Veliko veselje Slovencev po preobratu v zadnji tretjini. Foto: HZS
Veliko veselje Slovencev po preobratu v zadnji tretjini. Foto: HZS
Jan Muršak
Jan Muršak je bil najboljši igralec tekme. Foto: Aleš Fevžer

Izbranci Matjaža Kopitarja so imeli veliko premoč v strelih na vrata (38:16). Ukrajinci so bili v podrejenem položaju v igri petih proti petim, vse tri zadetke pa so dosegli ob prednosti igralca več. Ob "power playu" so bili sijajni, šolsko so izigrali obrambo nasprotnika. Vrnili so se po zaostanku z 0:2 in celo povedli s 3:2 v 43. minuti. V odločilnih trenutkih zadnje tretjine so se risi zbrali in dosegli tri zadetke.
Štebih in Urbas kronala premoč Slovencev
Risi na uvodnih treh tekmah v prvi tretjini niso zadeli. Tokrat so že od prve minute zaigrali napadalno, Ukrajinci so hitro prejeli dve izključitvi, a spremembe izida ni bilo. V 13. minuti je Anže Kuralt v sredini lepo opazil osamljenega Miho Štebiha, ki je z močnim strelom dosegel svoj prvi reprezentančni zadetek. Kmalu zatem je moral na kazensko klop Marcel Rodman, v protinapad pa je švignil Jan Muršak in skušal z bekhendom ukaniti Sergija Gajdučenka, ki pa je njegov poskus odbil.
Dve minuti pred koncem prve tretjine je Jan Urbas po samostojni akciji z izjemnim strelom pod prečko povišal na 2:0. Slovenci so imeli veliko premoč v uvodnih 20 minutah, razmerje v strelih na vrata je bilo kar 15:4.

Ukrajinci izjemni ob "power playu"

Na začetku druge tretjine risi niso povišali vodstva na 3:0, ko so imeli dvakrat igralca več. V 27. minuti je bil zaradi igranja z visoko palico izključen Aleš Mušič. Z modre črte je silovito sprožil Jurij Navarenko, Andrij Mihnov pa je spremenil smer ploščku pred vrati. Luka Gračnar je bil nemočen, prejel je prvi zadetek na tem prvenstvu. Ukrajinci so bili vse bolj nevarni, v 38. minuti je moral na kazensko klop Mitja Robar. V gneči ob ogradi je do ploščka prišel Oleksander Materuhin in podal pred vrata, kjer je Denis Petruhno izenačil na 2:2.
Po zaostanku risi pokazali zobe
Na začetku zadnje tretjine je bil na kazenski klopi David Rodman, Ukrajinci so znova odlično zaokrožili s ploščkom v napadalni tretjini. Jevgenij Beluhin je v 43. minuti po lepi kombinaciji matiral Gračnarja. V kritičnih trenutkih so se risi zbrali. Le pol minute zatem je Muršak nevarno streljal, Gajdučenko je plošček odbil, Mušič pa ga je med nogama ukrajinskega vratarja poslal v mrežo.
V 47. minuti so tudi Slovenci zadeli z igralcem več, Muršak je z močnim strelom od daleč matiral Gajdučenka. V šestem poskusu so slovenski hokejisti le izkoristili igro z igralcem več. Tomaž Razingar je imel lepo priložnost za povišanje prednosti, vendar je z bližine meril čez vrata. Ukrajinci so imeli nekaj priložnosti za izenačenje, vendar je bil vedno zbran Gračnar. Piko na i je tri minute pred koncem s strelom pod prečko postavil Boštjan Goličič.
Japonci v odličnem položaju
Japoncem zelo dobro kaže v boju za uvrstitev v elitno divizijo, kamor napredujeta prvi dve ekipi. Če Japonska v zadnjem krogu premaga Madžarsko, bo tja uvrščena.


Izjave po tekmi:
Miha Štebih: ''Začeli smo, kot smo si želeli. Povedli smo z 2:0, nadzorovali tekmo, nato pa je v drugi tretjini prišel padec in trikrat zapored smo imeli igralca manj. To je Ukrajina izkoristila, saj je v tem elementu igre najmočnejša. Pokazali smo, da imamo prav karakter in srce. Vrnili smo se v igro in na koncu tudi zmagali.''
Aleš Mušič: ''Prvo tretjino smo odigrali na zelo visoki ravni. Ukrajini smo pustili malo priložnosti za zadetek. Ukrajina je nato izkoristila igro ob igralcu več, kar je njeno najmočnejše orožje. Kljub zaostanku smo ostali zbrani, ves čas smo verjeli v našo zmago in v tretji tretjini pokazali veliko srce in zasluženo zmagali.''
Boštjan Goličič: ''Ko smo vodili z 2:0, smo nekoliko nehali igrati. Ukrajini smo pustili preveč prostora, zato so njeni igralci prišli v našo tretjino. Naredili smo preveč prekrškov, s tem pa Ukrajini omogočili zadetke in vodstvo. Pokazali smo pravi karakter, da igramo do konca in smo prava ekipa in da lahko zmagamo tudi tekme, na katerih prihaja do preobratov.''

4. KROG:
SLOVENIJA
- UKRAJINA
5:3 (2:0, 0:2, 3:1)
1.700; Štebih 13., Urbas 19., Mušič 43., Muršak 47., Goličič 58.; Mihnov 27., Petruhno 39., Beluhin 43.

Obrambe: Gračnar 13; Gajdučenko 33.
Izključitve: 8; 16.


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Postava Slovenije: (gol+podaja)
Pance (0+1) - Mušič (2+2) - Muršak (1+2)
Urbas (3+1) - M. Rodman (0+1) - D. Rodman (0+0)
Kuralt (1+2) - Goličič (1+1) - Razingar (1+1)
Koren (0+0) - Leber (0+1) - Verlič (1+0)
Ankerst (0+0)

Robar (0+2) - Gregorc (0+1)
Pavlin (1+2) - Podlipnik (0+0)
Tavželj (0+0) - Štebih (1+1)
Tošič (0+0)

Gračnar
Hočevar




MADŽARSKA - AVSTRIJA
* 4:5 (0:0, 3:3, 1:1)
Bartalis 28., Sebok 29., 40. Kovacs 54.; Hundertpfund 32., Heinrich 34., 36., Iberer 48., Lebler 64.
* - v podaljšku


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

JAPONSKA - JUŽNA KOREJA
4:2 (3:0, 1:0, 0:2)
Ueno 2., 12., Takahaši 4., Keller 40.; Swift 42., D. K. Li 44.


Odpri razširjeno statistiko v novem oknu

Lestvica:               * *
AVSTRIJA           4  2 2 0 0 19:11 10 
JAPONSKA           4  3 0 0 1 10:9   9 
-------------------------------------- 
SLOVENIJA          4  3 0 0 1 12:5   9 
UKRAJINA           4  1 0 1 2 10:11  4 
MADŽARSKA          4  1 0 1 2 11:14  4 
JUŽNA KOREJA       4  0 0 0 4 10:22  0 
                                       
                                       
  * - zmaga po podaljšku (dve točki)   
                                       
  * - poraz po podaljšku (ena točka)