Will Grigg je spretno končal protinapad. To je bil že njegov sedmi gol v Pokalu FA v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Will Grigg je spretno končal protinapad. To je bil že njegov sedmi gol v Pokalu FA v letošnji sezoni. Foto: Reuters
Fabian Delph je bil izključen tik pred koncem prvega polčasa. Foto: Reuters
Paul Cook se je veselil največje zmage v trenerski karieri. Foto: Reuters

Tretjeuvrščena ekipa tretje angleške lige je šokirala izbrance Pepa Guardiole, ki zanesljivo vodijo v Premier ligi. Španski strateg ni veliko premešal postave, igrali so skoraj vsi najboljši.
Neverjetni prizori na stadionu DW po koncu tekme. Navijači so v popolni evforiji preplavili zelenico in iskali kultnega Grigga. 26-letni napadalec je postal priljubljen na evropskem prvenstvu leta 2016 v Franciji, ko ni igral niti minute za Severno Irsko, navijači pa so vseskozi prepevali pesem njemu v čast. Junak je bil že v 4. krogu Pokala FA, ko je z dvema goloma potopil West Ham (2:0).

Delph izključen tik pred odmorom
Težave za City so se začele v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je Fabian Delph z drsečim štartom pokosil Maxa Powerja. Sodnik Anthony Taylor je že imel v roki rumeni karton, a se je nato odločil za rdečega.

Tudi v drugem polčasu je bil City precej bolj nevaren, gostitelji pa so izvedli protinapad enajst minut pred koncem. Callum Elder je sijajno zaposlil Grigga, ki je stekel proti vratom, si žogo naravnal na desno nogo in z roba kazenskega prostora matiral Claudia Brava. Grigg je bil v sezoni 2015/16 najboljši strelec tretje lige in najzaslužnejši za vrnitev Wigana v drugo ligo. Tudi letos je neustavljiv, saj je v Pokalu FA zadel že sedemkrat.

V zadnjih minutah so gostitelji komaj še stali na nogah, fanatično so ustavljali strele. V štirih minutah dodatka je bil v napadu tudi vratar Bravo. Sergio Agüero in Danilo nista mogla matirati odličnega vratarja Christiana Waltona.

Na sredini igrišča odmevalo "Will Grigg's on fire"
"Will Grigg's on fire" so prepevali navijači po koncu tekme na sredini zelenice. Nogometaše so nosili na ramenih. Guardiola je bil besen na domačega trenerja Paula Cooka že ob odmoru, prepirala sta se na hodniku pred vhodom na igrišče zaradi izključitve Delpha.
"Občutki so res posebni. To je bil velik preizkus za moj izbrance. Seveda smo imeli veliko sreče, a drugače proti tako močnemu tekmecu ne gre. Ustavili smo veliko strelov, fanatično smo se borili," je bil navdušen trener Cook.
Guardiola se je po koncu tekme že pomiril: "Poskušali smo na vse načine izenačiti. Naredili smo eno napako in v pokalu se to kaznuje. Tu ni popravnih izpitov, to je bila finalna tekma. Moramo sprejeti grenek poraz, čaka pa nas še veliko izzivov."
Veliko prometa in malo dobička za goste
Manchester City je imel neverjetno premoč (streli 4:29, v okvir vrat 2:5), posest žoge (17:83 %) in koti (0:15)! Zdaj čaka Guardiolo veliko dela do nedelje, ko je na sporedu finale ligaškega pokala proti Arsenalu na stadionu Wembley.

Pred petimi leti Wigan v finalu ugnal City
Wigan je 11. maja 2013 na Wembleyju v finalu Pokala FA presenetljivo ugnal Manchester City z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Ben Watson. Tisto sezono so izpadli iz Premier lige, lani pa še iz druge lige. Zdaj tekmuje v League One, v kateri pa zaostajajo za Blackburnom in Shrewsbury Townom, imajo pa tri tekme manj in s tem lepe možnosti za vrnitev v drugo ligo oz. Championship. V Pokalu FA bodo v četrtfinalu gostili Southampton.

Pokal FA, osmina finala:
WIGAN
- Manchester City 1:0 (0:0)
19.242; Grigg 79.
RK: Delph 45./Man. City

Wigan: Walton, Byrne, Dunkley, Burn, Elder, Massey, (77./Colclough), Power, Perkins, Powell (27./Fulton), Roberts (55./Jacobs), Grigg.

Man. City: Bravo, Danilo, Stones, Laporte, Delph, Gündogan, Fernandinho, Silva (65./De Bruyne), Bernardo Silva, Agüero, Sane (46./Walker).

Sodnik: Anthony Taylor


CHELSEA - Hull City 4:0 (4:0)
Willian 2., 32., Pedro 27., Giroud 42.
Meyler (Hull) je v 51. minuti zapravil 11-m.

LEICESTER - Sheffield United 1:0 (0:0)
Vardy 66.

SHEFFIELD WEDNESDAY - SWANSEA 0:0

West Bromwich - SOUTHAMPTON 1:2 (0:1)
Rondon 58.; Hoedt 11., Tadić 56.

BRIGHTON
- Coventry 3:1 (2:0)
Locadia 15., Goldson 34., Ulloa 61.; Clarke-Harris 77.

Huddersfield - MANCHESTER UNITED 0:2 (0:1)
Lukaku 3., 55.

ROCHDALE - TOTTENHAM 2:2 (1:0)
Henderson 45., Davies 93.; Moura 59., Kane 88./11-m


Ponovljeni tekmi, torek, 27. februarja, ob 20.45:
SWANSEA - SHEFFIELD WEDNESDAY

Sreda, 28. februarja, ob 21.05:
TOTTENHAM - ROCHDALE




Četrtfinale, sobota, 17. marca:
SWANSEA/SHEFFIELD WEDNESDAY - ROCHDALE/TOTTENHAM

WIGAN - SOUTHAMPTON

LEICESTER - CHELSEA

MAN. UNITED - BRIGHTON