Janez Kocijančič po 23 letih zapušča položaj predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kocijančič po 23 letih zapušča položaj predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Tina Maze
Slovenija je na zadnjih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju osvojila rekordnih osem medalj, od tega dve zlati. Obe je priborila smučarka Tina Maze. Foto: BoBo

Kocijančič, ki je na čelu OKS-ja od njegove ustanovitve leta 1991, je bil gost Ervina Čurliča v oddaji Športni izziv. Popularni "Kocka" bo naslednika dobil decembra na volilni skupščini. Za zdaj so kandidati za novega predsednika Bogdan Gabrovec, Andraž Vehovar in Franjo Bobinac.

Mlade generacije stremijo k svetovnemu vrhu
"Temeljni razlog, da je slovenski šport tako uspešen, je ta, da imamo sijajne mlade generacije, ljudi, ki stremijo k svetovnemu vrhu, kar je morda drugače kot na nekaterih drugih področjih družbenega življenja v Sloveniji. Osem medalj v Sočiju in osem medalj na olimpijskih igrah mladih v Nandžingu je nekaj, o čemer smo lahko v preteklosti le sanjali," je Kocijančič zadovoljen, da se poslavlja po vrhunskih dosežkih slovenskih športnikov.
Kocijančič je optimističen tudi glede prihodnosti slovenskega športa: "Resda nekateri vrhunski športniki končujejo kariere, a za njimi prihajajo nove uspešne generacije. Sem optimist."

SZS potrebuje samodisciplino in strokovnost
Kaj meni o velikih finančnih težavah Smučarske zveze Slovenije? "SZS je ena najbogatejših zvez. Ima proračun deset, 11, 12 milijonov evrov, v kar so vštete tudi nekatere prireditve, ki se organizirajo v okviru SZS-ja, recimo Planica. Poleg tega ima SZS kar veliko premoženje; hišo, biatlonski center na Pokljuki, delež v Športni loteriji. In tudi to premoženje je vredno približno deset milijonov evrov. Ima pa SZS tri milijone dolgov, v glavnem dolgoročnih. Bistvo je, da SZS potroši toliko denarja, kot ga ima. Organiziranost SZS-ja je vprašljiva - ker imajo discipline veliko samostojnost pri načrtovanju programa, nimajo pa prave odgovornosti pri trošenju denarja. Po mojem mnenju je treba ta dva procesa uskladiti. Mislim, da se to da ob ustrezni samodisciplini in strokovnosti vse urediti. Prav smešno bi bilo, da bi tista zveza, ki ima desetkrat ali pa stokrat več denarja kot nekatere druge zveze, prva začela umirati na obroke zaradi finančnih razlogov," je razmišljal Kocijančič.

Obdržimo ugled, ki ga imamo
In še želje za svojega naslednika? "Sam imam poleg kvalitet tudi kakšno pomanjkljivost. Ni bistvo razvoja v tem, da bi vsi delali enako in isto. Upam, da bodo novi ljudje prinesli nove ideje in pristope. Upam, da se bo OKS razvijal naprej. Ustvarili smo si ugled v svetu in obdržimo," je sklenil Kocijančič.

Celotno oddajo Športni izziv si oglejte na spodnji povezavi.