Dominic Thiem se je veselil druge zmage na turnirjih ATP. Maja je bil najboljši v Nici. Foto: Martin Metelko/www.alesfevzer.com
Dominic Thiem se je veselil druge zmage na turnirjih ATP. Maja je bil najboljši v Nici. Foto: Martin Metelko/www.alesfevzer.com
Joao Sousa
Joao Sousa je v finalu odpovedal. Foto: www.alesfevzer.com
Osrednje igrišče v Umagu je bilo polno na večernih obračunih, popoldne pa je bilo bolj malo gledalcev, saj je bila vročina prehuda. Foto: Martin Metelko/www.alesfevzer.com
Po koncu turnirja je bil tradicionalno na vrsti še ognjemet. Foto: Martin Metelko/www.alesfevzer.com
Lawrence Frankopan, Severin Luthi in Magnus Norman
Lawrence Frankopan (levo) se je veselil zmage Stana Wawrinke na Roland Garrosu skupaj s trenerjema Severinom Luthijem in Magnusom Normanom. Foto: Reuters

Večina gledalcev je pričakovala finalni obračun med Gaelom Monfilsom in Robertom Bautisto Agutom, a sta bila Thiem in Portugalec Joao Sousa v polfinalu bolj zbrana. Finale ni navdušil, trajal je le uro in minuto. Sousa je delal številne neizsiljene napake in Thiem ga je odpravil s 6:4 in 6:1.

Zmaga velik obliž na razočaranje v Davisovem pokalu
"Oddahnil sem si po napetem tednu. Vsakič ko dobiš turnir ATP, je občutek neverjeten. Še pred tednom dni sem bil popolnoma na tleh, saj sem izgubil oba obračuna proti Nizozemski. Vedno je zahteven prehod s trave nazaj na pesek. V Davisovem pokalu sem se najprej srečal s Thiemom de Bakkerjem, ki ima izjemen servis. Izgubil sem po petih nizih. To je bil verjetno tudi odločilni dvoboj, ob zmagi bi zagotovo premagali Nizozemce. Vedno potrebujem nekaj časa, da se privadim na podlago. Proti Nizozemski nisem imel dovolj časa, v Umagu pa se je vse razpletlo po mojem načrtu," je pojasnil 24. igralec na novi lestvici ATP.

"Zavedal sem se, da je turnir v Umagu nekaj drugega, nova priložnost. V prvih dveh krogih sem imel tudi srečo. Dušan Lajović in Andreas Haider Maurer sta predala obračuna. Hitro sem se prebil v polfinale, s tem pa pozabil na razočaranje s tekem Davisovega pokala. Sprostil sem se in v soboto proti prvemu nosilcu Monfilsu sem igral odlično," je razlagal Avstrijec, ki je imel na razprodanem osrednjem igrišču v Stella Marisu veliko navijačev.

Monfils porabil preveč energije proti Kohlschreiberju
Prvi nosilec Monfils je v noči s petka na soboto precej po polnoči v najboljšem dvoboju turnirja izločil Philippa Kohlschreiberja s 4:6, 7:6 in 6:4. Nemec je vodil v podaljšani igri drugega niza že s 5:2 in bil le dve točki oddaljen od zmage, nato pa je Monfils na krilih navijačev odigral sijajno in dobil maratonski obračun. Francoz je bil proti Thiemu preveč utrujen, v soboto zvečer se je to poznalo v odločilnem nizu.

Ta zmaga bo vedno imela posebno mesto v mojem srcu
"V finalu sem odigral zares izjemno, Souza pa ni imel svojega večera. Proti Monfilsu nisem imel veliko izgubiti, saj je bil favorit. V finalu sem bil favorit proti Sousi, a sem vseeno odigral zelo dobro. Ta zmaga bo vedno imela posebno mesto v mojem srcu. Z veseljem se vrnem prihodnje leto. Slišal sem, da je mogoča tudi sprememba podlage, lahko bi igrali na trdi podlagi. Muster je zmagal trikrat, vsekakor bi rad ponovil njegov dosežek. Thomas je bil kralj peska, od tega pa sem še zelo oddaljen," je še dodal Thiem, ki ga danes čaka osemurna vožnja v Gstaad na naslednji turnir.
Direktor Frankopan želi s trdo podlago privabiti večje zvezdnike
Novi direktor turnirja Lawrence Frankopan ima številne načrte. Diplomiral je na univerzi v Oxfordu in nato deset let delal za agencijo IMG, kjer je sodeloval z Marijo Šarapovo, Svetlano Kuznecovo, Danielo Hantuchovo, zdaj pa je direktor agencije StarWing in zastopa Stana Wawrinko, Bernarda Tomica, Borno Čorića in Donno Vekić.

"Umag se lahko malce primerja celo z Monte Carlom. Oba turnirja sta ob morju, tenisači so zelo sproščeni. Zabavni program je odličen. Zavedati se moramo, da najboljši igralci na svetu sploh ne igrajo na turnirjih serije 250. Največja težava je, da v tem terminu ni lahko prepričati najboljših igralcev, da pridejo igrat na peščena igrišča. Pred kratkim se je s finalom Wimbledona končala sezona na travi, večina najboljših je na odmoru in pripravah za ameriško sezono na trdi podlagi. Marin Čilić je v prejšnjih sezonah vedno igral v Umagu. Tokrat se je odločil, da se pripravi na trdo podlago, saj bo branil naslov na OP-ju ZDA v New Yorku," je pojasnil Frankopan. Njegov oče je Hrvat, mati pa Švedinja, hrvaško ne govori.

"Letos ni bilo dovolj časa za tako veliko spremembo, a zdaj imamo nov cilj in to je menjava podlage. Če hočemo privabiti tudi kakšnega igralca iz najboljše deseterice, bomo morali igrati na trdi podlagi. Potrebujemo seveda tudi zeleno luč ATP-ja," je dodal Frankopan, ki ima v mislih seveda junaka letošnjega Roland Garrosa Stana Wawrinko, zmagovalca Umaga izpred devetih let.

V Umagu igralo sedem tenisačev, ki so zasedli prvo mesto na svetu
Prvi direktor turnirja je bil Slavko Rasberger, ki se je odlično razumel s Španci, turnir je gradil okoli Carlosa Moye, ki je bil eden izmed najboljših igralcev na pesku. V Umagu je igralo sedem igralcev, ki so bili tudi na prvem mestu lestvice ATP. To so Rafael Nadal, Novak Đoković, Juan Carlos Ferrero, Gustavo Kuerten, Marcelo Rios, Thomas Muster in Moya. Rasbergerja je nasledil Vanja Božičković, zasedba v zadnjih letih zares ni bila več na tej ravni. Frankopana zdaj čaka precej dela, a ideje so vsekakor prave.

Za nekatere tenis postranskega pomena
Organizatorji vsako leto naredijo korak naprej v dogajanju ob turnirju. Veliko pozornosti namenjajo kulinariki in degustaciji vin. Ko so dvoboji in novinarske konference že končani, veliko število obiskovalcev šele prihaja v Umag. Številni komaj čakajo, da se končajo dvoboji in se lahko začnejo koncerti. ATP Party Arena je vse dni turnirja nabito polna. Tenis večine sploh ne zanima, v ospredju je zabava do jutranjih ur. Deset dni je to glavno središče dogajanja v Istri in gostje prihajajo iz vseh krajev, ogromno je tudi Slovencev.