Naš tokratni planinski namig je koča na planini Razor. Tuje planince je tamkajšnja okolica očarala, gotovo bo tudi vas. Foto: MMC RTV SLO
Naš tokratni planinski namig je koča na planini Razor. Tuje planince je tamkajšnja okolica očarala, gotovo bo tudi vas. Foto: MMC RTV SLO

"Danes je prenočilo trinajst ljudi, dva vodnika Slovenca in enajst Angležev, ki so prišli sem prek športne agencije Koren šport iz Tržiča. To so skupine, ki v našo kočo prihajajo že tri ali štiri leta. V glavnem so to Angleži," je za TV Slovenija povedala Slavica Boljat, oskrbnica koče na planini Razor.
Najbolj so nad lepotami visokogorja navdušeni tisti tujci, ki prihajajo iz ravninskih dežel. Isabel, obiskovalka iz Belgije, ki je bila namenjena na prelaz Globoko, kar ni mogla prehvaliti lepot: "Pokrajina je popolnoma nova zame. Tako lepo je, da ne najdem besed. Razmišljam in si vsakih pet minut govorim, oh, kako je krasno."
Milena Brešan, predsednica Planinskega društva Tolmin, pravi, da je pot na prelaz Globoko precej enostavna in planinca pripelje visoko: "Privlačna je, ker je oddaljena le uro in pol zmerne hoje in ker pravimo, da pogledaš v Bohinj. Čez prelaz se namreč lepo vidi bohinjska dolina."
Posebnost poti na planino Razor so starodavne bukve, stare več 300 let in visoke več kot 30 metrov.
Dostopa do planine sta z avtomobilom dva, prvi po cesti mimo planine Stador, drugi iz Tolminskih Raven. Na obeh je urejeno parkirišče.