Sepp Blatter Foto: Reuters
Sepp Blatter Foto: Reuters

Zaradi tega so me potem vsi, ki so izgubili, napadli.

Potem ko so se v aferi, povezani z dodelitvijo SP-ja leta 2022 Katarju, pojavili namigi o podkupnini, ki naj bi jo plačala katarska televizija Al-Jazeera, bo zdaj morda stvar dobila še političen pridih. Nekdanji prvi mož Fife Sepp Blatter je kot glavnega za dodelitev SP-ja Katarju označil nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

V nedeljo je predsednik britanskega odbora za digitalizacijo, kulturo, medije in šport Damien Collins pozval Mednarodno nogometno zvezo, naj uvede preiskavo zaradi obtožb o tem, da je katarska televizijska mreža Al-Jazeera Fifi ponudila skrivno pogodbo le tri tedne pred tem, ko je Katar dobil organizacijo svetovnega prvenstva 2022. Dokumenti, ki jih je objavil časnik Sunday Times, nakazujejo, da so predstavniki Al Jazeere podpisali pogodbo, v kateri naj bi bila vključena vsota 100 milijonov dolarjev, ki bi jih Al-Jazeera morala plačati na določen Fifin račun, le bi bila katarska kandidatura za SP 2022 uspešna.

Decembra 2010 je Katarju presenetljivo tudi uspelo, zmagal je v konkurenci ZDA, Avstralije, Južne Koreje in Japonske. Omenjeni časnik je še zapisal, da je Katar Fifi ponudil še 480 milijonov dolarjev tri leta pozneje. Danes je francoska tiskovna agencija AFP poročala, da je Blatter kot glavnega pobudnika za dodelitev tega tekmovanja Katarju označil Sarkozyja. Ob tem je tudi namignil, da je tedanji predsednik evropske nogometne zveze Uefe - tako kot Blatter je moral pozneje zaradi vpletenosti v škandale zapustiti svoj položaj - Michel Platini odločilno vplival na to, da se je proti Fifi in njemu osebno sprožil val, ki ga je nazadnje po 17 letih odnesel z mesta predsednika.