Sebastian Vettel je pred letom dni obiskal Rusijo, ko so progo v Sočiju šele gradili. Tokrat je imel čast po njej zapeljati prvi. Foto: EPA
Sebastian Vettel je pred letom dni obiskal Rusijo, ko so progo v Sočiju šele gradili. Tokrat je imel čast po njej zapeljati prvi. Foto: EPA


Gre za progo, ki jo je zasnoval Hermann Tilke, ima 18 zavojev, dolga je 5,853 kilometra, speljana je okrog olimpijske vasi, ki je gostila najboljše športnike na letošnjih zimskih olimpijskih igrah.
To bo prva dirka za VN v Rusiji po letu 1914, ko je tik pred začetkom 1. svetovne vojne zmagal Willy Schöll. Po propadlih načrtih Sovjetske zveze, da bi kraljico motošporta znova pripeljali v Rusijo, so se ob stoletnici zadnje dirke odločili za preizkušnjo na Soči Autodromu, ki bo gostil 16. dirko letošnje sezone.
Mešanica hitrih zavojev in tehničnega dela
Prvi, ki je preizkusil novo progo, je bil aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel, ki je v Rusijo pripotoval takoj po nedeljski dirki za VN Belgije v Spa-Francorschampsu. Razkril je, da bo ruska preizkušnja vsem dirkačem v formuli ena predstavljala velik izziv. "Steza v Sočiju je zelo zanimiva. Tu sem bil pred približno enim letom, ko so jo še gradili. Zdaj je dokončana. Krasno je voziti med olimpijskimi objekti. Steza je tehnično zahtevna, zdi pa se mi, da je tudi hitra. Danes sem progo prvič prevozil z Infiniti Q50. Gre za zelo zanimivo postavitev, z dobro mešanico hitrih zavojev in tehničnim delom. To bo v dirkalniku formule ena za vse nas velik izziv, komaj čakam na oktobrsko vrnitev," je dejal Vettel, ki v letošnji sezoni še zdaleč ne dosega uspehov iz zadnjih štirih let, ko si je prav tolikokrat pokoril konkurenco.

Oktobra v Sočiju dirka formule ena
Oktobra v Sočiju dirka formule ena