Aleksander Čeferin je ob izvolitvi za predsednika Uefe obveljal za Infantinovega človeka, a zdaj postaja osrednja točka odpora proti idejam Švicarja na čelu Fife. Po zadnjih zapletih zaradi savdskih ponudb in zahtev se že pojavlja vprašanje, če bi lahko celo izzval Infantina za položaj predsednika Fife. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin je ob izvolitvi za predsednika Uefe obveljal za Infantinovega človeka, a zdaj postaja osrednja točka odpora proti idejam Švicarja na čelu Fife. Po zadnjih zapletih zaradi savdskih ponudb in zahtev se že pojavlja vprašanje, če bi lahko celo izzval Infantina za položaj predsednika Fife. Foto: Reuters
Gianni Infantino in Mohamad bin Salman
Nogomet je fronta, kjer Savdska Arabija, kjer de facto vlada kronski minister Mohamad bin Salman, odločno napada katarske interese. Zato ne čudijo ponudbe Giannija Infantina, ki si je zaželel, da bi že v Katarju 2022 sodelovalo 48 reprezentanc, s čimer pa naj bi prisilil Katarce, da si gostiteljstvo prvenstva razdelijo z zdaj sovražnima sosedoma. Foto: Reuters

Ne morem sprejeti tega, da so nekateri ljudje, ki so zaslepljeni z lovom na dobiček, pripravljeni prodati dušo nogometnih prvenstev neznanim denarnim skladom.

Čeferin ob zavrnitvi ponudbe konzorcija, ki ga vodi SoftBank
Minister pri reprezentanci Savdske Arabije
Savdski minister za šport Turki al Šejk je v bizarnem nizu tvitov napadel predsednika Uefe Čeferina, nato pa označil predsednika Fife Infantina za "ljubega prijatelja kraljestva". Foto: Reuters

Vplivni savdski minister za šport Turki al Šejk je na svojem uradno potrjenem Twitterjevem računu v angleščini spisal niz tvitov, kjer je branil zdaj uradno obtožbo, da savdska televizija BeoutQ krade televizijski signal in brez plačila predvaja tekme svetovnega prvenstva, čeprav ima uradno pravice za celotno območje arabskega sveta televizija BeIN Sports, ki domuje v Katarju.

V 6. tvitu je Turki al Šejk zapisal: "Predsednik Uefe se želi sestati z menoj, a mu jaz odgovarjam, da se ne želim srečati s človekom, ki ima več obrazov. Če se želiš sestati, moraš imeti jasno stališče do odprtih vprašanj." V nadaljevanju je minister dejal, da je predsednik Fife Gianni Infantino dober prijatelj savdskega kraljestva in da pričakuje, da bo svetovna nogometna zveza preučila lastništvo TV-pravic, ki jih vse do leta 2030 za arabski svet drži omenjena katarska športna televizija.

Hladna vojna, ki se bije v nogometu
Nogomet je v zadnjem letu postal eno glavnih bojišč ostrega medarabskega spora, kjer Savdska Arabija skupaj z Združenimi arabskimi emirati in drugimi zavezniki blokirajo ter grozijo Katarju, ki mu očitajo podpiranje terorizma, Muslimanske bratovščine in drugih radikalih skupin v arabskem in muslimanskem svetu. Spor med dvema vahabitskima in sosednjima državama ima dolgoletne korenine ter različne vzroke, glavni pa je boj za prestiž in vodilno vlogo v arabskem svetu.

Katarci dobili TV-pravice skupaj s svetovnim prvenstvom 2022
Pri tem ima nogomet izjemno vlogo – naslednji SP gosti ravno Katar, ki je v okviru izredno sporne odločitve prišel tudi do omenjenih TV-pravic za svetovna prvenstva vse do leta 2030 za celotni arabski svet. Ker so vsi katarski mediji v Savdski Arabiji blokirani že dobro leto dni, bi to pomenilo, da Savdijci ne bi mogli spremljati svoje reprezentance, ki je sicer po dveh porazih že izločena iz nadaljevanja turnirja v Rusiji. V zadnji nogometni sezoni se je v Savdski Arabiji pojavila neznana športna televizija BeoutQ, ki je prenašala vse mogoče nogometne lige in tekmovanja.

Čeferin še ni slišal za savdskega ministra
Po seriji pritožb iz Katarja so pri Fifi zdaj priznali, da BeoutQ nima nobenih pravic za prenose svetovnega prvenstva, pri čemer pa niso poudarili, da domuje v Savdski Arabiji. Gledalci pridejo do prenosa nogometa prek TV-dekoderja, za kar morajo plačevati mesečno naročnino. Nasprotno je Uefa v četrtek javno zapisala, da je BeoutQ iz Savdske Arabije vso preteklo sezono kradel prenose Lige prvakov. "Uefa obravnava ilegalno piratstvo, posebej v obsegu, ki ga izvaja BeoutQ, za resno grožnjo evropskemu nogometu," so pri tem poudarili v Nyonu.

Zvečer je sledil napad ministra al Šejka na Čeferina, a Uefa ni ostala dolžna. Takoj po koncu tekme so na uradnem Twitterju Uefe zapisali: "Tvit Turkija al Šejka je precejšnje presenečenje za Uefo, saj predsednik Uefe še nikoli ni slišal za to osebo in tako ni imel nobenega razloga, da bi se sestal z njim."

Savdijci za bajno 21-milijardno ponudbo Fifi
Če je ob lanski volilni kampanji obveljal Aleksander Čeferin za kandidata, ki ga podpira predsednik Fife Gianni Infantino, se je v zadnjih mesecih precej spremenilo, zdaj je zazijal prepoznaven prepad, ki pa je povezan ravno s Savdijci. Infantino se na različnih prireditvah redno pojavlja skupaj s kronskim princem Mohamadom bin Salmanom kot tudi omenjenim športnim ministrom.

Savdski denar se tudi skriva v bajni ponudbi 21 milijard evrov za prevzem in preoblikovanje svetovnega klubskega prvenstva in novoustanovljene svetovne lige. Konzorcij pod vodstvom japonske SoftBank, pri čemer pa naj bi večino denarja prispevali Savdijci, bi za 12 let prevzel omenjeni tekmovanji, izvršnemu odboru Fife pa so dali sprva le 30 dni za odločitev, nato so rok podaljšali na 60 dni.

Uefa preprečila načrt in se postavila po robu Fifi
A ponudba, ki jo je nemogoče zavrniti, je dvignila obilo vprašanj, glavna opozicija pa se je zbrala okoli Uefe, Čeferin pa je povzdignil glas proti novim tekmovanjem in skrivnostnim vlagateljem, ki se niso želeli razkriti niti javno predstaviti podrobnosti posla. Ob tem je Slovenec na čelu Uefe odkrito pokritiziral Infantina, ki je podporo za svetovno klubsko prvenstvo iskal neposredno pri velikih evropskih klubih. Na koncu je Uefa uspešno zminirala in zaustavila proces odločanja o nespodobni ponudbi, ki bi korenito spremenila podobo svetovnega nogometa.

Ne morem sprejeti tega, da so nekateri ljudje, ki so zaslepljeni z lovom na dobiček, pripravljeni prodati dušo nogometnih prvenstev neznanim denarnim skladom.

Čeferin ob zavrnitvi ponudbe konzorcija, ki ga vodi SoftBank