Uroš Zorman je bil med najboljšimi igralci zaključnega turnirja Lige prvakov. Foto: EPA
Uroš Zorman je bil med najboljšimi igralci zaključnega turnirja Lige prvakov. Foto: EPA
Uroš Zorman je postal četrti rokometaš, ki se je evropskega naslova veselil s tremi različnimi klubi. Tako se je postavil ob bok Sergeju Rutenki, Nikoli Karabatiću in Joseju Hombradosu. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Zorman: Bil sem zlata rezerva pri strelih s sedmih metrov
Rokometaše Kielc pričakali zvesti navijači

Rokometaši Kielc so v finalu Lige prvakov po streljanju sedemmetrovk z 39:38 premagali Veszprem, junak zmage poljske ekipe pa je bil tudi Uroš Zorman, ki bi si zaslužil tudi naziv najboljšega igralca finalnega turnirja v Kölnu. "Težko na kratko opišem, kakšni občutki me obdajajo, ampak mislim, da kar nekaj dni ne bom spal. Tudi če bi hotel, ne bi mogel zatisniti očesa. Ves moj trud, na tisoče pretečenih kilometrov, na stotine prejetih udarcev, na milijone kritik iz ust tako laikov kot strokovnjakov so danes poplačani in utišani. Samo jaz, moja družina in moji najbližji prijatelji vedo, kaj vse je bilo treba storiti od prvih rokometnih korakov do danes, da sem tu, kjer sem," je povedal Zorman.

Prvi je le prvi!
Slovenski organizator igre je pri 36 letih že četrtič osvojil rokometni vrh Evrope. Prvič je bil tam pred 12 leti s Celjem Pivovarno Laško, nato še dvakrat (2008 in 2009) s Ciudad Realom. "Saj veste, prvi je le prvi," se spominja leta 2004. "A ta s Kielcami ima posebno vrednost. Številni so me že odpisali, me pošiljali v pokoj, sam pa se na igrišču počutim odlično. Dejstvo je, da je telo manj sposobno, a zato moram sam narediti toliko več za fizično pripravljenost. In trdo delati iz dneva v dan, se marsičemu odreči. Ni težko, ko te naprej vleče večna želja po zmagi in naslovih."

Verjel tudi pri zaostanku devetih golov
Zorman je v finalu dosegel štiri zadetke, v polfinalu, ko so Kielce prav pod njegovo taktirko ustavile favoriziran Paris SG, pa je prav tako dosegel štiri zadetke. Ko je njegova ekipa v finalu zaostajala kar za devet golov, je verjetno malokdo verjel, da je naslov prvaka še dosegljiv: "Moram reči, da tudi pri zaostanku devetih golov nisem nehal verjeti, da lahko premagamo Veszprem. In da, korak po korak, z ekipnim duhom, zbranostjo in nepopustljivostjo smo se vrnili in zmagali."

Božansko!
Ker bo Zorman s slovensko reprezentanco igral tudi na olimpijskih igrah, je seveda ocena takšne sezone lahko le ena: "Zame je ta sezona zlata, tako na reprezentančni ravni kot klubski. Še enkrat lahko v dresu Slovenije zaigram na olimpijskih igrah, kar so bile moje velike sanje. In zdaj še ta naslov s Kielcami. Trudili smo se in končno nam je uspelo. Potem ko je ves trud petindvajsetih let poplačan, ko se tudi žena veseli z mano, ki je v moji karieri najbolj trpela zaradi neprestane moje odsotnosti, lahko rečem samo: božansko!"

Kielce idealno okolje zanj
Zorman je s klubom tudi sicer zelo zadovoljen: "Kielce so bila prava odločitev v moji karieri, tukaj vse 'štima' - od odnosov v klubu do dobrega okolja, izvrstnih navijačev, podpore z vseh strani. Vesel sem, da sem osvojil Ligo prvakov še s tretjim klubom in da so to prav Kielce. Vesel sem, da tukaj verjamejo vame in mi zaupajo. Me cenijo."

Zorman: Bil sem zlata rezerva pri strelih s sedmih metrov
Rokometaše Kielc pričakali zvesti navijači