Za Primoža Peterko je bila zmaga na Kulmu 1997 sploh edina v poletih. V tej disciplini mu je na stopničke prvič uspelo stopiti dan prej na isti napravi (3. mesto), dober mesec pozneje pa je bil v Planici še drugi. Foto: AP
Za Primoža Peterko je bila zmaga na Kulmu 1997 sploh edina v poletih. V tej disciplini mu je na stopničke prvič uspelo stopiti dan prej na isti napravi (3. mesto), dober mesec pozneje pa je bil v Planici še drugi. Foto: AP
Kako je Kasai skakal leta 1989

Smučarji skakalci bodo ta konec tedna v Vikersundu nastopili kar na treh tekmah za svetovni pokal, s čimer bodo začeli tudi boj za mali kristalni globus v poletih. Zadnja dva je osvojil Peter Prevc.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


693. Ali ima Noriaki Kasai v lasti tudi kakšne rekorde, ki niso vezani na leta? Recimo po številu nastopov na svetovnih prvenstvih, uvrstitvah med najboljših deset?

Igor R.

Noriaki Kasai ima na račun dolge kariere številne starostne rekorde, med drugim tudi največ nastopov na svetovnih prvenstvih (23 posamičnih nastopov, 14 ekipnih) in na olimpijskih igrah (13 posamičnih, 5 ekipnih).

V svetovnem pokalu je nastopil 491-krat (vključno s tekmo v Trondheimu), kar je tudi absolutni rekord. Vseeno pa ni rekorder po največ uvrstitvah v prvo deseterico svetovnega pokala. Vrh te lestvice je v znamenju Janneja Ahonena, ki je lastnik tudi največjega števila uvrstitev na zmagovalni oder. Podrobnosti so v tabeli.

Največkrat med 10 v svetovnem pokalu:

SkakalecDržava#
Janne AhonenFinska248
Adam MalyszPoljska198
Noriaki KasaiJaponska195
Simon AmmannŠvica173
Thomas MorgensternAvstrija172
Gregor SchlierenzauerAvstrija158
Andreas GoldbergerAvstrija153
Andreas WidhölzlAvstrija142
Ernst VettoriAvstrija127
Jens WeissflogNemčija126
.........
Peter PrevcSlovenija79
Robert KranjecSlovenija73
Primož PeterkaSlovenija62
Jernej DamjanSlovenija41
Jurij TepešSlovenija29

694. Kdo je najmlajši zmagovalec tekme v skokih in poletih?
John Kragelj

To je Kanadčan Steve Collins, ki se je v zgodovino vpisal 9. marca 1980, ko je v prvi sezoni svetovnega pokala v smučarskih skokih v Lahtiju dobil sploh edino tekmo v karieri. Štiri dni po zmagi je dopolnil 16 let. Collins je pozneje še dvakrat stopil na stopničke za zmagovalce.

Najmlajši zmagovalec poletov za svetovni pokal pa je Primož Peterka, ki je zgodovino pisal 9. februarja 1997. Dvakratni zmagovalec skupnega seštevka je takrat na Kulmu štel 17 let, 11 mesecev in 12 dni.

Najmlajša zmagovalka v ženski konkurenci pa je Sara Takanaši, ki je prvenec slavila 3. marca 2012 v Zau, ko je imela samo 15 let, 4 mesece in 24 dni.

Kako je Kasai skakal leta 1989