Tim Gajser je bil na VN-ju Velike Britanije skupno drugi, potem ko je bil tretji v prvi vožnji in zmagal v drugi. Foto: HRC
Tim Gajser je bil na VN-ju Velike Britanije skupno drugi, potem ko je bil tretji v prvi vožnji in zmagal v drugi. Foto: HRC

Gajser je že pred dirko poudaril, da je proga v Matterley Basinu eno njegovih najljubših prizorišč v SP-ju, napovedi o dobrem nastopu pa je uresničil tudi v sobotnih kvalifikacijah, v katerih je bil najhitrejši.

Kazalo je, da bo tudi na nedeljski dirki brez večjih težav kronal premoč. Kolikor toliko blizu je bil le izkušeni Antonio Cairoli, toda po začetnem vodstvu je Italijan kmalu popustil pred napadi Slovenca, ki se je hitro prebil v vodstvo. Nato pa je po nekaj krogih naredil napako, grdo padel in zletel z motorja, njegov motocikel pa je obležal na tleh precej poškodovan. Gajser se je hitro pobral in nadaljeval dirko. A z motociklom, na katerem je imel veliko težav z razrahljanim krmilom in še nekaj polomljenimi deli, ni bil več konkurenčen, na koncu pa je vseeno še iztržil tretje mesto in ostal v boju za skupno slavje. Cairoli je dobil to vožnjo, drugi pa je bil Francoz Gautier Paulin.

"Odlično sem začel, imel sem pravi ritem, hitrost, lahko sem prehitel Cairolija. Ne vem, zakaj sem potem tako močno pritiskal, ker mi pravzaprav ne bi bilo treba. Po padcu sem imel veliko težav, motor je bil zelo razmajan, tako da je bilo še dobro, da sem prišel do cilja," je pred nadaljevanjem dirke prvo vožnjo podoživel Gajser.

Uspeh Gajserja kljub padcu

Padec vseeno ni pustil resnejših posledic, kar je pokazal v drugi vožnji. Začel je podobno kot prvo, se v drugem krogu znebil vseh tekmecev, več sekund prednosti je imel tudi pred Cairolijem, vsi drugi pa so bili še precej bolj oddaljeni. Slovenec tokrat ni ponovil napake iz prve vožnje, ostal je trdno v sedlu in ohranil vodstvo. Cairoli je ob koncu sicer odločno napadel in precej zmanjšal zaostanek, ni pa ga mogel prehiteti.

Cairoliju je takšen razplet ustrezal, saj mu je tudi drugo mesto omogočalo skupno zmago na dirki. Italijan je v četrti vožnji sezone – po dveh zmagah v Argentini – sicer moral prvič priznati poraz, vseeno pa je na koncu s 47 točkami dobil britansko dirko, Gajser jih je imel na koncu 45. Na skupno tretjem mestu je britansko preizkušnjo končal Paulin z 42.

Skupno je v SP-ju Cairoli ostal na prvem mestu s 97 točkami, drugi je Gajser z 89, tretji pa Paulin s 74.

Gajser je bil edini slovenski predstavnik v Matterley Basinu v tem razredu, po prvotnih načrtih pred sezono bi sicer moral nastopiti tudi Klemen Gerčar, ki se osredotoča le na evropske dirke, a je zaradi še ne povsem odpravljenih posledic operacije kolena začetek v SP-ju še prestavil.

Izidi:
- MXGP:
- 1. vožnja: Antonio Cairoli (Ita), 3. Gautier Paulin (Fra), 3. Tim Gajser (Slo) ...
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Gautier Paulin (Fra) ...
- skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 47, 2. Tim Gajser (Slo) 45, 3. Gautier Paulin (Fra) 42 ...
- SP skupno (2): 1. Antonio Cairoli (Ita) 97, 2. Tim Gajser (Slo) 89, 3. Gautier Paulin (Fra) 74 ...