Rezervist Andros Townsend je dobrih deset minut pred iztekom rednega dela srečanja v Torinu z natančnim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora poravnal izid na 1:1. Foto: Reuters
Rezervist Andros Townsend je dobrih deset minut pred iztekom rednega dela srečanja v Torinu z natančnim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora poravnal izid na 1:1. Foto: Reuters
Italijanski nogometaši
Italijani so proti Angležem povedli prek Graziana Pelleja, ki je povsem neovirano žogo z glavo po predložku Giorgia Chiellinija pospravil v malo mrežico vrat Joeja Harta. Foto: Reuters
Stefan De Vrij
Stefan De Vrij je izkoristil natančen predložek Wesleyja Sneijderja in Nizozemsko popeljal v vodstvo. Foto: EPA
Davy Klaassen
Davy Klaassen se je po hudi napaki v španski obrambi znašel povsem sam pred vratarjem Davidom De Geo, ki mu je njegov prvi strel še uspelo ubraniti, pri drugem, ki je zletel pod prečko, pa je bil povsem nemočen. Foto: EPA
David Silva
David Silva je dosegel edini španski zadetek na tekmi, ki pa je bil razveljavljen. Foto: Reuters
Nogometaša Zelenortskih otokov (Gege)
Nogometaši Zelenortskih otokov so z 2:0 odpravili Portugalsko. Enega izmed zadetkov je dosegel Gege (na fotografiji). Foto: EPA
Švicarji remizirali z Američani


Edini zadetek na Juventusovem stadionu v prvem polčasu je po slabe pol ure igre dosegel Graziano Pelle, ki je izkoristil natančen predložek Giorgia Chiellinija s šibkejšo desnico in z glavo matiral nemočnega Joeja Harta, ki je lahko let v malo mrežico svojega gola pospremil zgolj s pogledom.

Italijani so bili sicer v prvem delu tekme nevarnejši, s sijajnim strelom z razdalje se je v 10. minuti izkazal 30-letni član Lazia Marco Parolo, ki je s silovitim projektilom dobro ogrel Hartove dlani. Štirikratni svetovni prvaki so bili podjetnejši predvsem po Pellejevem zadetku, dobro so nadzorovali potek tekme, angleške priložnosti so bile redke, najlepšo je zapravil Wayne Rooney, ki je zatresel prečko.

Townsend s krasnim golom poravnal izid
V nadaljevanju so bili Angleži, ki so sicer naslednji nasprotnik slovenske izbrane vrste v kvalifikacijah za Euro 2016 - tekma bo odigrana v Stožicah 14. junija -, precej enakovrednejši nasprotnik Italijanom, po dobri uri igre je odličen prodor rezervista Rossa Barkleyja v zadnjem trenutku z drsečim štartom zaustavil Chiellini, nekaj minut pozneje se je moral z obrambo po nevarnem Rooneyjevem strelu izkazati še Buffon. Gostom z Otoka je uspelo mrežo vendarle zatresti v 79. minuti, ko se je z natančnim diagonalnim strelom v malo mrežico z roba kazenskega prostora izkazal rezervist Andros Townsend. Le nekaj trenutkov pozneje je imel izjemno priložnost za preobrat Rooney, a mu je veselje vnovič preprečil Buffon.

Zadišalo celo po zmagi Anglije
Angleži so 'zavohali kri', močneje so pritisnili na italijanska vrata, gostitelji so se bolj ali manj uspešno branili, pet minut pred iztekom rednega dela srečanja pa so celo zapretili iz protinapada, a je strel Luce Antonellija švignil dober meter mimo leve Hartove vratnice. V 92. minuti je zadnja priložnost na tekmi po novem bliskovitem Barkleyjevem prodoru padla na nogo Harryja Kana, a je strel z razdalje Buffonu uspelo ukrotiti.

Hitro dvojno vodstvo tulipanov
Nizozemci so ponovitev finala mundiala izpred petih let na polni AmsterdamAreni začeli sanjsko, hitro so izkoristili napake v španski obrambi in povedli z 2:0. Led je v 13. minuti prebil Stefan De Vrij, ki je po natančnem predložku Wesleyja Sneijderja z leve strani zlahka dobil zračni dvoboj z Raulom Albiolom in z glavo žogo poslal v mrežo. Veselje navijačev se še ni poleglo, ko je vodstvo podvojil Davy Klaassen. Ta je izkoristil nepozornost španske obrambe, ki je nanj popolnoma pozabila, njegov prvi strel je David De Gea še ubranil, pri drugem, ki je sledil, je bil brez moči. Španci s svojo igro niso navdušili, še posebej je navijače jezil Pedro Rodriguez, ki je nekajkrat s potezo več zapravil obetaven napad svoje ekipe. Igralec Barcelone se v drugem polčasu ni vrnil na zelenico, zamenjal ga je David Silva.

Zadetek Silve razveljavljen
Španci so drugi polčas začeli precej bolje kot prvega. Hitro so pritisnili na obrambo gostiteljev, dolgo so pletli mrežo okrog njihovega kazenskega prostora, a si jim resnejše priložnosti ni uspelo pripraviti. Še najnevarneje je bilo po dobri uri igre, ko je na robu kazenskega prostora prosti strel izvedel Gerard Pique in nastreljal opreznega vratarja Kennetha Vermeera. V 70. minuti je nizozemskega vratarja vendarle premagal Silva, a je glavni sodnik zadetek razveljavil. Kljub nekaterim obetavnim polpriložnostim na obeh straneh je na koncu ostalo pri izidu 2:0.

Prijateljske tekme:
ITALIJA - ANGLIJA 1:1 (1:0)
Pelle 29.; Townsend 79.

Italija: Buffon, Ranocchia, Bonucci, Chiellini (74./Antonelli), Darmian (74./Moretti), Parolo, Florenzi (61./Abate), Valdifiori (67./Verratti), Soriano, Pelle (61./Immobile), Eder (61./Vazquez).

Anglija: Hart, Clyne (46./Walker), Gibbs (89./Bertrand), Henderson (76./Mason), Smalling (43./Carrick), Jagielka, Walcott (55./Barkley), Jones, Kane, Rooney, Delph (71./Townsend).

Sodnik: Felix Brych


NIZOZEMSKA - ŠPANIJA 2:0 (2:0)
De Vrij 13., Klaassen 16.

Nizozemska: Vermeer, Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Willems, Blind (72./De Guzman), Narsingh, Klaassen, Huntelaar (78./Bos Dost), Sneijder (62./Wijnaldum), Depay (85./Afellay).

Španija: De Gea, Carvajal, Pique (69./Ramos), Albiol, Bernat, Mario Suarez (69./San Jose), Fabregas, Cazorla (76./Iniesta), Pedro (46./Silva), Juanmi (61./Morata), Isco (46./Vitolo).

Sodnik: William Collum


ESTONIJA - ISLANDIJA 1:1 (0:1)
Vassiljev 55.; Gislason 9.

ŠVICA - ZDA 1:1 (0:1)
Stocker 80.; Shea 45.
RK: Altidore 68./ZDA

ŠVEDSKA - IRAN 3:1 (2:1)
Ibrahimović 11., Berg 21., Toivonen 89.; Nekounam 24./11-m

UKRAJINA - LATVIJA 1:1 (1:0)
Jarmolenko 35.; Maksimenko 90.

LUKSEMBURG - TURČIJA 1:2 (1:1)
Mutsch 30.; Erdinc 4., Calhanoglu 87.

AVSTRIJA - BiH 1:1 (1:0)
Janko 34.; Hajrović 48.

SLOVAŠKA - ČEŠKA 1:0 (0:0)
Duda 49.

PORTUGALSKA - ZELENORTSKI OTOKI 0:2 (0:2)
Fortes 37., Gege 43.
RK: Pinto 60./Portugalska


Kvalifikacije za Euro 2016, skupina B:
IZRAEL - BELGIJA 0:1 (0:1)
Fellaini 9.
RK: Kompany 64./Belgija

Lestvica:                          
BELGIJA            5  3 2 0 13:1 11
WALES              5  3 2 0  7:2 11
IZRAEL             5  3 0 2  9:6  9
CIPER              5  2 0 3  9:10 6
BiH                5  1 2 2  5:6  5
ANDORA             5  0 0 5  2:20 0
                                   
Švicarji remizirali z Američani