Luca di Montezemolo, ki je bil vodja organizatorjev, in predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giovanni Malago. Foto: EPA
Luca di Montezemolo, ki je bil vodja organizatorjev, in predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giovanni Malago. Foto: EPA
Rim je gostil olimpijske igre pred 56 leti. Foto: EPA

Z odstopom Rima, ki naj bi sicer imel kar lepe možnosti za pridobitev organizacije, v tekmi tako ostajajo še Budimpešta, Pariz in Los Angeles. Stranka Gibanje petih zvezd, ki je v večnem mestu z Raggijevo, prvo rimsko županjo, oblast prevzela junija, je ves čas izražala dvom glede velikih športnih tekmovanj, saj je mnenja, da bi bile finančne naložbe za zadolženo mesto prevelike.

Organizator bo znan čez eno leto
Organizacijski odbor, ki ga je podpiral tudi italijanski premier Matteo Renzi, je vendarle upal, da si bo županja premislila. Kot je povedal predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giovanni Malago, bi bila kandidatura brez podpore mestnega sveta nedvomno neuspešna. Mednarodni olimpijski komite bo gostitelja olimpijskih iger 2024 izbral septembra prihodnje leto.

Med kampanjo je Raggijeva dejala, da ima mesto druge prioritete, kot so olimpijske igre, a je v enem izmed soočenj dejala, da bi med prebivalci izvedla referendum z vprašanjem, ali želijo organizacijo največjega športnega dogodka. Razkritje korupcije med rimskimi politiki, birokrati in poslovneži je vzbudilo dvome, ali bi mesto bilo kos delu, ki ga prinese organizacija, na pregleden način. V Rimu ne želijo, da bi mesto šlo po poti nekaterih prejšnjih gostiteljev, ki so zaradi prekoračitev stroškov ostali v velikih dolgovih.

Milano ali Neapelj za igre 2028?
Italija je doslej le enkrat gostila poletne olimpijske igre. Daljnega leta 1960 so bile v Rimu, ki je kandidiral tudi leta 2004, prišel v drugi krog, kjer pa so bile uspešnejše Atene. Rim se je želel potegovati tudi za organizacijo iger leta 2020, ki bodo v Tokiu, a tedaj odstopil po odločitvi premierja Maria Montija zaradi zaskrbljenosti glede finančnega položaja v Italiji. Dvakrat so bile v Italiji zimske olimpijske igre, leta 1956 v Cortini d'Ampezzo, leta 2006 pa v Torinu.

Sta pa namero o kandidaturi za igre leta 2028 nakazali dve italijanski mesti. Milano in Neapelj se bosta morda potegovala za organizacijo. Lombardijska prestolnica je dejala, da bo v tekmo za igre leta 2028 ali 2032 vstopila, če Rim odstopi od kandidature.

Rim ne bo kandidiral za olimpijske igre 2024
Rim se umika iz boja za OI 2024
Rim ne bo kandidiral za olimpijske igre 2024
Rim se umika iz boja za OI 2024