Kapetan Aleš Mušič je bil z dvema goloma in podajo ob vratarju Žanu Usu najboljši igralec prve tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Aleš Mušič je bil z dvema goloma in podajo ob vratarju Žanu Usu najboljši igralec prve tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Na uvodni tekmi serije na štiri zmage je Olimpija potrdila vlogo favorita, čeprav se je na začetku poznalo, da že nekaj časa ni igrala nobene tekme. V Tivoliju sta bili obe mreži nedotaknjeni vse do 35. minute, ko je zadel Mušič, ki je bil uspešen tudi v zadnji minuti pri strelu v prazna vrata. V 38. minuti je z igralcem več zadel Miha Zajc. Žan Us je zaklenil svojo mrežo. Razmerje v strelih je bilo močno na strani Olimpije (44:23), višji poraz je preprečil razpoloženi vratar Thomas Tragust, ki je imel 43 obramb.

Tragust reševal Ritten
Olimpija je imela že v uvodni tretjini premoč, ki je ni znala unovčiti. Aleš Mušič je bil po izjemni podaji Luke Vidmarja v 18. minuti sam pred golom, a je streljal mimo vrat. Nato je poskusil David Planko, toda Tragust je bil na mestu. V zadnji minuti je Ritten močno pritisnil, Žan Us je dvakrat posredoval in preprečil vodstvo italijanske ekipe.

Po dobre pol ure igre je iz bližine poskusil Kristjan Čepon, Tragust se je izkazal z izjemno obrambo. V 32. minuti je z igralcem več Olimpija naredila napako na modri črti, proti ljubljanskim vratom je sam krenil Daniel Tudin, toda Us je bil na mestu. Tekma se je razživela, na drugi strani se je odprl prostor za Saša Rajserja, ki v prazen gol ni uspel potisniti ploščka.

Žan us je blestel v vratih Olimpije. Zbral je 23 obramb. Foto: www.alesfevzer.com
Žan us je blestel v vratih Olimpije. Zbral je 23 obramb. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič in Zajc zadela iz bližine
24. strel Olimpije pa je vendarle končal v mreži. Tekla je 35. minuta, pred golom je bil kapetan Mušič, ki je najprej poskusil z drsalko, nato pa je odbitek pospravil v mrežo. Podajalca sta bila Aleš Kranjc in Gal Koren. Dobre tri minute pozneje je Olimpija povišala prednost. Miha Zajc je z leve strani sam zadrsal pred Tragusta in ga premagal. Podajalec je bil Mušič. Razmerje v strelih v drugi tretjini je bilo 14:3.

Gostje precej grobi
V zadnji tretjini je okrog tisoč gledalcev v Tivoliju v 45. minuti verjetno že videlo nov zadetek, toda višje vodstvo je preprečila prečka. Da je bila angažiranost obeh ekip zelo visoka, dokazuje pretep Aljaža Chvatala in Manuela Öhlerja, po katerem sta si oba prislužila dveminutni premor. Sredi zadnje tretjine je imela Olimpija zaključni plošček, toda v igri petih proti trem je bila razglašena in ni prišla do pravega strela. Ritten, predlanski zmagovalec Alpske lige, je postajal vedno bolj nevaren in tudi grob, toda Us ni klonil.

Olimpijino zmago, tretjo v sezoni nad tem tekmecem (na obeh tekmah rednega dela je bilo 5:1) je 32 sekund pred koncem po podaji Korena potrdil Mušič z golom v prazno mrežo.

Vnuk zadovoljen z zmago, ne pa tudi z igro
"Italijani so pričakovani igrali zelo obrambno. Bolj se bo potrebno boriti na naslednjih tekmah, nisem še zadovoljen. Zelo slabo smo odigrali "power play", veliko slabih odločitev smo sprejeli, sploh igra petih proti trem ni stekla, čeprav smo trenirali prav te položaje. Zadovoljen sem z zmago in mislim, da bomo stopnjevali ritem v nadaljevanju serije," je pojasnil trener Jure Vnuk.

"Dvakrat smo premagli Ritten s 5:1 in jasno je bilo, da jih bomo izbrali. Ko je Cortina izločila Feldkirch, smo vedeli, da bo Pusertal izbral njih. Pregledal sem vse vratarje, vsi ostali so res odlični. Seveda Tragust ni slab, nimajo pa ustrezne zamenjave in morda se bo na naslednjih tekmah utrudil," je razmišljal Vnuk.

Mušič: Če bodo Italijani le čakali, jih to ne bo daleč pripeljalo
"Čakali so na naše napake. Dokler nismo prvič zadeli, smo bili pod pritiskom. Na domačem ledu smo bili favoriti in morali smo nekaj narediti. Po prvem zadetku je bilo veliko lažje igrati. Zapravili smo veliko priložnosti. Obrambo moramo še popraviti do druge tekme. Če bodo Italijani le čakali, jih to ne bo daleč pripeljalo. Nekaj priložnosti so imeli, mi moramo odpraviti napake, ki so pripeljale do teh priložnosti," je dodal kapetan Mušič.

Jaka Sodja odločil v Asiagu
Odlično so četrtfinale začeli tudi železarji, ki so dobili uvodno tekmo v Asiagu (1:2). Branilci naslova v Alpski ligi so bili četrti po rednem delu in niso imeli druge izbire. Nobvena izmed najboljših treh ekip pričakovano ni izbrala železarjev. Jeseničani so imeli v rednem delu polovičen izkupiček, jeseni so doma zmagali po podaljšku z 2:1, februarja pa v gosteh izgubili po kazenskih strelih.

V 12. minuti je zadel Gašper Glavič. Nadaljevanje je bilo ostro in tudi precej grobo, saj sta si obe ekipi prislužili precej izključitev. A številčne prednosti ne Asiago ne Jesenice nista znala izkoristiti, razpoložena pa sta bila tudi vratarja, pri domačih Frederic Cloutier, pri gostih pa Matthew Climie. Po pol ure igre je Mark Allan Naclerio izenačil celo z igralcem manj.

Dišalo je že po podaljšku, saj sta mreži mirovali tudi večji del zadnje tretjine. Odločitev je padla v 58. minuti, ko je Jaka Sodja zadel po podaji Erika Svetine. Gostiteljem kljub poskusu brez vratarja Cloutierja zadnje pol minute ni uspelo izenačiti.

V sredo ob 19.00 si lahko slovenski prvaki v Podmežakli priigrajo že zelo lepo prednost.

Četrtfinale, prve tekme:
SŽ OLIMPIJA (2) - RITTEN (5) 1:0
3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
1.030; Mušič 35., 60., Zajc 38.

ASIAGO (4) - SIJ ACRONI JESENICE (8) 0:1
1:2 (0:1, 1:0, 0:1)
680; Naclerio 31.; Glavič 12., J. Sodja 58.

SALZBURG MLADI (3) - LUSTENAU (6) 1:0
3:2 (2:2, 0:0, 1:0)

PUSTERTAL (1) - CORTINA (10) 1:0
1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Izidi v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage. Druge tekme bodo v sredo. Polfinale na tri zmage se začenja 1. aprila, finale pa 11. aprila.