Jadranje v zalivu Guanabara je škodljivo za zdravje. Foto: EPA
Jadranje v zalivu Guanabara je škodljivo za zdravje. Foto: EPA
Morje? Prej bi lahko rekli – gnojnica. Vsaj v Riu.

Po raziskavi ameriške tiskovne agencije AP so v zalivu Guanabara namerili izredno visoke vrednosti virusov in bakterij, ki so posledica neurejenega čiščenja odplak.

V neodvisni raziskavi so bili od marca narejeni štirje testi. Onesnaženost vode je tako velika, da so strokovnjaki zgroženi. Posamezni športniki, ki so trenirali na olimpijskem prizorišču, tukaj bodo tekmovali jadralci, triatlonci in plavalci v daljinskem plavanju, naj bi že zboleli.

"Kar smo našli, so pravzaprav razredčene odplake," meni biolog John Griffith iz Southern California Coastal Water Research Projecta, ki je proučil izide testov in njihovo metodologijo.

V organizacijskem odboru obljubljajo, da bodo razmere do iger urejene. "Voda bo čista," je pred kratkim ob robu panameriških iger v Torontu dejal predsednik organizacijskega komiteja Carlos Arthur Nuzman in dodal: "Veliko iger je imelo pred izvedbo težave, a med tekmovanji je bilo nato vse v redu."

Brazilci se že dlje časa trudijo očistiti zaliv Guanabara, a je voda tam še vedno močno onesnažena. Če jim ne bo uspelo očistiti morja, bo treba tekmovanja najbrž prestaviti na drug del obale. Na to je že aprila opozoril tudi tekmovalni direktor jadralnih tekmovanj Alastair Fox.

Olimpijski ogenj bodo prižgali 21. aprila
Olimpijski ogenj bo proti prizorišču iger v Braziliji krenil 3. maja. Kot so danes sporočili predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja, bodo ogenj v grški Olimpiji prižgali 21. aprila 2016, svojo pot proti končnemu cilju pa bo pričel 12 dni kasneje.

Olimpijska bakla bo po ozemlju Južne Amerike pred igrami opravila dolgo pot, ki bo trajala 100 dni. Ogenj bo na poti izmenično nosilo 12.000 oseb, ki bodo obiskali približno 500 mest in vasi.

Morje? Prej bi lahko rekli – gnojnica. Vsaj v Riu.