Pet etap je v rožnatem dirkal Primož Roglič, zdaj pa je majico oblekel Valerio Conti. Foto: EPA
Pet etap je v rožnatem dirkal Primož Roglič, zdaj pa je majico oblekel Valerio Conti. Foto: EPA

Šesto etapo je sicer dobil Fausto Masnada (Androni Giocattoli), Conti, ki dirka za UAE Emirates, pa je zasedel drugo mesto. Italijanoma je uspel pobeg, Masnada pa je bil v zaključku močnejši, a tudi Conti je ob prečkanju cilja zadovoljen dvignil roke kot novi vodilni v skupni razvrstitvi. Pred etapo je za Rogličem zaostajal minuto in 59 sekund.

Dolgo sta bila Masnada in Conti del 13-članske ubežne skupine, ki si je prikolesarila zajetno prednost. Glavnina se ni odzvala, saj med ubežniki ni bilo favoritov za končno zmago. Približno 50 kilometrov pred ciljem je bila prednost okoli pet minut, nato pa, ko se je 30 kilometrov pred koncem skupina razbila na več manjših, se je naskok pred glavnino še povečal. Tedaj sta napadla Masnada in Conti. Roglič je zdaj v skupnem seštevku 11., a pred njim ni favoritov za končno zmago. Za Contijem zaostaja pet minut in 24 sekund. Italijan ima 1:41 naskoka pred najbližjim zasledovalcem, rojakom Giovannijem Carbonijem.

Fausto Masnada se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Fausto Masnada se je veselil uspeha kariere. Foto: EPA

Za lovljenje ubežnikov bi porabili preveč energije

"Res sem zadovoljen. Uspelo mi je. Dobro sem se počutil, ampak dobiti etapo je zahtevna naloga. Zmago posvečam stricu, ki je umrl tik pred začetkom Gira," je povedal 25-letni Masnada, ki je dosegel največji uspeh v karieri. "Na koncu sem napadal oboje, rožnato majico in etapno zmago, a Fausto je neverjetno močan kolesar. Vseeno sem zelo zadovoljen. Prvič vodim na večetapni dirki. Navdušen sem," je dejal Conti, ki je dodal, da je vedel, da Roglič namerava prepustiti majico.

"Kot sem dejal, z ekipo gremo iz dneva v dan. Tokrat je bil pobeg premočan. Vedeli smo, da bi porabili preveč energije, da bi jih ujeli, in smo prepustili majico. Dirka je še zelo dolga, majica pa tudi prenaša precej obveznosti," je Roglič potrdil, da izguba majice v tej fazi dirke prinaša tudi veliko pozitivnega. In dodal: "Vedno pravim, da najpomembneje, kdo bo imel majico v Veroni."

Padec brez hujših posledic

Roglič je v prvi uri dobrih 30 kilometrov po začetku etape padel, si strgal hlače, a je kmalu s pomočjo moštvenega kolega Joda van Emdena ujel glavnino. Med vožnjo so ga oskrbeli iz avtomobila. Dobil je nekaj prask, ki so jih razkužili, a je brez večjih težav končal etapo. "To je kolesarstvo. Zgodila se je nesreča, bil sem tam in nisem se mogel izogniti padcu. Padel sem na zadnjico. K sreči samo to. Bo vse v redu," je padec komentiral Roglič.

Slovenski as je po včerajšnji etapi povedal, da se zaveda morebitnega pobega, ki bi mu odvzel rožnato majico. V cilj je prikolesaril na čelu glavnine na 17. mestu, obdan s kolegi iz moštva Jumbo-Visma dobrih sedem minut za zmagovalcem. V glavnini sta ciljno črto prečkala tudi Jan Polanc in Grega Bole. Roglič se je zdaj otresel nekaterih dodatnih obveznosti, ki jih prinaša majica vodilnega. Najpomembnejše etape za favorite šele sledijo.

Na četrtkovi etapi je kolesarje čakal najtrši oreh do zdaj na letošnji dirki, saj so se pred koncem etape morali spopasti s 15-kilometrskim vzponom druge kategorije. Etapa od Cassina do San Giovannija Rotonda je bila dolga 238 kilometrov. 190 kilometrov so vozili po pretežno ravni in široki trasi, nato pa se je cesta zožila. Vzpon na Coppa Casarinelle se je začel na 205. kilometru. Naklon je v povprečju nekaj več kot štiriodstoten, na najstrmejšem delu devetodstoten. Končal se je na 220. kilometru. Kolesarje je do cilja vodila zavita cesta z rahlimi vzponi in spusti. V petek kolesarje čaka 180 kilometrov dolga etapa med Vastom in l'Aquilo, ki bo glede razgibanosti podobna četrtkovi.

Roglič po padcu na začetku etape prepustil rožnato majico Contiju
Cassino-San Giovanni Rotondo, 238 km: 
  1. F. MASNADA        ITA     5:45:01
  2. V. CONTI          ITA       +0:05
  3. J. ROJAS          ŠPA        0:38
  4. R. PLAZA          ŠPA    isti čas
  5. G. CARBONI        ITA        0:43
  6. P. SERRY          BEL        0:54
  7. V. MADOUAS        FRA    isti čas
  8. N. PETERS         FRA        0:57
  9. A. AMADOR         KOS        isti
 10. A. ANTUNES        POR         čas
 ...                                  
 17. P. ROGLIČ         SLO        7:19
 51. J. POLANC         SLO        isti
 83. G. BOLE           SLO         čas
Skupni vrstni red po 6. etapi:        
  1. V. CONTI          ITA    25:22:00
  2. G. CARBONI        ITA       +1:41
  3. N. PETERS         FRA        2:09
  4. J. ROJAS          ŠPA        2:12
  5. V. MADOUAS        FRA        2:19
  6. A. ANTUNES        POR        2:45
  7. F. MASNADA        ITA        3:14
  8. P. SERRY          BEL        3:25
  9. A. AMADOR         KOS        3:27
 10. S. OOMEN          NIZ        4:57
 11. P. ROGLIČ         SLO        5:24
 ...                                  
 30. J. POLANC         SLO        7:03
 94. G. BOLE           SLO       25:16
Trasa šeste etape. Foto: Twitter
Trasa šeste etape. Foto: Twitter
Masnada vedel, da je bila 6. etapa prava za napad