Luis Suarez je dosegel drugi gol na tem prvenstvu, Edinson Cavani pa prvega. Foto: Reuters
Luis Suarez je dosegel drugi gol na tem prvenstvu, Edinson Cavani pa prvega. Foto: Reuters
Urugvajci z visoko zmago ohladili evforijo Rusov

Dvakratni svetovni prvaki so za osvojitev prvega mesta potrebovali zmago, gostiteljem svetovnega prvenstva pa je zadostoval že remi. Urugvajci so odigrali svojo najboljšo tekmo tega SP-ja in že v prvem polčasu dvakrat zadeli, hkrati pa so imeli od 36. minute igralca več. Znova je bila zanesljiva južnoameriška obramba, ki na tem prvenstvu še ni prejela zadetka, razigrala pa sta se tudi prva zvezdnika reprezentance, Suarez in Cavani, ki sta oba zatresla rusko mrežo. Urugvaj je prva reprezentanca po Argentini leta 1998, ki je v skupinskem delu dobila vse tri tekme, ne da bi prejela zadetek. Cavani je mrežo zatresel na tretjem svetovnem prvenstvu. Na dvoboju s Savdsko Arabijo je to kot edinemu Urugvajcu do zdaj uspelo Suarezu.

Suarez je popeljal Urugvajce v vodstvo, njegov soigralec v napadu pa je postavil končni izid. Vmes sta izpeljala še nekaj nevarnih akcij, za 2:0 pa je po strelu Diega Laxalta žogo za hrbtom Igorja Akinfejeva končala, ko se je odbila od Denisa Čeriševa. Razmerje v strelih je bilo 16:3, v okvir 6:1.

Suarez s prostim strelom načel rusko mrežo
Srečanje se je za Urugvaj začelo odlično. Že v uvodnih minutah so bili nevarni, povedli pa so v deseti minuti, ko je tik pred kazenskim prostorom Jurij Gazinski podrl Rodriga Bentancurja. Ob živi zid sta se postavila Cavani in Martin Caceres, Suarez pa je s 17 metrov žogo po tleh izjemno natančno poslal v levi spodnji kot vrat Akinfejeva. Tik za tem se je velika priložnost ponudila Čeriševu. Akinfejev je z dolgo žogo povsem na drugi strani našel Artema Dzjubo, ki je z glavo podaljšal do Čeriševa, ta pa je med tremi Urugvajci prišel do strela, toda meril povsem po sredini in Fernando Muslera je bil na mestu.

23. minuta je tekla, ko se je mreža gostiteljev turnirja znova zatresla. Kot je izvedel Lucas Torreira. Žogo je iz kazenskega prostora z glavo odbil Dzjuba, vendar je prišla le do Laxalta, ki je z levico sprožil z 20 metrov. Žoga je zadela Čeriševa in povsem spremenila smer ter posledično presenetila Akinfejeva.

Ruski vratar se je nekaj minut pozneje izkazal, ko je sicer najprej slabo izbil žogo proti sredini. Urugvajci so krenili v napad. Dvojno podajo sta si izmenjala Suarez in Bentancur, ki se je sam znašel pred Akinfejevom, ki je dvoboj iz oči v oči tudi dobil. Že v 36. minuti so Rusi ostali z igralcem manj, saj je v razmiku devetih minut dva rumena kartona prejel Igor Smolnikov.

Cavani postavil končni izid srečanja
Urugvajci so v drugem polčasu večino časa nadzorovali potek srečanja in brez večjih težav zadržali prednost. Sicer si je obramba v 73. minuti privoščila eno redkih napak, ko je Muslera slabo izbil žogo. Dzjuba je ob Cristianu Rodriguezu prišel do strela, a je z ugodnega položaja v kazenskem prostoru meril mimo vrat.

V zadnjih desetih minutah je bila nekajkrat na preizkusu ruska obramba. Najprej sta Cavani in Suarez izpeljala hiter protinapad, vendar je bila Suarezova povratna podaja za Cavanija premočna in napadalec PSG-ja ni prišel do strela. Podobno je bilo s Caceresom, ko se je sam znašel pred vrati po kotu, a je z glavo slabo zadel žogo.

Fjodor Smolov in Cavani sta v kazenskem prostoru premešala nasprotnikovo obrambo, a je poskus ruskega nogometaša ustavil Muslera, na drugi strani pa je strel Cavanija blokiral Sergej Ignaševič. Rodriguez je z razdalje zatem poslal žogo pod prečko, a je Akinfejev strel ubranil. Je bil pa ruski vratar nemočen tik pred iztekom rednega dela, ko je kot izvedel Giorgian De Arrascaeta, Diego Godin pa je streljal z glavo. Njegov poskus je Akinfejev še ustavil, odbito žogo pa je v mrežo pospravil Cavani.


SKUPINA A, Samara:
URUGVAJ - RUSIJA 3:0 (2:0)
41.970; Suarez 10., Čerišev 23./ag, Cavani 90.
RK: Smolnikov 36./Rusija

Urugvaj: Muslera, Cacares, Coates, Godin, Bentancur(63./De Arrascaeta), Nandez (73./Rodriguez), Torreira, Vecino, Laxalt, Cavani (90./Gomez), Suarez.

Rusija: Akinfejev, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov, Smolnikov, Čerišev (38./Mario Fernandes), Gazinski(46./Kuzjajev), Zobnin, Al. Mirančuk (60./Smolov), Samedov, Dzjuba.

Sodnik: Malang Diedhiou (Senegal)

Volgograd:
SAVDSKA ARABIJA - EGIPT 2:1 (1:1)
36.823; Al Faradž 45./11-m, Al-Davsari 95.; Salah 22.

Lestvica:                           
URUGVAJ             3  3 0 0  5:0  9
RUSIJA              3  2 0 1  8:4  6
SAVDSKA ARABIJA     3  1 0 2  2:7  3
EGIPT               3  0 0 3  2:6  0

Urugvajci z visoko zmago ohladili evforijo Rusov