Kimi Räikkönen je bil po taktični napaki svojega moštva že v izgubljenem položaju, a je vseeno svoje delo opravil z odliko in prvi prečkal ciljno črto v Austinu. Foto: AP
Kimi Räikkönen je bil po taktični napaki svojega moštva že v izgubljenem položaju, a je vseeno svoje delo opravil z odliko in prvi prečkal ciljno črto v Austinu. Foto: AP

Morda so navijači celo srečnejši od mene. Ta konec tedna je bil dober, dirkalnik je bil ves čas odličen.

Kimi Räikkönen
Räikkönen je v uvodni zavoj dirke zapeljal na prvem mestu, potem ko je po odličnem štartu ugnal Hamiltona. Foto: EPA
Kimi Räikkönen, zmagovalec dirke formule ena za VN Združenih držav Amerike 2018. Foto: EPA

V Austinu je Ferrari dosegel šesto zmago sezone. Moštvo iz Maranella je nazadnje dobilo vsaj šest dirk v posamezni sezoni leta 2008.

Lewis Hamilton bo moral na peti naslov svetovnega prvaka še malo počakati. Naslednjo priložnost bo imel že čez teden dni v Ciudadu de Mexicu, kjer se lahko z legendarnim Juanom Manuelom Fangiem po številu naslovov na večni lestvici izenači že z uvrstitvijo med najboljših sedem (ob predpodstavki, da Vettel zmaga). Foto: AP
Max Verstappen je bil s svojo predstavo zelo zadovoljen. V izdihljajih ameriške preizkušnje se je moral zelo potruditi, da je odbil Hamiltonove napade. Foto: AP
Sebastian Vettel ima še teoretične možnosti za osvojitev naslova svetovnega prvaka, čeprav so malo verjetne. Foto: AP
Slavje Hamiltona preloženo vsaj za teden dni

Temu ni uspelo ponoviti dosežka iz zadnjih štirih sezon, ko je vselej prvi prečkal ciljno črto ameriške preizkušnje v Teksasu. Tokrat se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, kar pomeni, da je odločitev o letošnjem dirkaškem svetovnem prvaku v kraljici motošporta preložena vsaj za teden dni.

Räikkönen je z 21. zmago v karieri postal najuspešnejši finski dirkač v zgodovini formule ena. To je bila sicer njegova prva zmaga po uvodni dirki sezone 2013 za VN Avstralije v Melbournu in jubilejna deseta za Ferrari.

Izjemen podvig je uspel tudi Verstappnu, ki je po spodletelih kvalifikacijah dirko začel z 18. mesta, končal pa tik pod vrhom. Za napad na zmago mu je zmanjkalo krogov, je pa res, da je imel tudi sam kar precejšnje težave z obrabo zadnjih gum.

Tri dirke pred koncem sezone ima Hamilton (346 točk) na vrhu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo v formuli ena 70 točk prednosti pred drugouvrščenim Sebastianom Vettlom (276), Räikkönen (221) je z zmago skočil na tretje mesto, prehitel je rojaka Valtterija Bottasa (217).

Kimi začel odlično, polom Vettla
Dirko je najbolje začel Kimi Räikkönen. Finskega veterana je Hamilton takoj po štartu sicer skušal zapreti, a je dirkač Ferrarija povedel po notranji strani uvodnega zavoja. Dobro je začel tudi Räikkönenov moštveni kolega Vettel, ki pa je nato ob prehitevanju Daniela Ricciarda storil napako, njegov dirkalnik je zavrtelo, s četrtega je padel na 15. mesto.

Hamilton prvi zavil v bokse
Hamilton je nato v času virtualnega varnostnega avtomobila, ko so odstranjevali Ricciardov dirkalnik, zavil v bokse po svež komplet gum, Räikkönen je ostal na stezi. V naslednjih krogih je na ta račun Britanec pridobil ogromno, iz kroga v krog je topil zaostanek za Fincem, videti je bilo, da so se pri Ferrariju taktično ušteli.

Vettel predse spustil Kimija
Räikkönen je vendarle opravil postanek, na stezo se je vrnil na tretje mesto, za Vettla. Nemcu so po radijski zvezi iz moštva ukazali, naj Finca spusti predse, to je štirikratni svetovni prvak tudi storil in kmalu zatem tudi sam zavil v bokse po svež komplet gum. Po 30 krogih je vodil Hamilton, ki je imel 17 sekund naskoka pred Räikkönenom, tretji je bil Verstappen. Vettel je dirkal na petem mestu z zaostankom debelih 41 sekund.

Hamilton še drugič na postanek
Ferrari je nato prejel poljub sreče. Hamiltonu so se začele zadnje gume zelo obrabljati, Räikkönen je iz kroga v krog topil zaostanek za Britancem, ta je moral v 38. krogu gume zamenjati, ob vrnitvi na stezo je zapeljal na četrto mesto, pred Vettlom je imel štiri sekunde prednosti, za vodilnim Räikkönenom je zaostajal za 11 sekund.

Vettel vendarle ugnal Bottasa
Pri Ferrariju so izračunali, da se bo moral v zadnjih treh krogih krčevito boriti za zmago. Razlika med prvimi tremi dirkači so bile slabe tri sekunde, obetal se je spektakel. Prvi je dva kroga pred koncem napadel Hamilton, ki pa je storil napako, zavil s steze in izgubil boj za drugo mesto s Verstappnom. Še večji podvig je v predzadnjem krogu uspel Vettlu, ki je prehitel Bottasa in zasedel četrto mesto. Räikkönen je nato relativno mirno odpeljal do konca in prvi prečkal ciljno črto.

Dirka za VN ZDA, Austin

Končni vrstni red (56/56):         
 1. K. RÄIKKÖNEN  Fer.  1:34:18,643
 2. M. VERSTAPPEN Red Bull   +1,281
 3. L. HAMILTON   Mercedes    2,342
 4. S. VETTEL     Ferrari    18,222
 5. V. BOTTAS     Mercedes   24,744
 6. N. HÜLKENBERG Renault  1:27,210
 7. C. SAINZ      Renault  1:34,994
 8. E. OCON       R. Point 1:39,288
 9. K. MAGNUSSEN  Haas     1:40,657
10. S. PEREZ      R. Point 1:41,080
11. B. HARTLEY    T. Rosso   1 krog
12. M. ERICSSON   Sauber     1 krog
13. S. VANDOORNE  McLaren    1 krog
14. P. GASLY      T. Rosso   1 krog
15. S. SIROTKIN   Williams   1 krog

16. L. STROLL     Williams   1 krog
                                   
Diskvalifikacija: Magnussen, Ocon
Odstop: Alonso, Grosjean, Ricciar- 
        do, Leclerc                
                                   
Skupni vrstni red, dirkači:        
 1. L. HAMILTON   Mercedes      346
 2. S. VETTEL     Ferrari       276
 3. K. RÄIKKÖNEN  Ferrari       221
 4. V. BOTTAS     Mercedes      217
 5. M. VERSTAPPEN Red Bull      191
 6. D. RICCIARDO  Red Bull      146
 7. N. HÜLKENBERG Renault        61
 8. S. PEREZ      Racing point   57
 9. K. MAGNUSSEN  Haas           53
10. F. ALONSO     McLaren        50
                                   

Moštva:                            
 1. MERCEDES 563  5. HAAS        84
 2. FERRARI  497  6. McLAREN     58
 3. RED BULL 337  7. R. POINT    47
 4. RENAULT  106  8. TORO ROSSO  32
                                   

Morda so navijači celo srečnejši od mene. Ta konec tedna je bil dober, dirkalnik je bil ves čas odličen.

Kimi Räikkönen

V Austinu je Ferrari dosegel šesto zmago sezone. Moštvo iz Maranella je nazadnje dobilo vsaj šest dirk v posamezni sezoni leta 2008.

Slavje Hamiltona preloženo vsaj za teden dni