Luka Dončić je bil na naboru s strani Atlante izbran kot tretji, a so se Hawksi z Dallasom dogovorili za menjavo, tako da bo 19-letni Ljubljančan v novi sezoni Lige NBA nosil dres Mavericksov. Foto: AP
Luka Dončić je bil na naboru s strani Atlante izbran kot tretji, a so se Hawksi z Dallasom dogovorili za menjavo, tako da bo 19-letni Ljubljančan v novi sezoni Lige NBA nosil dres Mavericksov. Foto: AP

Veste, v svoji ekipi sem imel veliko nekdanjih košarkarjev iz Lige NBA, tudi igral sem proti nekaterim takšnim igralcem. Veliko so me naučili. Vse leto so govorili z menoj o tem trenutku. Mislim, da sem pripravljen.

Luka Dončić
Deandre Ayton je bil pričakovano izbran kot prvi. Foto: AP
Dončić: "Uresničenje otroških sanj"
Luka Dončić na poti med zvezde

Vseeno bo 19-letni Ljubljančan oblekel dres Dallasa, saj se je klub iz Teksasa, kjer še vedno igra zimzeleni Dirk Nowitzki, izpogajal z Atlanto za tretji izbor v zameno za peti izbor (Trae Young) na letošnjem naboru in za izbor v prvem krogu v eni izmed naslednjih petih sezonah.

Dončić, za katerim je letos zares sanjska sezona, je bil tudi osebno na prireditvi v New Yorku in je tako postal 12. slovenski košarkar, ki je sodeloval na naboru. Evropski prvak s Slovenijo, evropski klubski prvak z Real Madridom, španski prvak ter hkrati MVP Evrolige in španskega prvenstva, se je po projekcijah sicer gibal med drugim in petim izborom na naboru.

Najvišje izbrani košarkar po Kiddu
Dončić je postal najvišje izbrani Slovenec v zgodovini naborov Lige NBA. Do zdaj je to čast držal Boštjan Nachbar, ki je bil leta 2002 s strani Houstona izbran kot 15. in je v Ligi NBA igral med letoma 2002 in 2008. Led je za Slovence čez lužo sicer leta 1997 prebil Marko Milić. Prav tako je postal tudi najvišji Dallasov izbor na naboru po letu 1994, ko so Mavericksi z drugim izborom v svoje vrste pripeljali Jasona Kidda. Le enkrat v zgodovini so izbrali kot prvi, in sicer leta 1981, ko so se odločili za Marka Aguirreja.

Dončić: Pripravljen sem!
"Pogovarjal sem se z vodilnimi možmi v Dallasu, z mano se bili zelo prijazni. Zelo sem vesel, da sem v Ligi NBA in da sem del vsega tega," je takoj po izboru dejal Dončić in na vprašanje, kako bo svoje izkušnje iz Evrope pretopil v NBA, odgovoril: "Veste, v svoji ekipi sem imel veliko nekdanjih košarkarjev iz Lige NBA, tudi igral sem proti nekaterim takšnim igralcem. Veliko so me naučili. Vse leto so govorili z menoj o tem trenutku. Mislim, da sem pripravljen."

Kaj so za MMC o Luki Dončiću povedali:
- Mike Schmitz
- Boštjan Nachbar
- Beno Udrih
- Primož Brezec
- Matjaž Smodiš

Trener Carlisle: Luko smo si močno želeli!
"Imamo veliko srečo. Namreč, Luka Dončić je košarkar, ki smo ga budno opazovali in si ga močno želeli. Pozanimali smo se, ali obstaja kakšna možnost, da ga dobimo. V nekem trenutku je celo obstajala možnost, da bi bil še vedno na voljo, ko bi kot peti izbirali mi, a pred dnevi je postalo jasno, da bo skoraj zagotovo izbran prej, saj gre za zares izjemnega košarkarja. Dogovorili smo se z Atlanto, ki je v Traeju Youngu dobila odličnega košarkarja, mi pa smo dobili igralca, na katerem se gradi franšiza. To je velik dan za našo organizacijo," je na novinarski konferenci povedal trener Dallasa Rick Carlisle.

V prejšnji sezoni zgolj 24 zmag v sezoni
Ekipa Dallas Mavericks, ki je bila ustanovljena leta 1980, igra v jugozahodni diviziji Zahodne konference. Gre za dvakratnega konferenčnega prvaka (2006 in 2011) in prvaka Lige NBA iz leta 2011. V prejšnji sezoni je Dallas na 82 tekmah zmagal 24-krat, 58-krat je izgubil, svoje nastope je končal na 13. mestu Zahodne konference.

Ayton po pričakovanjih prvi
Po pričakovanjih je bil kot prvi na naboru izbran Deandre Ayton, ki bo v naslednjih sezonah igral za Phoenix Sunse. Gre za 216 cm visokega, zelo agilnega centra, za katerega pravijo, da mu kljub številnim pomanjkljivostim - tu gre predvsem izpostaviti igro v obrambi in skromno delovno etiko - v Ligi NBA ne more spodleteti. Kot drugi je bil na naboru izbran Marvin Bagley, ki se seli v Sacramento. Bagley je imel na znameniti univerzi Duke povprečje 21 točk in 11 skokov na tekmo, in bo kot krilni center nedvomno eden ključnih igralcev Kingsov. V prvo peterko izbranih sta se poleg Dončića nato uvrstila še Jaren Jackson jr. in Trae Young.

Nabor Lige NBA 2018, prvi krog:

IzborIme in priimekDržavaPozicijaKlubUniverza/Prejšnji klub
1 DeAndre Ayton BahamiCenter/Krilni center Phoenix Suns Arizona Wildcats
2 Marvin Bagley III ZDAKrilni center Sacramento Kings Duke
3 Luka DončićSlovenija Branilec Atlanta Hawks Real Madrid (ŠPA)
4 Jaren Jackson jr. ZDAKrilni center Memphis Grizzlies Michigan State
5 Trae YoungZDAOrganizator igreDallas MavericksOklahoma
6Mohamed Bamba ZDA Center Orlando Magic Texas
7Wendell Carter ZDA Center Chicago Bulls Duke
8 Collin Sexton ZDA Organizator igre Cleveland Cavaliers Alabama
9 Kevin Knox ZDA Krilo New York Knicks Kentucky
10 Mikal BridgesZDA Krilo Philadelphia 76ers Villanova
11 Shai Gilgeous-AlexanderKanada Organizator igre Charlotte Hornets Kentucky
12 Miles Bridges ZDA Krilo Los Angeles Clippers Michigan State
13 Jerome Robinson ZDA Branilec Los Angeles Clippers Boston College
14 Michael Porter jr.ZDA Krilo Denver Nuggets Missouri
15Troy Brown jr. ZDA Krilo Washington Wizzards Oregon
16 Zhaire SmithZDA Krilo Phoenix Suns Texas Tech
17 Donte DiVincenzoZDA Branilec Milwaukee Bucks Villanova
18Lonnie Waker IV ZDA Branilec San Antonio Spurs Miami (FL)
19Kevin Huerter ZDA Branilec Atlanta Hawks Maryland
20 Josh OkogieZDA, Nigerija Branilec Minnesota Timberwolves Georgia Tech
21Grayson Allen ZDA Branilec Utah Jazz Duke
22 Chandler Hutchison ZDA Branilec Chicago Bulls Boise State
23 Aaron Holiday ZDA Organizator igre Indiana Pacers UCLA
24 Anfernee Simons ZDA Branilec Portland Trail Blazers IMG Academy
25 Moritz WagnerNemčija Krilni center Los Angeles Lakers Michigan
26 Landry Shamet ZDA Organizator igre Philadelphia 76ers Wichita State
27Robert Williams III ZDA Krilni center Boston Celtics Texas A&M
28 Jacob Evans ZDA Branilec Golden State Warriors Cincinnati
29 Džanan Musa BiH Krilo Brooklyn Nets Cedevita Zagreb (HRV)
30Omari Spellman ZDA Krilni center Atlanta Hawks Villanova
...


V spodnjem posnetku lahko poslušate, kako so nabor spremljali na Valu 202. Voditelju Mateju Hrastarju so se v studiu pridružili Tilen Jamnik (MMC RTV SLO), Miha Mišič (TV SLO) in košarkar Luka Vončina (Sixt Primorska).


Veste, v svoji ekipi sem imel veliko nekdanjih košarkarjev iz Lige NBA, tudi igral sem proti nekaterim takšnim igralcem. Veliko so me naučili. Vse leto so govorili z menoj o tem trenutku. Mislim, da sem pripravljen.

Luka Dončić
Dončić: "Uresničenje otroških sanj"
Luka Dončić na poti med zvezde