Glavni nevarnosti za nasprotna vrata bosta na Maracani Thomas Müller in Lionel Messi. Foto: EPA
Glavni nevarnosti za nasprotna vrata bosta na Maracani Thomas Müller in Lionel Messi. Foto: EPA
Toni Kroos, Thomas Müller
Pri prekinitvah je Thomas Müller poudaril odlične podaje Tonija Kroosa, ki blesti na SP-ju in izvrstno vodi nemško igro. Foto: EPA
Lionel Messi, Angel di Maria
Prvo argentinsko ime v napadalnih akcijah je ob Lionelu Messiju Angel di Maria, ki uspešno okreva po poškodbi in bo nared za finale. Izpustil je polfinalni obračun. Foto: EPA
Lionel Messi, Thomas Müller
Tudi v izložbi v Frankfurtu so takole izpostavili argentinskega in nemškega napadalca. Foto: EPA
Nemčija četrtič ali Argentina tretjič?

Nogometaša se tudi potegujeta za naslov najboljšega strelca prvenstva. Müller, ki je to nagrado prejel že pred štirimi leti v Južni Afriki, je v Braziliji zabil že petkrat, Messi pa je bil uspešen štirikrat. Oba sicer zaostajata za izjemnim kolumbijskim mladeničem Jamesom Rodriguezom, ki je na manj tekmah dosegel šest golov.

Prva nevarnost za trdno argentinsko obrambo
"Tudi naziv najboljšega strelca je mogoč. Seveda si želim z zadetki pomagati svoji ekipi, da bi zmag v finalu. Če ne bom zadel, tudi ni slabo, pomembno je, da osvojimo pokal," besede Müllerja razkrivajo, da je ta naziv drugotnega pomena. V nedeljo se na kultnem stadionu v Rio de Janeiru igra za najbolj želeno nogometno lovoriko – nekaj več kot šest kilogramov težki zlat pokal. Nemčija naskakuje četrti naslov, prvega po letu 1990, ko je v finalu ugnala prav albiceleste, Argentina pa tretjega, prvega po letu 1986, ko je bila v finalu boljša prav od elfa.

24-letni Bavarec je eksplodiral na prejšnjem svetovnem prvenstvu. Odlično igra tudi v dresu Bayerna, vendar vseeno ni pravi zvezdnik. Müller ni tehnično brezhibno podkovan nogometaš, vendar je nepopustljiv, izjemno borben in ima 'nos za zadetke', saj je v pravem času na pravem mestu. Tudi v nedeljo bo pomenil glavno nevarnost za nasprotna vrata in čvrsto argentinsko obrambo, ki na svetovnem prvenstvu že 373 minut ni prejela gola.

Glavna nemška moč je ekipa
"Ne vem, kakšna tekma bo v nedeljo, a ne pričakujem, da bo že ob polčasu 5:0. To bi bilo sicer odlično, a pričakujem napet obračun, kot sta bila proti Franciji in Alžiriji. Dali bomo vse od sebe, da osvojimo svetovno prvenstvo. Nismo si ogledali Ria de Janeira. Zame je osvojitev naslova edini razlog za vrnitev v to mesto. Finale svetovnega prvenstva je največja izkušnja, ki jo lahko doživi nogometaš,"
je pred finalom povedal nemški napadalec.

Nemčija ima sicer v moštvu številne sijajne nogometaše, toda glavna odlika vrste Joachima Löwa je moč ekipe: "Na treningih se vidi, da igramo kot prava ekipa. Zares smo enotni. Pomembno je, da deluje igra po prekinitvah. To je bil dokaz prvi zadetek proti Braziliji, ki smo ga dosegli po kotu. V tem smo vrhunski."

Müller proti Messiju še ni izgubil
Primerjave med Messijem in Müllerjem so težke, Nemec ob tem le poudarja, da na velikih tekmovanjih in srečanjih v Ligi prvakov proti argentinskemu velemojstru še ni izgubil: "Morali bomo dati vse od sebe. Zelo pomembno bo, da bomo igrali po svojih najboljših močeh. Razkrili bomo vse adute. Še posebej, kar se tiče obrambe. Biti moraš zelo hiter, da držiš korak z Messijem. Nekajkrat smo igrali proti njemu in proti njemu še nisem izgubil uradne tekme."

Pred finalom je morda več pritiska na Nemcih zaradi fantastične igre v polfinalu, ko so razbili Brazilce (7:1). Argentinci so na drugi strani dobili taktično bitko z Nizozemsko šele po enajstmetrovkah. Z velikim pritiskom se Messi srečuje že vse prvenstvo, oziroma bolje rečeno, že odkar igra v članski izbrani vrsti. Dolgo so mu očitali, da v dresu s sinjemodrimi in belimi črtami ne igra enako dobro oziroma zavzeto kot v rdeče-modri majici Barcelone, kjer blesti. Z Barco je podrl številne rekorde in osvojil vse mogoče lovorike. Toda v izbrani vrsti pike na i še ni postavil.

Večna primerjava z Maradono
Zdaj se igra vrti okoli Messija, Argentina s prvim zvezdnikom, ki sicer velja za precej tihega in se ne obnaša tipično zvezdniško, ni izgubila že 27 tekem zapored, La Pulga pa je na teh tekmah dosegel 24 golov. Poleg Messija je glavna moč vrste Alejandra Sabelle, ki je na argentinski klopi na 40 tekmah klonil le štirikrat, obrambi, ki ji poveljuje Ezequiel Garay, veliko pomaga kot zadnji vezni igralec tudi Javeir Mascherano, v vratih pa je zanesljivi Sergio Romero. "Ponosen sem na ekipo. Fantastično zgodbo pišemo in dajmo uživati. Čaka nas še en velik korak," je po polfinalu povedal Messi, ki je zmago posvetil prijatelju in novinarju Jorgeju 'Topu' Lopezu, ki se je v Braziliji pred tekmo ubil v prometni nesreči.

27-letnega Messija v Argentini ves čas primerjajo z velikim Diegom Maradono in ob bok slovitemu rojaku bi se zdajšnji argentinski igralec, po mnenju nekaterih, postavil le z naslovom svetovnega prvaka. Le to ga loči od velikanov, kot sta Maradona in Pele. Toda na drugi strani so tudi legendarni nogometaši, ki nikoli niso osvojili naslova, pa vseeno sodijo med največje, na primer Alfredo di Stefano, Johan Cruyff, Eusebio

Beckenbauer: Messi že z eno potezo lahko odloči
"Najpomembnejša je vendarle igra. V nogometu uživam, vse od kar sem bil otrok, in poskušam uživati vsakič, ko stopim na zelenico. Vedno pravim, da ko ne bom več užival v igri oziroma ko ne bo več zabavno igrati, potem ne bom več igral. Igram enostavno zaradi ljubezni do nogometa. Zdaj mislim, da ljudje razumejo, da vendarle gre za ekipno igro in da na vsaki tekmi poskušam dati vse od sebe in v argentinski reprezentanci poskušam igrati kot v Barceloni, vsakič najbolje, kakor znam,"
se je Messi odzval na nekaterie kritike.

Jasno je, da je Messi prvi adut napadov Argentine. Nizozemska ga je dobro ustavila, tudi v nemškem taboru so zatrdili, da imajo pripravljen poseben načrt zanj, toda ko je dejal legendarni Nemec Franz Beckenbauer, ki je svetovni prvak postal kot igralec in tudi kot selektor, Messi lahko tekmo odloči z le eno genialno potezo. To je v Braziliji že dokazal.

FINALE, Rio de Janeiro

Nedelja ob 21.00:
NEMČIJA - ARGENTINA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes; Schweinsteiger, Khedira, Kroos; Müller, Özil, Klose.

Argentina: Romero; Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo; Mascherano, Biglia, Perez; Lavezzi, Messi, Higuain.


Sodnik: Niccola Rizzoli (Italija)

Nemčija četrtič ali Argentina tretjič?