Slava Vojnov bo vse do zaslišanja 1. decembra suspendiran, do takrat pa ne sme igrati niti trenirati z Los Angelesom. Izguba drugega branilca bo vsekakor velik udarec za Kralje in obrambo, ki je na začetku nove sezone že tako največji dolžnik. Foto: Reuters
Slava Vojnov bo vse do zaslišanja 1. decembra suspendiran, do takrat pa ne sme igrati niti trenirati z Los Angelesom. Izguba drugega branilca bo vsekakor velik udarec za Kralje in obrambo, ki je na začetku nove sezone že tako največji dolžnik. Foto: Reuters
Slava Vojnov (Los Angeles Kings)
Fotografija aretiranega Vjačeslava Vojnova, ki jo je izdala policija v obalnem mestu Redondo Beach, ki je administrativo ločen od Los Angelesa. Foto: Reuters
Ray Rice
V primeru Ray Rice je NFL izrekla doživljenski suspenz, Baltimore pa prekinil pogodbo, šele po objavah medijev in silnem pritisku javnosti. NHL se je očitno naučila, da javnost nič več ne tolerira družinskega nasilje športnikov in tako je bil Vojnov takoj suspendiran, medtem ko je še lani Semjon Varlamov ob podobnih obtožbah lahko mirno branil za Colorado. Foto: Reuters

Po nedeljski opoldanski zmagi nad Minnesoto v Staples Centru (to je bila že četrta zaporedna zmaga LA-ja) je dobro voljo v moštvu prvakov v ponedeljek skalila novica, da so 24-letnega ruskega branilca aretirali zaradi družinskega nasilja.

Ponoči aretiran na urgenci
Policija v Redondo Beachu je v noči iz nedelje na ponedeljek ob enih zjutraj v lokalni bolnišnici aretirala Vojnova, ker ga je bolnišnično osebje osumilo družinskega nasilja. Skupaj z njim je na urgenco namreč prišla poškodovana ženska, ki je v razmerju z Vojnovim, najverjetneje njegova partnerica iz skupnega domačega mesta Čeljabinsk. Že predtem je policija dobila obvestilo o družinskem nasilju, a je bilo Vojnovo stanovanje malo pred polnočjo že prazno.

Ob plačilu varščine izpuščen, a že suspendiran
Prvi je novico javnosti sporočil klub LA Kings, vodstvo lige NHL je Vojnova, ki je na šestih tekmah letošnje sezone zbral dve podaji, suspendiralo, saj tako zahtevajo pravila po kolektivni pogodbi. Kljub suspenzu bo Rus še prejemal plačo, a mu v primeru krivde grozijo ostre sankcije. Ob plačilu varščine v višini 50 tisoč dolarjev je bil Vojnov dopoldne že izpuščen iz pripora. Obtožnica sicer še ni vložena, a bo v kratkem, branilčev odvetnik pa je sporočil, da bo zaslišanje na sodišču šele 1. decembra in ne že v sredo kot se je sprva poročalo.

V primeru krivde se mu ne piše dobro
To pomeni, da bodo Kralji do takrat igrali brez vodje drugega branilskega para, saj so v obvestilu javnosti zapisali, da podpirajo suspenz s strani lige, ki bo veljal dokler se primer ne razreši, torej vsaj do zaslišanja čez šest tednov.

Dvakratni zmagovalec Stanelyjevega pokala, pri čemer je prispeval vidni delež tako v igralnem času kot točkovno, ima veljavno pogodbo do poletja 2019 v povprečni letni višini 4,166 milijona dolarjev. V primeru krivde zaradi družinskega nasilja bi se Vojnova kariera v Los Angelesu, kljub temu, da je član klubske organizacije že sedmo leto, bržkone končala, mogoče celo v NHL-u.

Varlamov lani odnesel brez suspenza
V lanski sezoni se je s podobnimi obtožbami v Ligi NHL ukvarjal še en Rus - vratar Colorada Semjon Varlamov. Po sporu z dekletom, ki za razliko od Vojnove partnerice ni pristala na urgenci, je bil oktobra lani obtožen nasilja in celo ugrabitve. A Varlamov ni bil suspendiran in je bil glavni igralec Colorada na poti k izjemnemu rednemu delu. Konec decembra so bile po dogovoru vse obtožbe proti Varlamovu ovržene.

Primer Ray Rice v NFL-ju vse obrnil na glavo
A vmes se je v severnoameriških športnih krogih zgodil velik preobrat glede družinskega nasilja športnikov. Izbruhnila je afera Ray Rice v daleč najbolj priljubljeni ligi v ZDA NFL-ju. Nogometaš Baltimora se je grobo znesel nad takratno zaročenko, a je NFL reagirala samo s skromno kaznijo dveh tekem. Javnost, navijači in pokrovitelji so ob objavi novih videoposnetkov Ricovega nasilja bili ogorčeni nad mlačnim in prizenesljivim odzivom NFL-ja. Izvajanja komisarja Rogerja Goodella pa so jezo ameriške javnosti le še povečala in sveta krava športa v ZDA je doživela izgubo prestiža in ugleda.

Edmonton vendarle prvič slavil
Novica o aretaciji in suspenzu Vjačeslava Vojnova je povsem prevladovala v NHL krogih, saj je bila v ponedeljek na sporedu samo ena tekma. Porazni Edmonton je doma gostil Tampo Bay in po zgodovinsko najslabšem štartu sezone v svoji zgodovini so Oilersi na šesti tekmi le prišli do prve zmage. Odločitev je padla v 57. minuti, ko je Ondrej Palat v gostujoči tretjini podaril plošček Jordanu Eberleju, sledni ga je takoj oddal Ryanu Nugent-Hopkinsu in 1. center Naftarjev je iz sredine matiral Bena Bishopa za 3:2. Zdaj je v NHL-u brez zmage samo še Carolina.

Tekma 20. oktobra:
EDMONTON - TAMPA BAY 3:2