Najboljši mladi igralec svetovnega prvenstva v Rusiji – Kylian Mbappe. Foto: EPA
Najboljši mladi igralec svetovnega prvenstva v Rusiji – Kylian Mbappe. Foto: EPA
Inspiracija za način proslavljana zadetkov je njegov mlajši brat Ethan, ki na tak način slavi, ko ga premaga na Playstationu. Foto: EPA
Z Ousmanom Dembelejem sta zagotovilo za svetlo prihodnost francoskega nogometa. Foto: EPA

Edson Arantes do Nascimento, bolj znan torej kot Pele, je za selecao v finalu svetovnega prvenstva na Švedskem dvakrat zatresel mrežo gostiteljev (5:2). Tedaj je bil O Rei star komaj 17 let in 249 dni. 60 let je minilo, da je Brazilec, za mnoge najboljši nogometaš vseh časov, v "klubu" najstniških strelcev v finalu svetovnega prvenstva dobil družbo. Uspelo je francoskemu mladeniču Kylianu Mbappeju. Napadalec, ki bo decembra dopolnil 20 let, je z natančnim strelom po tleh s 25 metrov zadel za vodstvo tricolorjev s 4:1. Na koncu je Francija Hrvaško na moskovskih Lužnikoh odpravila s 4:2. Skupaj z Antoinom Griezmannom je bil s štirimi goli prvi francoski strelec ob drugem pohodu na vrh sveta.

Mbappe je na prvenstvu igral odlično in bil brez konkurence izbran za najboljšega mladega nogometaša na turnirju. Izvrsten je bil na krilu, kjer je bil hitronogi najstnik s svojimi šprinti prehiter za večino branilcev, z iznajdljivimi preigravanji si je utiral pot v kazenski prostor in prihjal do priložnosti oziroma do pripravljanja priložnosti za soigralce. Francija je "brez prask" prišla v izločilne boje. V skupinskem delu je Mbappe zadel za zmago nad Perujem (1:0), kar je bil njegov peti gol v reprezentančni majici. V osmini finala je sledil dvoboj z Argentino. Na tej tekmi, ko je Francija na edini v izločilnih bojih zaostajala, je mladi Parižan dokončno zablestel. Francoska desetica je zasenčila argentinsko, velikega Lionela Messija.

Manjkajoči kamenček zmagovitega mozaika?
Najprej je izsilil prekršek za enajstmetrovko, ko je švignil mimo Marcosa Roja, ta pa ga je nepravilno zaustavil. Pri izidu 2:2 pa je nato še z dvema zadetkoma galskim petelinom zagotovil odločilno prednost. Za 3:2 se je odlično znašel v kazenskem prostoru, ko je po preigravanju zatresel mrežo, nato pa je bil še enkrat prehiter v protinapadu za 4:2, ko je z dolgimi koraki spomnil na nekoč izvrstnega rojaka Thierryja Henryja, enega svojih idolov iz otroštva. Toda zaradi odličnih preigravanj ga v domovini nekateri raje primerjajo z Edenom Hazardom, Neymarjem

Tako kot Henry, ki je bil leto dni starejši, ko je leta 1998 s Francijo postal svetovni prvak, je tudi Mbappe nase opozoril v dresu Monaca. S svojim gibanjem in zaključki je večkrat Kylian že v času igranja za klub iz kneževine, ko je podiral njegove rekorde, spomnil na Thierryja. "Seveda ni povsem enak Thierryju Henryju, a vendalre spominja nanj, ima podobne kvalitete, njegova prihodnost je prav tako svetla in talent je podoben. Potencial je podoben, bomo pa v naslednjih letih videli, če ima enako raven motivacije, želje in inteligence, kot jo je imel Thierry," je nekoč dejal Arsene Wenger, pod taktirko katerega je Henry blestel pri Arsenalu. To je dejal še preden je Mbappe kot drugi najdražji nogometaš do zdaj iz Monaca prestopil v rodni Paris k SPG-ju, ki je zanj odštel kar 180 milijonov, in seveda preden je mladeničeva zvezda dokončno zasijala na ruskem svetovnem prvenstvu.

Pred dvema letoma – pred sezono 2016/17, ko je Mbappe nase opozoril na največjem odru, Ligi prvakov, v polfinalu katere je zaigral z Monacom – je Francija razočarana končala domače evropsko prvenstvo s porazom v finalu. Tedaj je Kylian slavil evropski naslov z izbrano vrsto do 19 let. Selektor Didier Deschamps je zadnji kamenček v zmagovitem mozaiku morda našel prav v Mbappeju, ki je za reprezentanco kot drugi najmlajši do zdaj debitiral lani marca in ji dal dodatno širino, prav tisto, ki je bila morda pika na i za drugi francoski naslov svetovnega prvaka. Ko so Deschamps, ki je bil tedaj kapetan galskih petelinov, in soigralci na Stade de Franceu dvignili leta 1998 dvignili prvo lovoriko, se Mbappe sploh še ni rodil.

Mladenič iz zloglasnih banlieues
"Pred leti smo se zavedali, da je fenomen. Ne le zelo dober ali odličen, ampak fenomenalen igralec. Ima vse, a vse se je odvilo izjemno hitro, toda glede na kakovost, ki jo premore, in kakšnega značaja je, me ne preseneča. Diha za nogomet, spi za nogomet, vse dela za nogomet. V njegovih mislih je le nogomet,"
je za CNN povedal Vadim Vasiljev, podpredsednik Monaca, ki je odigral pomembno vlogo, ko je Mbappe s klubom podpisal prvo profesionalno pogodbo. V kneževino se je mladenič preselil leta 2013. Pred tem je igral za Bondy, klub na obrobju Pariza, iz zloglasnih predmestij banlieus, kjer vladajo zakoni ulice in kjer je Mbappe odraščal. Osem zdajšnjih reprezentantov sicer prihaja iz takšnih predelov prestolnice.

Mbappe je najnovejši zvezdniški proizvod nogometne tovarne talentov iz Ile de Francea, ki zajema glavno mesto z okolico. V pretežno delavskih četrtih pariške okolice se kalijo novi in novi izvrstni nogometaši. Sistem javnih klubov, ki jih lokalne oblasti izdatno podpirajo, skrbi, da je mladina iz manj premožnih in priseljenih družin polno športno okupirana. Ob tem imajo na dosegu javnega prevoza izredni nacionalni center Clairefontaine, kjer se je pod vodstvom izšolanih trenerjev kalil tudi Mbappe.

Ključno je trdo delo
Astronomski uspeh v zadnjih letih mladenič pripisuje treningom in predanosti. "V nogometu je vse mogoče doseči s trdim delom. Ni odvisno le od želje, kako močno si želiš uspeti, ključno je trdo delo. Vedno sem verjel vase in vedel sem, da sem sposoben velikih stvari. Nisem presenečen, le nisem si mislil, da se bo vse zgodilo tako hitro," pravi Mbappe, ki je vse premije, ki jih je zaslužil za igranje za reprezentanco (20 tisoč evrov na tekmo in 300 tisoč evrov za naslov prvaka), namenil človekoljubni organizaciji Premiers de cordée, ki se posveča organizaciji športa za bolne in hendikepirane otroke. Tudi sicer jo aktivno podpira in ji pomaga.

Mbappe prestavlja mejnike in navdušuje ljubitelje nogometa po vsem svetu. S še ne dopolnjenimi 20 leti ni več vzhajajoča zvezda, ampak trenutno eden največjih imen lepe igre. Že zdaj mu PSG na mesec plačuje 1,5 milijona evrov, v Franciji pa več zaslužita le njegova soigralca Neymar in Edinson Cavani. Številni so prepričani, da bo kmalu njegovo ime zapisano tudi med dobitniki zlate žoge za najboljšega nogometaša leta. "Morda sem pred svojimi vrstniki, a v resnici sem le še otrok," pa ob vsem pravi francoski junak iz Rusije.