Steve Nash pravi, da je Goran Dragić med najboljšimi igralci v Ligi NBA. Foto: BoBo
Steve Nash pravi, da je Goran Dragić med najboljšimi igralci v Ligi NBA. Foto: BoBo
Goran Dragić, Steve Nash
Goran Dragić se je na začetku kariere v Ligi NBA veliko naučil od Nasha. Foto: EPA
Steve Nash, Kobe Bryant
Steve Nash bo še eno leto igral pri Lakersih s Kobejem Bryantom. Sicer je Kanadčan za Johnom Stocktonom on Jasonom Kiddom tretji najboljši po številu podaj v NBA-ju. Foto: EPA
Steve Nash, David Stern
Steve Nash z nagrado za MVP-ja sezone. Naziv je prejel leta 2005 in 2006. Foto: EPA
Steve Nash
Nash skrbi, da se mladi kanadski košarkarji vklopijo v reprezentanco in jih vpelje v mednarodno košarko. Upa, da bo v nekaj letih Kanada postala košarkarska velesila. Foto: BoBo

Kanada je vedno imela nekaj dobrih posameznikov, največji uspeh je star skoraj 80 let, ko je na olimpijskih igrah osvojila srebro, vendar pa v zadnjih letih vidnejših rezultatov ni dosegla. Najbolj zveneče ime kanadske košarke je brez dvoma Steve Nash, eden najelegantnejših igralcev vseh časov, s fantastičnim pregledom nad igro in velemojstrskimi podajami, obenem pa je bil Nash tudi odličen strelec z razdalje in izjemno zanesljiv izvajalec prostih metov. Z izvrstnimi predstavami pri Phoenixu – igral je še za Dallas in zdaj za Lakerse – si je prislužil v letih 2005 in 2006 naziv najkoristnejšega posameznika sezone.

Kanadski mladeniči imajo ogromen potencial
Nash, ki je s Kanado nastopil tudi na olimpijskih igrah, je pred dvema letoma prevzel mesto glavnega menedžerja in zdaj postavlja nov načrt za izgradnjo vrhunske reprezentance, ki je trenutno od tega še kar precej oddaljena, toda potencial ima res velik: "Delujem kot glavni menedžer. Ukvarjamo se z novim projektom, kajti imamo precej mladih igralcev, ki nimajo mednarodnih izkušenj in s to akcijo jih s tem seznanjamo. Imamo precej potenciala. Imamo deset ali 12 zelo kakovostnih igralcev v NBA-ju. So zelo mladi in nimajo izkušenj. Če bodo napredovali kot posamezniki in se na koncu tudi uigrali kot ekipa, je prihodnost lahko zelo lepa. Morajo se naučiti igrati skupaj in na mednarodni ravni. Potencial je velik in lahko postanejo zelo dobra ekipa, a čaka nas še veliko trdega dela."

Kanada v Sloveniji ne nastopa z najmočnejšo postavo. Od NBA-jevcev so prišli Andrew Nicholson, Cory Joseph, Dwight Powell in Kelly Olynyk, ki je bil letos izbran v drugo peterko novincev, manjkajo pa Tristan Thompson, ki mu je ta dosežek uspel pred dvema letoma, in prva izbora zadnjih dveh naborov lige Anthony Bennett in Andrew Wiggins: "Mislim, da imamo možnost, da postanemo zelo močna reprezentanca, toda naši košarkarji so zelo mladi, zato nas čaka precej trdega dela."

Dragić je eden najboljših igralcev v ligi
Nash budno spremlja tudi najboljšega slovenskega košarkarja Gorana Dragića, saj sta skupaj igrala v Phoenixu, pri katerem je bil na začetku Gogijeve kariere sijajni kanadski "play" Ljubljančanov mentor: "Morda si nisem mislil, da bo lahko tako eksplodiral že letos. Vedel pa sem, da lahko postane izvrsten košarkar. Žal mi je bilo, ko ga je Phoenix menjal. Takrat sem rekel, da je to napaka, saj je bil izjemno nadarjen košarkar. Je super fant in trenutno eden najboljših igralcev v ligi. Res sem vesel, da mu gre tako dobro."

"Zagotovo je bil eden prvih nasvetov, naj trdo trenira. To je osnova. Brez trdega dela ni mogoče doseči cilja. S trdim delom pa se da marsikaj. Z veseljem ga gledam. Zdaj je kaliber 'All Star igralca'," je dejal o svojem nasledniku pri Sunsih. "Ne morem si lastiti zaslug za njegov uspeh. Trdo je delal in je zelo nadarjen košarkar. Vedno sem mu bil pripravljen pomagati, če me je potreboval, a uspeh je povsem njegov. Le nebo je njegova meja. Izjemno je napredoval. Je eden izmed košarkarjev, ki jih najraje gledam." Z Goranom verjame, da Slovenija na svetovnem prvenstvu lahko poseže visoko, že zdaj pa je v igri vrste Jureta Zdovca videl kar nekaj pozitivnih stvari: "Slovenija igra pametno košarko. Žoga lepo teče, ima nekaj dobrih podajalcev in strelcev. Lepo jo je gledati. Morda so nekoliko nizki, a s hitro igro lahko to nadomestijo."

Še ena sezona med Lakersi in potem konec
"Veliko in trdo delam. Poskušam ostati v formi, glavno pa je bilo, da sem ostal zdrav. Vse skupaj ni lahek zalogaj,"
je povedal Nash, ki je letos dopolnil že 40 let. V Ligi NBA ima namen vztrajati še eno leto, potem pa se bo posvetil družini. Ostaja v Los Angelesu, kamor se je preselil pred dvema letoma: "Željo po igranju imam še veliko, a bo to moja zadnja sezona. Tako da ostajam še eno leto med Lakersi v Los Angelesu, kjer je tudi moja družina. Moji otroci hodijo tam v šolo. Zdaj so oni na prvem mestu. Zato sem tudi prišel v Los Angeles, kajti je blizu Phoenixa, zdaj pa so tudi moji otroci v Los Angelesu. Seveda pa je bila tudi možnost, da imamo s številnimi vrhunskimi igralci šampionsko sezono."

Nash je velik ljubitelj nogometa. Izhaja iz nogometne družine, brat je bil kanadski reprezentant, nogomet pa je igrala tudi sestra, zdaj poročena z NHL-ovcem Mannyjem Malhotro, ki je kratek čas med "lock-outom" igral tudi za Olimpijo. Nash je z zanimanjem spremljal tudi letošnje nogometno prvenstvo: "Seveda sem podrobno spremljal. Bilo je odlično in zanimivo prvenstvo, ne vem, ali je bilo zelo kakovostno, toda mislim, da je Nemčija povsem zasluženo zmagala."