Cristiano Ronaldo je zadel z bele točke, kar je že njegov 75. gol za Portugalsko. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je zadel z bele točke, kar je že njegov 75. gol za Portugalsko. Foto: Reuters
Nani in Andre Silva sta v drugem polčasu potrdila zmago Potrugalske. Foto: Reuters
Hirving Lozano je v 52. minuti zadel za zmago Mehike. Foto: Reuters
Rusi so pred domačimi gledalci razočarali in z eno zmago ter dvema porazoma obstali v skupini. Foto: Reuters
Mehičani končali ruske sanje v Pokalu konfederacij
Portugalci pričakovano nadigrali Novozelandce
Gol Lozana in razveljavljen zadetek Morena
Zadetka iz prvega polčasa med Mehiko in Rusijo

Portugalci in Mehičani, ki na turnirju še niso klonili, so bili v najboljšem položaju že pred zadnjima tekmama, z zmagama pa so tako le še potrdili polfinale. Zaradi visoke zmage nad Novozelandci, ki so v Rusiji trikrat izgubili, so evropski prvaki v skupini zasedli prvo mesto. Razočarali so gostitelji turnirja, ki so drugič izgubili.

Mehika izločila domačo reprezentanco
Rusi so sicer tekmo dobro začeli. V uvodnih minutah prvega polčasa sta v kazenskem prostoru padla Jurij Žirkov in Fjodor Smolov, vendar pa se sodnik Fahad Al Mirdasi ni odločil za enajstmetrovko. V 24. minuti je nato razigranemu Smolovu veselje preprečila še vratnica. Toda obleganje vrat se je gostiteljem turnirja obrestovalo že minuto kasneje, ko je Aleksandr Golovin prodrl po levi in podal v kazenski prostor.

Tam se je sprva Aleksandr Erohin odzval zelo nerodno, ko je zgrešil žogo pri poskusu strela, toda nato je še pravi čas podal na desno, kjer je bil Aleksandr Samedov, ta pa je s strelom po tleh in med nogama Andresa Guardada matiral Guillerma Ochoo. Pet minut kasneje je Mehika izenačila. Dolgo žogo je v kazenski prostor poslal Hector Herrera, z glavo pa je z lobom slabo postavljenega Igorja Akinfejeva presenetil Nestor Araujo.

Lozano kaznoval napako Akinfejeva
Tri minute po začetku drugega dela se je zatresla mehiška mreža, toda Samedov je bil v prepovedanem položaju, štiri minute kasneje pa je bil vendarle dosežen zadetek, a na drugi strani. Pred mehiškim kazenskim prostorom je Herrera razčistil in žogo z volejem izbil daleč naprej. Na drugi strani se je odbila tik pred kazenskim prostorom, pred nepozornim Akinfejevim pa je skočil Hirving Lozano in jo z glavo poslal v mrežo. Ruski vratar je bil prepozen, z nogo je zadel le mehiškega nogometaša.

Osem minut kasneje se je zadetka že razveselil Hector Moreno. Gol je bil sprva priznan in igra se je nadaljevala, toda po videoposnetku je bil razveljavljen. V 68. minuti je moral zaradi drugega rumenega kartona predčasno v garderobo Žirkov, ki je s komolcem udaril Miguela Layuna. Tik zatem je veliko priložnost zamudil Luis Reyes, ki je bil prekratek po natančni podaji Javierja Hernandeza. Tri minute kasneje je na drugi strani največjo priložnost zamudil Igor Smolnikov, ki je prišel za hrbet mehiški obrambi, ostal povsem sam, toda nespretno meril visoko prek vrat.

Visoka zmaga Portugalske
Po nekoliko umirjenem začetku so Portugalci po dobrih 15 minutah začeli prevzemati pobudo in pritiskati na novozelandska vrata. Ricardo Quaresma je v 24. minuti poslal lep predložek z desne strani. Cristiano Ronaldo je prišel do strela, vendar je bil Stefan Marinovic na mestu. Dve minuti kasneje je Quaresma podal z leve, Ronaldo pa je v kazenskem prostoru streljal z glavo, toda zatresel le prečko. Evropski prvaki so v 33. minuti vendarle zadeli.

V kazenskem prostoru je ob Thomasu Doylu in Tommyju Smithu padel Danilo Pereira, ki je tik pred tem z glavo meril malenkost mimo vrat. Z bele točke je zanesljivo zadel Ronaldo, ki je v portugalski majici že 75. zatresel mrežo. Od evropskih nogometašev je bil večkrat uspešen le Ferenc Puskas, ki je za Madžarsko dal 84 golov. Le štiri minute kasneje so Portugalci povišali prednost. Eliseu je prodrl po levi, poslal žogo pred vrata, kjer je vtekal Bernardo Silva in žogo pospravil za hrbet Marinovica. Odlični vezist je po strelu preskočil Doyla in nato nerodno stopil, sprva je nadaljeval srečanje, med polčasom pa je mesto na zelenici prepustil Pizziju.

Andre Silva in Nani potrdila prvo mesto
Po 13 minutah nadaljevanja so imeli veliko priložnost Novozelandci, ko je Doyle podal pred vrata. Bruno Alves je bil najprej prekratek in žoga je prišla do Chrisa Wooda, ki pa je zadel portugalskega branilca in ostalo je 2:0. Na drugi strani se je z nekaj obrambami izkazal Marinovic. V 64. minuti se je lepo znašel Andre Silva, ki je prejel natančno podajo Joaa Mourinha, vendar je napadalec Portugalske meril naravnost v vratarja. Nani je tri minute zatem zamenjal Ronalda in hitro prišel do strela z ugodnega položaja, toda znova je bil Marinovic na mestu.

Toda Portugalca sta na koncu le spravila žogo za Marinovicev hrbet. Andreju Silvi je uspelo v 80. minuti, ko je Doylu žogo izbil Quaresma. Do nje je prišel novopečeni član Milana, ki se je sprehodil mimo Smitha in žogo poslal nad ramenom Marinovica v mrežo. Nani se je med strelce vpisal v 91. minuti, ko je na robu kazenskega prostora preigral Dana Inghama in nato natančno streljal.


3. krog, Kazan:
MEHIKA - RUSIJA 2:1 (1:1)
Araujo 31., Lozano 52.; Samedov 25.
RK: Žirkov 68./Rusija

Mehika: Ochoa, Araujo, Diego Reyes (39./Luis Reyes), Moreno, Layun, Jonathan dos Santos, Herrera, Guardado (70./Alanis), Vela (46./Aguino), Hernandez, Lozano.

Rusija: Akinfejev, Vasin, Džikija, Kudriašov, Samedov, Jerohin (70./Smolnikov), Glušakov, Žirkov, Golovin, Buharov (64./Poloz), Smolov (78./Kanunikov).

Sodnik: Fahad Al Mirdasi (Savdska Arabija)


St. Peterburg:
NOVA ZELANDIJA - PORTUGALSKA 0:4 (0:2)
Ronaldo 33./11-m, Bernanrdo Silva 37., Andre Silva 80., Nani 91.

Nova Zelandija: Marinovic, Ingham, Boxall, Durante (74./Smeltz), Smith, Doyle, McGlinchey (37./Tuiloma), Rojas, Thomas, Lewis (65./Barbarouses), Wood.

Portugalska: Rui Patricio, Nelson Semedo, Pepe, Bruno Alves, Eliseu, Bernardo Silva (46./Pizzi), Danilo, Moutinho, Quaresma (83./Gelson), Andre Silva, Ronaldo (67./Nani).

Sodnik: Mark Geiger (ZDA)


Lestvica:                           
PORTUGALSKA *     3  2  1  0  7:2  7
MEHIKA *          3  2  1  0  6:4  7
RUSIJA            3  1  0  2  3:3  3
NOVA ZELANDIJA    3  0  0  3  1:8  0
           * - v polfinalu          


Mehičani končali ruske sanje v Pokalu konfederacij
Portugalci pričakovano nadigrali Novozelandce
Gol Lozana in razveljavljen zadetek Morena
Zadetka iz prvega polčasa med Mehiko in Rusijo