Na svetovnih igrah ruskih otrok je zavihrala tudi slovenska zastava. Foto: Darja Kapš
Na svetovnih igrah ruskih otrok je zavihrala tudi slovenska zastava. Foto: Darja Kapš

Ekipo je sestavljalo 10 otrok iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana in Moldavije, ki živijo v Sloveniji. Ideja športnih iger je v prvi vrsti ohranjanje narodne zavesti otrok (nekdanje) Ruske federacije, druženje in izmenjava različnih kultur, obenem pa tudi promocija posameznih držav, v katerih so ruskogovoreči našli svoj novi dom.

Sodelovalo je 46 držav (med njimi tudi ZDA, Kanada, Kitajska, Belgija, Danska, Sirija, Ukrajina ...), ki so se v prijateljskem vzdušju pomerile v plavanju, namiznem tenisu, šahu, nogometu, košarki in dialogu v ruskem jeziku.
Slovenija je sodelovala pri plavanju, šahu in namiznem tenisu. Lep ekipni rezultat so s petim mestom (med 36 državami) dosegli šahisti, ki jih je vodila slovenska ambasadorka šaha in velemojstrica Darja Kapš:
"Najboljše šahovske ekipe so imele Rusija, Izrael in Grčija. Tudi mi nismo bili slabi - 5. mesto je odličen rezultat! Vodila sem otroke, s katerimi smo pridno trenirali že prej. Otroci namreč obiskujejo mojo šahovsko šolo. Štirje najboljši, ki so se uvrstili v ekipo, pa so bili zmagovalci zdaj že drugega šahovskega turnirja v soorganizaciji zavoda Vesela dRuščina, ŠD Caissa in Ruskega centra znanosti in kulture. Medsebojno sodelovanje naštetih je bilo izhodišče za uspešen šahovski nastop slovenske ekipe na igrah v Sočiju."
Osrednji del iger so bile vizitke posameznih držav, ko so ekipe na velikem odru predstavljale svoje nove domovine 600-glavemu občinstvu. Slovenska ekipa je poudarila naravne in turistične znamenitosti Slovenije in športne dosežke naših najboljših športnikov, ki so se med drugim proslavili tudi na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.