Real je v zadnjih štirih letih dvakrat sedel na evropski prestol. Foto: Reuters
Real je v zadnjih štirih letih dvakrat sedel na evropski prestol. Foto: Reuters
Kljub velikim vložkom je bil CSKA prvak le enkrat v tem desetletju. Foto: EPA
Željko Obradović čaka na deseti naslov. Foto: BoBo
Nick Calathes bo poveljeval prenovljenemu Panathinaikosu. Foto: EPA
Trener David Blatt je največja okrepitev Olympiacosa. Foto: EPA
Jaka Blažič je eden izmed štirih Slovencev v Evroligi. Foto: Reuters

Dončić je v prejšnji sezoni pobral v Evroligi vse, kar je bilo mogoče - bil je MVP rednega dela, MVP zaključnega turnirja in seveda evropski prvak z Realom iz Madrida. Odhod čez lužo je pozornost slovenske športne javnosti preusmeril v Ligo NBA, vendar se bo tudi najelitnejše evropsko tekmovanje zagotovo znašlo na meniju košarkarskih sladokuscev.

Za čim večji slovenski prispevek v tej sezoni Evrolige bodo skrbeli Klemen Prepelič, Anthony Randolph (oba Real Madrid), Jaka Blažič (Barcelona) in Alen Omić (Budučnost).

Na stavnicah sta izrazita favorita moskovski CSKA in carigrajski Fenerbahče. Prvi izzivalec je branilec naslova Real Madrid, visoke cilje imata atenska velikana Panathinaikos in Olympiacos. V krogu teh petih moštev gre iskati evropskega prvaka, ki bo okronan maja v španski Vitorii.

Pri prvih treh kandidatih za naslov je prišlo do majhnih sprememb v igralskem kadru. Dodobra sta vrste prevetrila Panathianikos in Olympiacos, ki sta ohranila osnovni navezi Calathes-Gist in Spanulis-Printezis. Še posebej močen na papirju deluje Panathinaikos, ki je pripeljal ostrostrelca Keitha Langforda in močno nadgradil centrsko linijo. A pojdimo po vrsti.

CSKA Moskva (kvota na stavnicah 3,25)
Moskovčani imajo že vrsto let največji proračun v Evroligi, lani je bil višji od 35 milijonov evrov, a so v zadnjih letih osvojili le en naslov. Od leta 2014 na klopi CSKA-ja sedi Dimitrios Itoudis, ki je pokal pripeljal v Moskvo v sezoni 2015/16. Alfa in omega kluba Andrej Vatutin, veliki zaljubljenec v košarko, se je odločil, da kljub lanskemu izpadu v polfinalu F4 v Beogradu proti Realu, Itoudisu ponudi še eno možnost. Velikih posegov v ekipo ni bilo. Prišel je organizator igre Daniel Hackett, ki je bil lani v Broseju, še prej v Olympiacosu. Na položaju krila bo igral 23-letni Alec Peters v prejšnji sezoni član Phoenix Sunsov (povprečje 4,1 točke). 52. izbor nabora Lige NBA izpred dveh let Joel Bolomboy (Utah, Milwaukee) bo okrepil konkurenco pod obročema. Odšli so Leo Westermann, Viktor Hrijapa, Vitalij Fridzon in Victor Ruud.
Postava: Rodriguez, Hackett, Kulagin,. De Colo, Higgins, Uhov, Clyburn, Kurbanov, Peters, Voroncevič, Antonov, Hines, Bolomboy, Hunter.

Fenerbahče (4,50)
Željku Obradoviću je v prejšnji sezoni spodletel naskok na deseto zvezdico. Po lovoriki leto prej jih je v drugem zaporednem finalu v Beogradu zaustavil Real. Fenerbahče je svojo ekipo okrepil le z dvema košarkarjema, a ta sta vrhunska. Po treh letih se iz Lige NBA, kjer je igral za Denver, Oklahomo, Chicago in San Antonio, v Evropo vrača francoski center Joffrey Lauvergne. Na položaj organizatorja igre je Obradović pripeljal Tylerja Ennisa, 14. izbor nabora leta 2014, ki je zadnji dve sezoni preživel v Los Angeles Lakersih, še prej pa je igral v Houstonu in Milwaukeeju. V Ligi NBA je nastopil na 186 tekmah. Odšli so Brad Wanamaker (Boston), James Nunnally (Minnesota) in center Jason Thompson.

Postava: Sloukas, Dixon, Ennin, Gudurić, Mahmutoglu, Güller, Datome, Kalinić, Melli, Vesely, Lauvergne, Düverioglu.

Real Madrid (6)
Madridčani so v zadnjih štirih sezonah dobili dve lovoriki. Seveda je nemogoče nadomestiti odhod Luke Dončića, a v nasprotju z lani bo od začetka z ekipo Sergio Llull, ki je večino sezone izpustil zaradi poškodbe kolena. Real ima glede na prejšnjo sezono le tri nove igralce. Poleg Klemna Prepeliča je Pablo Laso iz Argentine pripeljal 23-letnega krilnega igralca Gabriela Decka, iz Italije pa komaj 15-letnega branilca Mattea Spagnola. Odšli so Dončić, Dino Radončić (posoja v Burgos in Chasson Randle.

Postava: Llull, Campazzo, Causer, Carroll, Prepelič. Fernandez, Taylor, Yusta, Thompikns, Randolph, Ayon, Tavares, Reyes.

Panathianikos (10)
Napad na zaključni turnir po sedmih sušnih letih so se v Atenah lotili temeljito. Šestkratni prvaki (nazadnje leta 2011) so v svoje vrste pripeljali dvakratnega najboljšega strelca Evrolige, 35-letnega Keitha Langforda. Iz Maccabija je prišel krilo DeShaun Thomas, "sovražni prevzem" pa je zelenim uspel z Ioannisom Papapetruom, ki so ga speljali Olympiacosu. Zastrašujoča bo tudi centrska linija, kjer sta se Jamesu Gistu pridružila povratnika Stephan Lasme in Georgios Papagiannis, ki se je v Ligi NBA kalil v Sacramentu in Portlandu. Odšli so Kenny Gabriel, Chris Singleton, Mike James, Zach Auguste, Marcos Denmon, Adrejan Payne in KC Rivers.

Postava: Calathes, Lekavičius, Langford, Pappas, Papapetrou, Lojeski, Gist, Thomas, Lasme, Papagiannis, Vougiukas.

Olympiacos (11)
Trikratni prvaki so največjo okrepitev dobili na klopi, saj bo ekipo vodil David Blatt, nekdanji trener Maccacbija in Cleveland Cavaliersov. Zadnji dve sezoni je bil prvi mož Darušafake, s katero je lani tudi osvojil Evropski pokal. Blatt je dodobra prevetril ekipo. Prišli so Nigel Williams Goss (Partizan), Zach Leday (Hapoel), Saša Vezenkov (Barcelona), Axel Toupane (Žalgiris) in Janis Timma (Baskonia). Tudi on bo igro gradil okoli "inventar naveze" Pirejčanov Spanulis-Printezis. Odšlil so Hollis Thompson, Ioannis Papapetrou, Bobby Brown, Brian Roberts, Jamel McLean in Kim Tilie. Morda postava Olympiacosa na papirju ne deluje tako močna kot pri prvih štirih favoritih, a Blatt je že večkrat dokazal, da lahko naredi kompaktno ekipo sposobno priti na sam vrh.

Postava: Goss, Mantzaris, Spanulis, Strelnieks, Toupane, Papanikolau, Timma, Printzezis, Vezenkov, Agravannis, Milutinov, Leday, Bogris.

Barcelona nadaljuje s Pešićem, Žalgiris z Jasikevičiusom
Pod kvoto 20 sta izmed šestnajsterice le še Baskonia (17) in Barcelona (19). Katalonci so odslovili kar 11 košarkarjev. Prišlo jih je šest, med drugimi branilci Kevin Pangos (Žalgiris), Kyle Kuric (Zenit), Jaka Blažič (Andorra), krilna igralca Chris Singleton (Panathianikos) in Rolands Šmits (Fuenlabrada) in center Artem Pustovji (Obradorio). Ostali so Thoams Huertel, Pau Ribas, Adam Hanga, Victor Claver, Pierre Oriola, Ante Tomić, Kevin Seraphin in trener Svetislav Pešić.

Presenečenje lanske sezone Žalgiris (31) je zadržal trenerja Šarunasa Jasikevičiusa, a je ostal brez Pangosa, Micića, Toupana, Udriha ... Milano (51) bo imel močno branilsko vrsto z Mikom Jamesom, Curtisom Jerrellsom, Nemanjo Nedovićem in Dairisom Bertansom. Stavnice najmanj možnosti pripisujejo Gran Canarii (101), Bayernu (101) in Budućnosti (201).


1. KROG
Četrtek ob 19.00:
CSKA MOSKVA - BARCELONA (Blažič)
Ob 20.00:
PANATHINAIKOS - MACCABI TEL AVIV
Ob 20.30:
BAYERN - ANADOLU EFES
Ob 21.00:
REAL MADRID - DARUŠAFAKA
(Prepelič, Randolph)

Petek ob 18.45:
BUDUĆNOST - ARMANI OLIMPIA MILANO
(Omić)
Ob 19.00:
HIMKI MOSKVA - OLYMPIACOS
ŽALGIRIS - BASKONIA
Ob 19.45:
FENERBAHČE - GRAN CANARIA