Junak zmage Nigerije nad Islandijo je bil dvakratni strelec Ahmed Musa. Foto: Reuters
Junak zmage Nigerije nad Islandijo je bil dvakratni strelec Ahmed Musa. Foto: Reuters
Nigerija
Nigerijci so se pobrali po uvodnem porazu s Hrvaško in zasluženo ugnali Islandijo. Foto: EPA
Nigerija z goloma Muse ugnala Islandijo

Nigerijci so imeli že v prvem polčasu žogo več v nogah, a niso bili nevarni za islandska vrata. Po drugem prihodu iz slačilnice pa je Nigerija pokazala svojo moč. Musa je najprej v 49. minuti s strelom pod prečko zaključil protinapad, nato pa je v 75. minuti po slalomu med islandsko obrambo postavil končni izid.

Islandija je imela v 83. minuti priložnost, da doseže vsaj častni zadetek, a je Gylfi Sigurdsson žogo z bele točke poslal čez vrata.

Še ena priložnost za Argentino
Z zmago Nigerije so lahko zadovoljni tudi Argentinci, ki so tako dobili še eno priložnost, da se po polomiji s Hrvaško uvrstijo v osmino finala. Gavči morajo namreč za preboj med 16 najboljših v torek premagati prav Nigerijce, ob tem pa Islandci ne smejo ugnati Hrvatov, saj bi v tem primeru odločala skupna razlika v golih, kjer bi lahko Argentina potegnila krajši konec.

Boljši začetek Islandije
Islandija je zapretila že v 3. minuti, ko je Sigurdsson s prostega strela z okoli 25 metrov ogrel dlani Francisa Uzoha. Malo pozneje je Sigurdsson prišel še do strela z roba kazenskega prostora, a je bil Uzoho na mestu. Nigerija je v nadaljevanju vzpostavila ravnotežje, imela žogo več v nogah, toda islandskih vrat ji ni uspelo resneje ogroziti. Po dinamičnem začetku se je igra nekoliko umirila in v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma. V 45. minuti še ena priložnost za Islandijo. Sigurdsson je s prostega strela z desne strani poslal predložek pred vrata, kjer Alfredu Finnbogasonu ni uspelo najbolje zadeti žoge, tako da je ta za okoli meter zletela mimo vrat. Statistika prvega polčasa: posest žoge 61:39 za Nigerijo, streli v okvir vrat pa 2:0 za Islandijo.

Musa povedel Nigerijo v vodstvo
Nigerijci so že v prvi akciji drugega polčasa sprožili strel proti vratom Hannesa Halldorssona, s čimer so napovedali, da bodo nevarnejši, kot so bili v prvem polčasu. In res, v 49. minuti je Nigerija izpeljala protinapad, v katerem je Victor Moses z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Ahmed Musa z desnico mojstrsko ustavil žogo, nato pa jo poslal pod prečko. Izjemna akcija in zadetek. Musa je pri proslavljanju zadetka nehote s kolenom v glavo udaril še na tleh ležečega Ragnarja Sigurdssona, ki je potreboval zdravniško pomoč, nato pa nadaljeval s povito glavo. Malo pozneje je Halldorssona s strelom od daleč preizkusil še Wilfred Ndidi.

Razigrani Musa prehiter za Islandce
Nigerija je bila tudi po zadetku nevarnejša. V 74. minuti je Musa z roba kazenskega prostora stresel prečko, le minuto pozneje pa je dosegel še drugi gol. Razigrani Musa je na levi strani prejel žogo, ušel Kariju Arnasonu, nato preigral še Halldorssona in žogo poslal v levi zgornji kot islandskih vrat za 2:0.

Sigurdsson zapravil enajstmetrovko
Nigerijci so imeli tekmo povsem pod nadzorom, nato pa je Tyronne Ebuehi v svojem kazenskem prostoru nespametno podrl Alfreda Finbogassona, ki ni bil nevaren za nigerijski gol. Sodnik Matthew Conger je po ogledu posnetka v 83. minuti upravičeno pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Sigurdsson, a je žogo poslal čez vrata. Dvoboj je bil s tem tako rekoč odločen. Še končna statistika: posest žoge 57:43, streli 10:9, v okvir vrat 4:3 – vse v korist Nigerije.


21. SVETOVNO PRVENSTVO

SKUPINA D, Volgograd
NIGERIJA - ISLANDIJA 2:0 (0:0)
40.904; Musa 49., 75.

Nigerija: Uzoho, Omerud, Ekong, Balogun, Idowu ( 46./Ebuehi), Ndidi, Etebo ( 90./Iwobi), Moses, Mikel, Musa, Iheanacho ( 85./Ighalo).

Islandija: Halldorsson, B. Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson ( 65./Ingason), Magnusson, Gislason, Gunnarsson ( 87./Skulason), G. Sigurdsson, Bjarnason, Bodvarsson ( 71./Sigurdarson), Finnbogason.

Sodnik: Matthew Conger (Nova Zelandija)


ARGENTINA - HRVAŠKA 0:3 (0:0)

Lestvica:                           
HRVAŠKA             2  2 0 0  5:0  6
NIGERIJA            2  1 0 1  2:2  3
ISLANDIJA           2  0 1 1  1:3  1
ARGENTINA           2  0 1 1  1:4  1
 

Nigerija z goloma Muse ugnala Islandijo