Žan Kranjec je bil v lanski sezoni edini Slovenec, ki je osvojil veleslalomske točke svetovnega pokala. Lansko bero (osem točk) želi izboljšati že na prvi tekmi nove sezone v Söldnu. Foto: MMC RTV SLO
Žan Kranjec je bil v lanski sezoni edini Slovenec, ki je osvojil veleslalomske točke svetovnega pokala. Lansko bero (osem točk) želi izboljšati že na prvi tekmi nove sezone v Söldnu. Foto: MMC RTV SLO
Ted Ligety v Alti Badii
Kranjec je prepričan, da bodo veleslalomski vrh tudi letos krojili Ligety, Hirscher in Pinturaux. Foto: Reuters

Dan po ženskem uvodu v novo sezono svetovnega pokala bo na avstrijskem ledeniku Sölden še moški veleslalom. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Od Slovencev bosta nastopila Žan Kranjec in Mišel Žerak. 22-letni Kranjec je v lanski sezoni zmagal v točkovanju evropskega pokala in ima vse možnosti, da mu ob dobrem delu uspe tudi med svetovno elito.
Lepi spomini na Gran Riso
"To mi je dalo nekaj samozavesti in predvsem potrditev, da dobro delam. V svetovnem pokalu bom potreboval še leto ali dve, čeprav - nikoli ne veš, kdaj se odpre. V Söldnu se nočem obremenjevati z rezultatom, toda če ne bi bilo finala, bi bil razočaran. Zadnje dni smo imeli dobre razmere na ledenikih, posebej kadar je bila jasna noč," nam je povedal Kranjec, ki bo štartal takoj za najboljšo trideseterico, tako da bo proga še dovoljevala preboj v finale. Iz lanske sezone se najraje spominja Alte Badie: "Osvojil sem točke, pokazal sem dobri vožnji in ta tekma mi je nekako najbolj pri srcu."
Znojili so se pod "diktatom" ženske
Kranjec, ki je prepričan, da bodo veleslalomski vrh tudi letos krojili Ligety, Hirscher in Pinturaux, poudarja, da so imeli reprezentantje v poletnem obdobju novo kondicijsko trenerko Niko Radenovič, ki je prinesla malce drugačen način dela. Je kaj posebnega, ko te priganja ženska? "Najprej sem mislil, da bo problem in da ne bo vedela, kje so naše meje, ampak se je izkazala zelo v redu. Moram reči, da smo garali."
Pogrešajo fizioterapevta
Trener Mitja Kunc vidi v Kranjcu slovensko prihodnost: "Lanska sezona je bila super. Ogromna stvar je zmagati v disciplini v evropskem pokalu. Zanj me ne skrbi. Kako bo na prvi tekmi, nočem napovedovati, saj pravih primerjav nismo imeli. Na zadnjem treningu je imel Žan težave s hrbtom in smo potem hitro končali. Žal nimamo fizioterapevta," je Kunc predstavil problem, ki je posledica varčevanja na SZS-ju.
Na južni polobli trenirali z Avstrijci
V pripravljalnem obdobju je bilo tudi nekaj priložnosti za trening z avstrijsko reprezentanco. "Žal je bilo to bolj na začetku priprav, ko so še testirali opremo, je pa vseeno dober občutek, da smo bili zraven, ker takšne ekipe trening večinoma zaprejo, saj je lahko pri več tekmovalcih problem, ker na progi nastanejo velike luknje. K sreči je pri avstrijski ekipi Janez Slivnik in smo bili lahko v Ushuai na dveh treningih."
Kritike javnosti se jih dotaknejo
Kar zadeva slalom, slovenski obeti po slovesu Mitje Valenčiča niso lepi. "Ostala sta le Matic Skube in Miha Kürner. Kolikor vem, bil sem namreč na južni polobli z Žanom in Mišelom, ima Miha precej težav, Matic pa bi lahko že na prvi tekmi v Leviju kaj naredil." Kunc seveda upa, da se bo krivulja le obrnila navzgor: "Potrebujemo rezultat, ki bi nas dvignil, da bodo fantje sproščeni." So tekmovalci slabe volje, ko v medijih, zlasti na spletnih forumih, preberejo številne kritike? "Mimo tega ne morejo, in to je lahko problem. Če otroka nenehno kritiziraš in govoriš, da je nesposoben, bo težko kaj naredil."