Valter Birsa
Valter Birsa "telefonira" po uspešno izvedeni enajstmetrovki. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec
Slovenski selektor Srečko Katanec je bil kritičen do sodnika Björna Kuipersa. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija
Slovenci so bili tik pred odmorom nagrajeni za terensko premoč, v nadaljevanju pa se jim ni izšlo za zmago. Ta verjetno ne bi spremenila temeljnega dejstva, da si bodo Slovenci morali pot na evropsko prvenstvo izboriti skozi dodatne kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Lazarević
Litovec Georgas Freidgemas je z rokoborskim prijemom ustavljal Dejana Lazarevića. Foto: Reuters
Branko Ilić
Zračni dvoboj Branka Ilića in Vykintasa Slivke. Foto: Reuters
Španija
Španija je v Logronu s 4:0 premagala Luksemburg in potrdila uvrstitev na evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Katanec: Ni panike. Tretji smo. Sem spadamo.
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Litva
Litva izenačila, z bele točke zadel Novikovas
Birsa ob koncu 1. polčasa zadel z 11-metrovke
Gol Berića razveljavljen zaradi ofsajda

Čeprav Slovenija v Stožicah ni blestela, ji je dobro kazalo, saj je po zadetku Valterja Birse z enajstmetrovke ob koncu prvega polčasa vodila. Birsa je izkoristil najstrožjo kazen po roki Mariusa Žaliukasa.

(Delni) električni mrk v Stožicah
Slovenci so imeli tudi v nadaljevanju pobudo, nato pa so v 63. minuti na stadionu ugasnili žarometi ob vzhodni tribuni, kar je pomenilo nekajminutno prekinitev.

Litovci izenačili iz nič
Prekinitev je očitno bolj škodila Slovencem, ki so nadaljevali slabše, tako da je podrejena Litva v 79. minuti tako rekoč iz nič dosegla izenačujoči gol. Branko Ilić je namreč žogo po predložku z desne strani oplazil z ramo in sodnik Björn Kuipers je pokazal na belo točko, ki jo je izkoristil Arvydas Novikovas.

Jalova premoč Slovencev
Slovenci so sicer do konca poskušali doseči zmagoviti gol, vendar je litovska obramba vzdržala. Premoč Slovencev je bila jalova: posest žoge 64:36 in 4:2 streli v okvir vrat. Po koncu tekme se je s tribun Stožic, kjer se je zbralo več kot 10.000 gledalcev, zaslišalo kar nekaj žvižgov, očitno nezadovoljnih z igro Slovenije.

Katanec: Ni panike. Tretji smo.
"Ni panike. Tretji smo v skupini, kar je bil tudi naš cilj. Smo tu, kamor spadamo po kakovosti. Vedeli smo, da bo težko, vemo, da imamo, ne samo mi, tudi druge ekipe, težave proti tako zaprti različici. Sojenje je bilo katastrofalno, zame je bilo nesprejemljivo. Na splošno v teh kvalifikacijah s sodniki res nismo imeli sreče,"
je v prvi izjavi dejal selektor Srečko Katanec.

Žreb dodatnih kvalifikacij 18. oktobra
Slovenija je tako že krog pred koncem kvalifikacij tretja v skupini E, kar pomeni, da bo novembra igrala dodatne kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Franciji. Žreb dodatnih kvalifikacij bo 18. oktobra v Nyonu. Prve tekme so na sporedu med 12. in 14. novembrom, povratne pa med 15. in 17. novembrom.

Birsa dobro meril, Zubas na mestu
V začetni enajsterici Slovenije je Dejan Lazarević pričakovano zamenjal kaznovanega Kevina Kampla. Slovenci so po uvodni pobudi prvič resno zapretili v 9. minuti, ko je Valter Birsa s strelom z okoli 20 metrov pošteno ogrel dlani Emilijusa Zubasa. Malo pozneje je Birsa podal iz kota, Rene Krhin pa je z glavo meril kakšen meter mimo vrat. Katančevi fantje so tudi v nadaljevanju pletli obetavne akcije pred kazenskim prostorom Litve, ki pa se je uspešno branila. Na drugi strani so zapretili tudi Litovci. Tako so si v 20. minuti priigrali prosti strel na levi strani kazenskega prostora, s katerega je Vykintas Slivka zadel zunanji del male mrežice.

Razveljavljen zadetek Berića zaradi prepovedanega položaja
Slovenci so v 22. minuti izpeljali nevarno akcijo, ki jo je s strelom čez vrata zaključil Lazarević. V 29. minuti je Robert Berić zatresel gostujočo mrežo, a so sodniki razveljavili zadetek, saj je bil Krčan ob podaji Birse za kakšen 'centimeter' v prepovedanem položaju. Slovenija je imela pobudo tudi v nadaljevanju, vendar je akcijam manjkal zaključek.

Birsa kaznoval napako Žaliukasa
In ko je že kazalo, da se bo polčas končal brez zadetkov, so na "pomoč" priskočili Litovci. Kapetan Marius Žaliukas je namreč z roko v kazenskem prostoru ustavil strel Jasmina Kurtića, kar je pomenilo enajstmetrovko. K žogi je pristopil Birsa in - mojstrsko - vratarja poslal v desno, žogo pa v levo stran vrat. Sanjski zaključek prvega dela.

Zubas dobil dvoboj z Berićem
Po odmoru je Slovenija v 53. minuti imela lepo priložnost, ko se je Berić na desni strani sam znašel pred vratarjem Zubasom, a je ta dobil dvoboj. Malo pozneje je Birsa z okoli 20 metrov skorajda oplazil vratnico.

"Crknili" žarometi, prekinitev, nato pa nadaljevanje
V 63. minuti pa - za slovenske razmere - nenavadna prekinitev, saj so na vzhodni tribuni ugasnili žarometi, tako da je Kuipers prekinil tekmo. Po nekajminutnem čakanju se je tekma, čeprav jim žarometov ni uspelo prižgati, nadaljevala, saj je bila zelenica dovolj osvetljena.

Sporna roka Ilića in izenačenje Novikovasa
Ritem je občutno padel, saj so se igralci obeh reprezentanc ohladili. A kljub temu je Litva v 79. minuti tako rekoč iz nič izenačila. Eden izmed Litovcev je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Iliću spodrsnilo, tako da je z ramo oplazil žogo, Kuipers pa je kljub protestom Slovencev pokazal na belo točko. Brezhibno jo je izvedel Arvydas Novikovas.

V Francijo Anglija in Švica
Hladna prha za domače, ki so do konca neuspešno lovili zmago, s katero bi si vsaj do ponedeljka podaljšali možnost za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tako pa sta se tja iz slovenske skupine E uvrstili Anglija, ki je z 2:0 ugnala Estonijo, in Švica. Ta se je s 7:0 znesla nad San Marinom, ki bo v ponedeljek zadnji nasprotnik Slovencev.


Dejan Lazarević, igralec Slovenije: "Zagotovo nismo zadovoljni, saj smo hoteli zmagati. Na koncu ni šlo. Ni bilo lahko, saj so se zaprli, niso imeli česa izgubiti. Napadli smo od prve minute, mislim, da smo imeli dovolj priložnosti, mogoče nismo bili tako konkretni kot po navadi. Ampak ni kaj. Glave gor in gremo naprej. Poskusili se bomo prebiti na EP. Takšne tekme pridejo, igraš dobro in ni rezultata, včasih igraš slabo in zmagaš. Ampak smo dobra klapa in mislim, da nam bo uspelo."

Rene Krhin, igralec Slovenije: "Mislim, da sama igra ni bila tako slaba. Prišli smo na njihovih 20 metrov, njim nismo pustili priložnosti razen dveh, treh prostih strelov, tudi enajstmetrovke ni bilo, kot je rekel Branko Ilić. Mislim, da smo z dobro igro prihajali do 20 metrov, ampak oni so bili vsi v kazenskem prostoru in je bilo težko. Če bi dali drugi gol, bi bilo lažje."


KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016
SKUPINA E, Ljubljana (Stožice)

SLOVENIJA - LITVA 1:1 (1:0)
10.498; Birsa 45./11-m; Novikovas 79./11-m

Slovenija: S. Handanović; Struna , Ilić, Cesar, Jokić; Kurtić, Krhin, Lazarević (73./Pečnik), Iličić (90./Matavž), Birsa; Berić (62./Ljubijankić).
Litva: Zubas; Freidgemas, Žaliukas (89./Mikuckis), Klimavičius, Slavickas; Černych (63./Česnauskis), Slivka (70./Petravičius ), Žulpa, Novikovas; Panka , Spalvis.
Sodnik: Björn Kuipers (NIZ)


ŠVICA - SAN MARINO 7:0 (1:0)
Lang 17., Inler 56./11-m, Mehmedi 66., Djourou 72./11-m, Kasami 75., Embolo 80./11-m, Derdiyok 89.
ANGLIJA - ESTONIJA 2:0 (1:0)
Walcott 45., Sterling 85.
Ponedeljek ob 20.45:
SAN MARINO - SLOVENIJA (Serravalle)
ESTONIJA - ŠVICA
LITVA - ANGLIJA

Lestvica:                           
ANGLIJA *          9  9 0 0 28:3  27
ŠVICA *            9  6 0 3 23:8  18
SLOVENIJA          9  4 1 4 16:11 13
ESTONIJA           9  3 1 5  4:8  10
LITVA              9  3 1 5  7:16 10
SAN MARINO         9  0 1 8  1:35  1
     * - že na evropskem prvenstvu
 


SKUPINA C


MAKEDONIJA - UKRAJINA 0:2 (0:0)
Seleznjov 59./11-m, Kravec 87.

SLOVAŠKA - BELORUSIJA 0:1 (0:1)
Dragun 34.
: Martinovič 65./Belorusija

ŠPANIJA - LUKSEMBURG 4:0 (1:0)
Cazorla 42., 85., Alcacer 67., 80.

Lestvica:                           
ŠPANIJA *          9  8 0 1 22:3  24
SLOVAŠKA           9  6 1 2 13:6  19
UKRAJINA           9  6 1 2 14:3  19
BELORUSIJA         9  3 1 5  8:14 10
LUKSEMBURG         9  1 1 7  4:23  4
MAKEDONIJA         9  1 0 8  6:18  3
     * - že na evropskem prvenstvu  

SKUPINA G

LIHTENŠTAJN - ŠVEDSKA 0:2 (0:1)
Berg 19., Ibrahimović 55.

MOLDAVIJA - RUSIJA 1:2 (0:0)
Cebotaru 85.; Ignaševič 58., Dzjuba 78.

ČRNA GORA - AVSTRIJA 2:3 (1:0)
Vučinić 31., Bećiraj 68.; Janko 55., Arnautovic 81., Sabitzer 90.
: Vučinić 87./Črna Gora

Lestvica:                           
AVSTRIJA *         9  8 1 0 19:5  25
RUSIJA             9  5 2 2 19:5  17
ŠVEDSKA            9  4 3 2 13:9  15
ČRNA GORA          9  3 2 4 10:11 11
LIHTENŠTAJN        9  1 2 6  2:23  5
MOLDAVIJA          9  0 2 7  4:14  2
     * - že na evropskem prvenstvu  
Katanec: Ni panike. Tretji smo. Sem spadamo.
Analiza 2. polčasa tekme Slovenija - Litva
Litva izenačila, z bele točke zadel Novikovas
Birsa ob koncu 1. polčasa zadel z 11-metrovke
Gol Berića razveljavljen zaradi ofsajda