardo "podarjal" četrtino plače, Kramarić moral na Rijeko h Keku
Podobne pogodbe z Mamićem kot predstavnikom kluba in Mamićem menedžerjem, formalno prek sina Maria, licenciranega igralskega posrednika, je imela večina dinamovcev. Tudi reprezentanta Šime Vrsaljko in Mateo Kovačić, a nista bila vabljena za priči, kljub temu, da sta bila njuna prestopa v tujino prav tako večmilijonska. Izvrstni napadalec Dinama in naturalizirani reprezentant Eduardo da Silva je tožil Mamića in leta 2014 tudi zmagal na sodišču, ker je pod prisilo dvojne vloge moral izplačevati maksimirskemu šerifu četrtino svoje igralske plače. Eden redkih, ki se je uprl vlogi Mamićevega bankomata je bil Andrej Kramarić, ki se je kot najboljši strelec mlajših selekcij Dinama na koncu uveljavitl pri Rijeki in Matjažu Keku.

Prek Dinama obvladoval reprezentanco in podpira predsednico
Med vladanjem Dinamu je Zdravko Mamić postal tudi ključna oseba hrvaške nogometne zveze (HNS), kjer je pomagal Davorju Šukerju do mesta predsednika, ob serijskih menjavah selektorja pa je dajal soglasje k imenom, če že sam ni predlagal trenerjev in izbiral reprezentantov. Ne nazadnje je bil junija med četverico obsojenih ob bratu Zoranu Mamiću tudi Damir Vrbanović, zdajšnji izvršni direktor zveze, ki je dobil tri leta zaporne kazni. HNS je samo kratko sporočil, da do pravnomočnosti sodbe Vrbanović ostaja funkcionar in je v Rusiji tako na VIP-tribuni proslavljal napredovanja reprezentance v družbi predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. Sama predsednica je med kampanjo prejemala donacije bratov Mamić, Zdravko je leta 2015 organiziral razkošno rojstnodnevno zabavo predsednice, ki je enkrat zaradi vprašanj o njeni zvezi z Mamićem celo prekinila novinarsko konferenco v Splitu.

Vrh dolgoletne navijaške vojne: St. Etienne 2016
Iz vsega zgoraj omenjenega tudi izhaja neizmerno ogorčenje dela hrvaških navijačev, zlasti iz Dalmacije, ki so po letih opozicije in navijaške vojne na Euru 2016 zakuhali incident, ko so namerno prekinili tekmo Hrvaška - Češka v St. Etiennu, s čimer so želeli izzvati sankcije Uefe, ob globi HNS-a, mogoče celo izključitev reprezentance s prvenstva.

V ozadju vseeno delujoči tovarni igralcev Dinama in Hajduka
A če je bil Dinamo donosen Mamićev bankomat, je to bil predvsem zaradi dejanskega proizvoda - iskanih mladih, kakovostnih igralcev. Kljub porazni nogometni infrastrukturi po državi se je zlasti v Dinamovi mladinski šoli vzpostavi sistem, ki deluje. V reprezentanci ognjenih v Rusiji je 10 igralcev (so)vzgojenih pri Dinamu, še štirje so prve članske sezone odigrali v Zagrebu in se od tu prodali v tujino. Drugi center ostaja Hajduk Split, kjer je gor raslo pet reprezentantov, člansko uveljavitev pa je dočakal še 1. vratar Danijel Subašić. V raziskavi CIES-a o klubih proizvajalcih je Hajduk za elitnih pet evropskih lig vzgojil 46 nogometašev. Skupno sta največja hrvaška kluba tako vzgojila in prekalila kar 20 od 23 Dalićevih izbrancev!

Lani položili temelje za enotno delo po vsej državi
Med letoma 2008 in 2013 je Dinamovo mladinsko šolo vodil Romeo Jozak, ki je nato bil skoraj štiri leta tehnični direktor HNS-a, pristojen za vzpostavitev enotnih smernic in temeljev razvoja. Ob slovesu od zveze je lani uredil Razvojni program HNS-a, kjer so na 230 straneh podane smernice in položeni temelji za enotno delo od 12. leta dalje, s poudarkom na slogu igre in s prilagoditvami za potrebe reprezentanc.

"Samo 22 odstotkov nogometnih šol deluje po lastnih zastavljenih načrtih in programih, preostalih 78 odstotkov dela, kar komu ustreza," je ob predstavitvi programa ugotavljal Jozak, ki je izhajal predvsem iz dela, zastavljenega pri Dinamu. Zlasti dolgoletno prakso igranja in vadba z manjšim številom igralcev na manjših površinah, kar mladim ponuja več dotikov z žogo, so kot dobro prakso razvoje spretnosti posvojile številne druge zveze. Viden adut hrvaških igralcev je izjemna tehnična podkovanost, pri čemer Jozak uporablja izraz funkcionalna tehnika: "Če zgrešimo pri pravilni izrabi talenta, boš vedno ostal cirkusant ali samba nogometaš. Gre za prehod iz neresnega v resen nogomet."

Trenerji morajo zaradi lastnega preživetja ustvarjati igralce
Demografska kriza, gospodarski krč in tudi politični pretresi na Hrvaškem ohranjajo okoliščine, v katerih je nogomet resna karierna možnost za mlade. Pri tem igrajo ključno vlogo povečini dobro izobraženi in tehnično podkovani trenerji, katerih motiv in fokus dobro oriše Jozak. "Ena izmed prioritet je, da si ne moremo privoščiti izgube ali zanemarjanja niti enega talenta, ni pomembno, koliko je star. Talente je treba obravnavati 100-odstotno in s strastjo, da dobimo najboljše iz njega, kar se dolgoročno obrestuje. Razvoj posameznikov je stvar, od katerega je odvisna Hrvaška, kar je tudi pritisk. Če ne boš naredil igralca, ne bo plače, klub ne bo preživel. Niso prijetne delovne razmere, a so jih naši trenerji navajeni, zato se je razvil sistem, v katerem res dobiš najboljše iz igralcev, ki jih imaš na voljo."

Uspešno novačenje nadarjenih v močni diaspori
Delček odgovora pri iskanju poti do uspeha je tudi širši narodnostni bazen, kot je videti ob uradni statistiki 4,2 milijona državljanov Hrvaške. Po vzpostavitvi državnosti leta 1991 in vzporedno z vojno so znali Hrvati dobro izkoriščati narodni naboj med številčno diasporo, iz katere so v vsaki generaciji znali pridobiti kakšnega izmed nosilcev reprezentance (Josip Šimunić/Avstralija, brata Niko in Robert Kovač/Nemčija, Mario Stanić/BiH, Ivan Klasnić/Nemčija). Na svetu je med 7 do 9 milijoni Hrvatov, med 40 Hrvati z več kot 40 reprezentančnimi nastopi jih je tako deset rojenih in nogometno vzgojenih zunaj meja Hrvaške. V zdajšnji reprezentanci se je četverica Rakitić, Lovren, Kovačić in Ćorluka rodila v zamejstvu in tujini, ob tem je še Mandžukić kot begunec otroška leta in prve nogometne korake preživljal v Nemčiji. A zaradi okoliščin so se vsi v formativnih najstniških letih kalili na Hrvaškem. Edina prava izjema je Ivan Rakitić. Kot veliki talent domačega Basla je igral v švicarskih mlajših reprezentancah, preden ga je Slaven Bilić v vlogi selektorja leta 2007 prepričal, naj zamenja reprezentanco, in se odločil za Hrvaško.

Na koncu zadeli s presenetljivim selektorjem
Vseeno so Hrvati še konec lanskega poletja delovali kaotično in neprepričljivo, ali se bodo sploh uvrstili na SP. 3. septembra so na Maksimiru v Zagrebu v okviru kvalifikacij gostili odpisani Kosovo, takrat nepriljubljeno Mamićevo in Šukerjevo reprezentanco je prišlo gledati samo 6 tisoč ljudi, ki so ob skromni zmagi z 1:0 izžvižgali vatrene na čelu s kapetanom Lukom "Ne spomnim se" Modrićem. Čez tri dni je sledil poraz v Turčji, nato 6. oktobra bledi remi s Finsko na Reki. Gol Pyryja Soirija za 1:1 v 90. minuti je očitno res prinesel ključno spremembo - novo selektorsko menjavo. Zlatko Dalić, ki si je trenersko ime ustvaril v arabskem svetu, je na presenečenje vseh sprožil niz potez in dogodkov, ki so pripeljali do tega, da Hrvaška igra za naslov svetovnega prvaka v najpomembnejšem športu na svetu, kjer, roko na srce, po logiki, številkah in dogajanju čez Kolpo vatrenih ne bi smelo biti. In ravno zato jih ne gre odpisati.

Toni Gruden
Prijavi napako
Komentarji
Churchill W.
# 14.07.2018 ob 08:23
Za koga boste navijali v finalu nogometnega SP-ja?
Za Francijo
Za Hrvaško
Za nogomet, nisem opredeljen

Glede na količino člankov imam že 3 dni na sumu, da v športnem uredništvu sploh ne vedo da igrata finale dve reprezentanci. Težko se odločim, ko ne vem katera je druga in v kakšnem stanju je.

Komaj čakam da bo 17.12. in bom končne videl, da me pod športnimi novicami o nogometu ne posiljujejo vsak dan s 5 članki o Hrvatih!!!!
gyore92
# 14.07.2018 ob 07:34
Kaj vam je treba tega RTV,se pocutim,kot da na Hrvaskem zivim.
alcatraz
# 14.07.2018 ob 09:11
@bicesniga prosim, še enkrat si preberi svoje vpise. Sploh veš kaj si napisal?:
Tisti, ki nenehno govorite o narodih, nacionalizmu, ne o nogometu. Tisti, ki podpihujete sovraštvo in ne boste navijali za Hrvaško. Zavedajte se, da ste v manjšini, obnašajte se družbeno odgovorno in obmolknite.
@ alcatraz....Za Vido se strinjam, ampak to so malenkosti, a veš koliko političnega masla in grdobij ima na glavi Francija in ostale države, tudi na našo škodo ( EU....)? haha...ampak to ni point...point je nogomet in najbolj bratski sosedi razturavajo...ajmo vatreni!


Mi hočeš reči:
- če ne navijam za hrvate, razpihujem sovraštvo? se ne obnašam družbeno odgovorno? moram biti tiho?
- da so izpadi tipa Vido 'malenkosti'?
- da moram za hrvate navijati, ker so kao susjedi?
- da so hrvati nam najbolj bratski narod? zakaj že? ker ne šljivijo arbitraže?
Daj prosim te, skuliraj se malo. Navijaj za kogar hočeš, mene in ostale, ki jim za uspehe 'najbolj bratskih susjedov' malo dol visi, pa prosim pusti pri miru.
alcatraz
# 14.07.2018 ob 08:35
Tisti, ki nenehno govorite o narodih, nacionalizmu, ne o nogometu. Tisti, ki podpihujete sovraštvo in ne boste navijali za Hrvaško. Zavedajte se, da ste v manjšini, obnašajte se družbeno odgovorno in obmolknite.

Kako prosim?
Ne piši neumnosti!
Nikoli in nikdar ne bom podpiral reprezentance, pa naj bo trikrat ali pa stokrat sosed, katere kader je vsaj tričetrt ne narodu pripaden, pač pa nacionalistov. In če bi bilo tisto trapasto fotkanje pred vsako tekmo kaj vredno in bi sploh čemu služilo, bi Vido s prvim vlakom morali poslati domov s kaznijo par sto tisoč in prepovedjo igranja par let!
Najprej sem SLOVENEC!
gyore92
# 14.07.2018 ob 09:05
Toliko clankov ni bilo,ko so nasi zlati kosarkarji bili v finalu, sram vas je lahko, pa nekateri se pritozujete, ce je vsak dan clanek o Doncicu, o Hrvaski pa vas ne moti?
royalclub
# 14.07.2018 ob 08:31
@bicesniga - ker ne navijam za Hrvaško bi moral obmolkniti? Kje pa misliš da živimo, v kaki mafijsko skorumpirani državi, npr. Hrvaški?

Navijal bom za Francijo, tudi zato ker igrajo proti Hrvatom. Za reprezentanco (pazi, napisal sem reprezentanco!) kjer igralci odkrito simpatizirajo z ustaši, kjer navijači na igrišče rišejo svastike in kjer nekateri ob proslavljanju gola pozdravijo z "Za dom spremni" pač ne morem navijat, mi moj ponos in spoštovanje zgodovine mojih prednikov pač ne da.

Proti samemu narodu seveda nimam nič, dalmatinci so povečini super ljudje, se pa, tako kot pri nas in pri vseh ostalih narodih najdejo id*oti, jbg..
no72
# 14.07.2018 ob 11:55
Spomnim se gostovanje slovenske reprezentance in skandiranja zagrebških navijačev "ubij janeza", spomnim se nagih riti, ki so jih zagrebški gledalci kazali slovenskim rokometašem na znameniti rokometni tekmi za uvrstitev na OI 2000 na EP v Zagrebu, spomnim se izpada Luke Modrića, ko je na tekmi lige prvakov pred kamerami gnusno in primitivno opsoval slovenskega sodnika Skomino in se ni nikoli opravičil, po uradnih podatkih je več Hrvatov navijalo za Srbe kot Slovence v finalu Eurobasketa, leta nam povzročajo probleme okoli NEK Krško, probleme v piranskem zalivu in naše meje, kjer so si prisvojili že precej ozemlja ( mejni prehod Sečovlje), prisvojitev imetja slovenskih podjetij na Hrvaškem po 1991, obenem zahteva za izplačilo hrvaških varčevalvev NLB, čeprav je denar v bistvu ostal na Hrvaškem,
kot pika na i pa še sramoten odnos, neverjetna nesramnost in aroganca okoli arbitražnega sporazuma in njegovega nepriznavanja in aroganten in oholi odnos do slovenske politike.

Potrebujete še kakšen argument, da bom v nedeljo 100% na strani Francozov in 0% na strani Hrvatov?
HomerSimps
# 14.07.2018 ob 09:46
Vau. Članek o hrvaški.Tega še ni bilo na tem portalu.
Bivši uporabnik
# 14.07.2018 ob 09:30
Dajte, tisti, ki pišete o foušiji, razložite, zakaj navijati za Francijo pomeni biti fouš Hrvatom, navijati za Hrvaško pa pomeni edino pravilno in ne biti fouš Francozom?
Bivši uporabnik
# 14.07.2018 ob 09:29
Sedaj sem presenečen ugotovil (na podlagi ankete), da neka ekipa z imenom Francija tudi igra v tem finalu... Na podlagi količine člankov sem mislil, da igra Hrvaška I s Hrvaško II...
Hijena
# 14.07.2018 ob 08:06
Vatreni se bodo pogasili v finalu
ga_moram_imet
# 14.07.2018 ob 09:10
Dejmo Francija. Clanek pa ponovno namenjen da bi navijali za hrvate.
Churchill W.
# 14.07.2018 ob 11:17
je pa noro, da mešamo politiko v šport

Ko to počnejo športniki se jim pač oprosti, niso tako mislili in njihove izjave, filmčki, geste, zastave drugih drugih držav na kopačh....nič takega, samo športni duh in pripadnost svojemu narodu

Ko pa to isto stvar naredi navijač je pa to mešanje politike in športa.

Ma daj! Edini normalen v celi reprezentanci naše sosede z juga je Rakitić. Mogoče je povezano s tem, da ni rojen v “lepi njihovi”, da ni rastel gol s primitivizmom in se ni uspel nalesti balkanske mentalitete.

D. Lovren:”Mislim, da gre za našo miselnost. Šli smo skozi veliko sranja, vojne, tudi zdaj položaj ni najboljši.”
Rojen 5.7.1989. Skozi katero sranje pa je ta šel? Od 2010 že v tujini! Katero vojno je pa ta doživel? 2 leti imel ko se je začela! Čigav položaj se bo pa izboljšal? Narodov sigurno ne, njegov račun zna biti pa precej bolj debel. Za piko na i ima pa še spomin luknjast, tako kot Modrić. Imata pa oba zato debelejšo denarnico, da si luknje zafilata brez odrekanj in podhranjenosti.
veza
# 14.07.2018 ob 08:10
Dober članek, pravi pregled dogodkov, realna slika dogajanja, vse pa je rešil prihod Dalića.
Me pa zanima, kaj bodo sedaj sodišča rekla, verjetno bodo še sami sodniki in tožilci oblekli kvadratne drese in zadeve potisnili nekam globoko v omaro.
rooster
# 14.07.2018 ob 10:06
Jp, na MMC več člankov o hrvaškem finalu kot takrat o naših Prvakih. wtf?
Kekec99
# 14.07.2018 ob 07:42
Mamić zapora ne bo videl, saj je pobegnil v Hercegovino. Baje pa sedaj Romi prodaja Gospo iz Međugorja za 15 milijinov €.
Khamutov
# 14.07.2018 ob 14:58
Ma kaki Hrvati,lepo vas prosim.Pa to je zadnje da bi navijal za ta oholi,samovšečen narod,z neko lažno vero in kvazi gorečnostjo.Ma niti se ne obremenjujem preveč tudi če bojo prvaki.
Ubog je narod,ki svojo identiteto išče,in jo najde,med zločinci,morilci in vojnimi obsojenci.
Za take je slogan"kruha in iger"pravšenj.
Simko123
# 14.07.2018 ob 08:33
Sicer pa, zakaj bi mi navijali za Hrvaško?, saj 50% hrvaške ne navija za njih:)
Pueblo Libre
# 14.07.2018 ob 08:12
Ma dejte no... lepo vas prosim nehajte se smesit s temi vašimi analizami ker samo dodatno potrjujejo da nimate pojma... raje odklenite ostale programe da lahko kot ljudje gledamo se zadnji dve tekmi da ne rabi folk delat dnevnih migracij zaradi vašega neprebavljivega programa... kakšna sramota...
Kekec99
# 14.07.2018 ob 09:39
Za naciste nisem navijal nikoli, tudi sedaj ne bom pa če prav gre za naše sosede. Sem jim privoščil da zmagajo, vendar po izjavi Slava Ukrajini in ko so jim ukrajinci vrnili z pozdravom Za dom spremni se je pri meni cela zadeva obrnila za 180 stopinj. Ukrajinci ki so se tako pozdravljali so ubili več judov kod nemci ki so se pozdravljali z imenom tistega strička z smešnimi brki. Res pa je da je bela garda v Sloveniji kar močna, od tu pa tudi simpatije do take reprezentance.
falco
# 14.07.2018 ob 08:30
Čemu je namenjen ta članek?? Krneki ...
Simko123
# 14.07.2018 ob 08:24
Ne gane me...
tomquick
# 14.07.2018 ob 11:23
Nacionalisti...vi eni slovenci pa navijajte za njih...oni pa vas posiljajo v pm...
redmann99
# 14.07.2018 ob 10:37
ker se hrvati delajo francoze, bom navijal za Francijo!
gorazd114
# 14.07.2018 ob 08:18
Navijal bom sicer za Hrvaško, toda menim, da imajo Francozi več možnosti, saj so bolj spočiti in imajo daljšo klop.
SMERŠ
# 14.07.2018 ob 14:16
nehajte s temi članki o hrvaški. toliko člankov kolikor ste jih napisali ta teden niste v celem mesecu eurobasketa
alcatraz
# 14.07.2018 ob 11:21
Ko to počnejo športniki se jim pač oprosti, niso tako mislili in njihove izjave, filmčki, geste, zastave drugih drugih držav na kopačh....nič takega, samo športni duh in pripadnost svojemu narodu

No saj, tiste 'švicarske' oslarije bi si tudi zaslužile malo strožjo kazen.
Tovrstno nešportno obnašanje se ne bi smelo tolerirati in bi se moralo najostreje sankcionirati.
montebuba
# 14.07.2018 ob 09:51
s kvoto o hrvaških člankih ne popuščate...go on rtv!
rooster
# 14.07.2018 ob 09:30
Francozi jim bodo pa konkretno po kolindino srušit ćemo snove.
torcida_ce
# 14.07.2018 ob 13:45
@Slovankares: NI RES! Navijaški vzklik primerljiv z Kdor ne skače je u boj za narod svoj! Za dom spremni je ustaški pozdrav. Čisto isto kot će bi Nemci navijali z Sieg Heil, ki v osnovi pomeni živela zmaga!
Problem je, da nekatere strukture poizkušajo s raznimi lažmi (opera, navijači) doseči legitmnost tega vzklika in s tem rehabilitirati NDH!
Poznam celega Šubića Zrinjskog. Nikjer v originalnem Badalićevem librettu se je poje za dom spremni, kot je precej let nazaj na TELEVIZIJI lagal Marković.
In ne. Nisem nacionalist. Lahko ti vse to napišem v čisti hrvaščini. Izberi dialekt: kajkavski, istarski, dalmatinski. Sem živel 8 let na Hrvaškem, ampak hvala bogu v "rdeči" Rijeki, ne nekje v neki kradese vukojebini
cartekmedo
# 14.07.2018 ob 13:43
Ker ne navijamo za Hrvaško smo dvolični nekateri in domobranci?? Ha,ha.

Kake eni ven mečete!!!
PlanetOfTheApes
# 14.07.2018 ob 11:53
Moti me ta lažni hrvaški ponos, nacionalizem in patriotizem. V nedeljo po tekmi pa vsi nazaj na arbajt v Đermani med gastarbajterje. Po podatkih je Hrvaško od vstopa v EU zapustilo 300.000 prebivalcev v 10 letih pa jo bo še milijon.
alcatraz
# 14.07.2018 ob 11:25
@gorazd114:
Res je. Osnova je nogomet.
Vendar!
Nogometne velikane si za vzor jemljejo otroci.
Just imagine!
Glas_razuma
# 14.07.2018 ob 10:12
Odličen članek, v katerega je šlo precej truda.
seba goričan
# 14.07.2018 ob 11:03
Jst bom gledo tenis
M-filter
# 14.07.2018 ob 10:46
a članka o francozih pa nič :D

so pa hrvatje zaradi svojih podaljškov dejansko odigrali eno tekmo več kot francozi.
Primus Rochwald
# 14.07.2018 ob 09:59
Ma dejte no... lepo vas prosim nehajte se smesit s temi vašimi analizami ker samo dodatno potrjujejo da nimate pojma... raje odklenite ostale programe da lahko kot ljudje gledamo se zadnji dve tekmi da ne rabi folk delat dnevnih migracij zaradi vašega neprebavljivega programa... kakšna sramota...

+1
Kekec99
# 14.07.2018 ob 13:41
@Slovenkares
Svastika je veliko starejša kot je star 3. rajh, pa je vseeno v EU prepovedana. Kdo ne skače ni slovenc, kaj je tu narobe? Smo navijači ki navijamo za svojo reprezentanco, smo beli, črni, rumeni, včasih tudi zeleni. Ni primerljivo z Za dom spremni.
Churchill W.
# 14.07.2018 ob 12:08
@alcatraz
Se povsem strinjam glede FIFIne kazni za orliče. Take pač so. Smešno nizke. To je tako kot da meni policaji za divjanje 150km/h v naselju, najprej 2x dajo opomin 3jič pa kazen v višini 0,01€.
Najslabšo je v tem primeru potegnila reprezentanca. Lastni navijači so ji zaradi mlacnosti obrnili hrbet, pa tudi pri drugih si ni ravno pridobila simpatij.

@gorazd114
Bom rekel tako kot sem rekel v primeru orličev. Nogomet je res ena čudna zadeva, ki pritegne miljarde ljudi tako na stadione kot pred TV ekrane. Nič narobe - čudovita igra, ki jo obožujemo. Težava pa nastopi, ko se med to miljardo normalnih ljudi, ki se sicer navijaško sprejo kdo je boljši, kdo ima večjega, komu dlje nese.... najde 1% ki si take osebke najde za vzornike. Ko pa ima nekdo “zvezdo” za vzornika, se pa tudi obnaša tako kot ta “zvezda”. In če on lahko, pred TV kamerami na igrišču, v posnetkih s slavja v slačilnici, v javnih intervjujih,....zakaj potem nebi še drugi? In ko enkrat dobiš nekaj takih osebkov na kupu, je verjetnost da dobiš tudi sranje v civilnem okolju, ki z nogometno igro ni povezano.

@torcida
Ne zmanjšujem pomena vojne in dogodkov, ampak razloge za svoj uspeh iskati v njej, sploh če si imel 3 leta je pa bosa.
Kekec99
# 14.07.2018 ob 11:12
Gorazd
Vsak navija za kogar hoče, s politiko pa so začeli člani hrvaške nogometne reprezentance od tu pa tudi odpor. Kot sem že napisal, sem navijal za njih vendar le do trenutka ko so v nogomet vmešali politiko.
gorazd114
# 14.07.2018 ob 10:56
Naj vsak navija za kogar hoče, sam bom navijal za Hrvate (deda je bil iz Hrvaške), je pa noro, da mešamo politiko v šport. Politiki so pajaci, ki se ne znajo zmenit, kaj je od koga.
rooster
# 14.07.2018 ob 09:27
No, da vidimo. Danci so jih v tekmi povsem nevtralizirali, Rusi tudi skoraj tako. Angleži so pa pač luzerji, v prvih 30 minutah imeli dve "smrtni" za 2:0, ampak si niso upali stvari zaključit.
seven7
# 14.07.2018 ob 16:54
Kriminal na kubik da predsednica sedi in skupaj navija z obsojenim kriminalcem...
gyore92
# 14.07.2018 ob 14:50
A mi lahko kdo razlozi kaj pomeni biti "velik"? A zdaj,ce ne navijam za hrvasko nisem "velik"? A bi mogoce tako vneto navijali npr. za Madzare, ce bi prisli v finale, so isto nasi sosedi kakor Hrvati?
qwertz
# 14.07.2018 ob 14:06
Nacionalizem gor ali dol... pametno bi bilo če bi naša nogometna zveza malo pokukala na Hrvaško in kaj koristnega prenesla na naša tla. Saj imamo tudi mi talente, samo nič ne znamo naredit iz njih... oziroma se po prehodu v člansko konkurenco ali po odhodu v tujino izgubijo v (pod)povprečju.... zakaj?!
medo357
# 14.07.2018 ob 13:21
MMC, od vas medijskih nepristranskih profijev bi pričakoval tudi kakšen članek o francoski ekipi, ki je ravno tako naša kot druga ekipa.
sik
# 14.07.2018 ob 12:01
Ne pišejo pa, da imajo Hrvati v ekipi škotskega analitika ki sedi na stadionu in v piko analizira postavitev nasprotnika in temu prilagaja igro Hrvatov in to sporoča Daliču.
Baje da je hud strokovnjak za taktiko in analizo in baje da je on v bistvu motor njihovega strokovnega štaba.
Podobno funkcijo je pred časom imel Američan v naši košarkarski reprezentanci.
Wasabi
# 14.07.2018 ob 11:42
Super članek, od Hrvatov se imamo marsikaj za naučiti v nogometnem smislu. Neverjetna valilnica talentov so, močno dvomim, da imajo toliko boljše pogoje in stroko. Razlog mora biti nekje drugje. Ni naključje, da so spet pri medalji. Mi pa sanjamo uvrstitev v dodatne kvalifikacije in se zdi, da smo svetlobna leta stran.
Picasso
# 14.07.2018 ob 11:24
Hrvatom se bo še dolgo kolcalo po temu da niso prepričali Christiana Pulisica da igra za Hrvaško namesto za ZDA. No lahko da se bo po tem prvenstvu kolcalo njemu. Jedro Hrvaške se bo najbrž poslovilo v roku 2 let: Modrič, Rakitič, Subašič, Čorluka, Vida, Strinič, Badelj, Mandžukič.
Vendar imajo sosedje veliko talenta v ozadju ki je že dokazan: Kovačič ( Real ) , Brozovič, Perišič ( Inter), Jedvaj ( Bayer) , Kramarič (Hofeniheim), Rebić ( Eintracht), Čaleta-Car ( Red Bull Salzbur), Sosa ( Stuttgart), Olmo - naturalizirani španec iz mladih vrst barcelone ( Dinamo), Rog ( Napoli), Halilović - če se zbudi ( Ac Milan), Brekalo ( Wolfsburg),v ozadju še 3 super mladi golmani Livaković, Šempar, Letica - res ogromno talenta, vendar težko da se bodo še kdaj prebili med 4 na velikih tekmovanjih, sigurno pa bodo redni udeleženci le teh.
Če boste kdaj v Zagrebu kot turisti pojdite pogledat kakšen center imajo mladi Dinamovi igralci.
alcatraz
# 14.07.2018 ob 08:47
3, 2 ,1 naj se nevoščljivost začne

?
Kazalo