Španija je na stavnicah v vlogi favorita, toda obrambno linijo na čelu z Gianluigijem Buffonom bo izredno težko prebiti. Foto: Reuters
Španija je na stavnicah v vlogi favorita, toda obrambno linijo na čelu z Gianluigijem Buffonom bo izredno težko prebiti. Foto: Reuters
Lars Lagerback
Lahko Lars Lagerback nadaljuje islandsko pravljico? Foto: Reuters

Saint Denis bo prizorišče ponovitve zadnjega finala. Pred štirimi leti so bili Španci prepričljivo boljši, saj so azzurre premagali kar s 4:0, tokrat naj bi bilo razmerje moči precej bolj enakovredno. Oba evropska velikana sta se v skupinskem delu po enkrat izgubila, a Italijani so si že po dveh tekmah zagotovili prvo mesto.

Koke: Med velikani ni favoritov
"Leta 2012 sem si finale ogledal po televiziji. Užival sem v igri, saj so Španci res igrali dobro. A ko se srečata tako veliki reprezentanci, ne moremo govoriti o favoritih," je prepričan vezist Koke.

Conte si želi entuziazem
Italijanski selektor Antonio Conte si želi pristopa iz uvodne tekme proti Belgiji (2:0): "Moram pokazati tak entuziazem, kot smo ga proti Belgiji. Takrat smo igrali z mislijo, da je nasprotnik izjemno kakovosten." Steber italijanske obrambe Giorgio Chiellini pa je dodal: "Španci so za nas uročeni že od leta 2008, ko se je začel njihov niz uspehov. To moramo spremeniti."

Španija in Italija se bosta tako v izločilnih bojih evropskega prvenstva pomerili tretjič zapored. Leta 2008 so Španci dobili četrtfinale po strelih z bele točke.

Vloga favorita na strani Anglije
V zadnji tekmi se bosta v Nici pomerila Anglija in presenečenje turnirja Islandija. Čeprav Angleži na tem turnirju še niso navdušili, so nesporni favoriti. Otočani imajo trenutno nekaj težav predvsem v napadu, kjer se težko znajdejo ob organizirani obrambi tekmecev. Islandci bodo tokrat stavili prav na obrambo.

Angleški selektor Roy Hodgson bo glede na zadnjo tekmo s Slovaško spet premešal udarno enajsterico. Namesto Adama Lallane bo na levi strani napada začel močno kritizirani Raheem Sterling. Harry Kane bo centralni napadalec, na desni strani pa bo Daniel Sturridge. V zvezno vrsto se vračata Dele Alli in Wayne Rooney, bočna branilca pa bosta Danny Rose in Kyle Walker.

Lagerback še ni izgubil proti Angliji
"Uvrstitev v osmino finala je res neverjeten uspeh, a nikakor ne sme biti ta uspeh izgovor za slabše igre v nadaljevanju, moramo verjeti v svojo igro," je odločen vezist Elmar Bjarnason. Selektor Islandije Lars Lagerback pa optimizem vleče iz časov, ko je bil selektor Švedske: "Proti Angliji sem igral šestkrat in nikoli nisem izgubil." Švedi so pod njegovim vodstvom slavili dvakrat, preostale tekme pa so se končale brez zmagovalca. Tekmo bo sodil Damir Skomina.

Osmina finala, danes ob 18.00, Saint Denis:
ITALIJA - ŠPANIJA

Verjetni postavi:

Italija: Buffon, Barzagli, Bonucci, Chiellini, De Rossi, Darmian, Florenzi, Parolo, Giaccherini, Eder, Pelle.

Španija: De Gea, Juanfran, Pique, Ramos, Jordi Alba, Busquets, Silva, Fabregas, Iniesta, Koke, Morata.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)




Ob 21.00, Nica:
ANGLIJA - ISLANDIJA

Verjetni postavi:

Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Dier, Alli, Rooney, Sturridge, Sterling, Kane.

Islandija: Halldorsson, Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason, Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason, Bödvarsson, Sigthorsson.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)