Dejan Zavec je en koš dosegel takole ob pomoči Borisa Gorenca. Foto: BoBo
Dejan Zavec je en koš dosegel takole ob pomoči Borisa Gorenca. Foto: BoBo
Legendarna je bila tudi trenerska zasedba, saj so sodelovali Brane Oblak, Bojan Prašnikar, Ivo Daneu in Aljoša Žorga. Tekmo sta povezovala Andrej Stare in Tom Lajevec. Foto: BoBo
Zlatko Zahovič na košarkarski tekmi. Foto: BoBo
Mile Ačimović je takole premagal Ermina Šiljaka. Foto: BoBo
Tomaž Vnuk je pokazal, da dobro igra tako nogomet kot tudi košarko. Foto: BoBo
Športne legende v Tivoliju za dober namen

Svetovni in olimpijski prvak prvak v metu kladiva, trije evropski klubski prvaki v košarki in nosilec NBA-prstana, finalist Lige prvakov, svetovni prvak v boksu, dvakratni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih in nosilec olimpijske medalje … Vse te legende slovenskega športa so bile zbrane na prav tako slovitem parketu, v hramu slovenske košarke, v dvorani Tivoli. Zbrali so se za dobrodelne namene, saj bodo izkupiček prireditve namenili Mladinskemu domu Malči Beličeve, da bodo otroci, ki potrebujejo pomoč, lahko letovali na morju. Organizator prireditve sta bila Društvo Olimpik in Slavko Kotnik, ki je bil tudi pobudnik akcije in je zbral vse sodelujoče.

Zbrali so se za pomoč tistim, ki so v stiski, obenem pa so se v sproščenem ozračju zabavali in družili. Po košarkarski tekmi na Dnevu slovenske košarke, ko so se nekdanji košarkarski in nogometni reprezentanti pomerili v košarki, so se tokrat pomerili v obeh športih, družbo pa jim je na tivolskem parketu delalo še šest nekdaj izvrstnih tekmovalcev v drugih panogah – Primož Peterka, Dejan Zavec, Primož Kozmus, Tomaž Vnuk, Jasmin Čuturić in Rene Mlekuž. Edino, kar je manjkalo, so bili gledalci, ki so se zbrali v skromnem številu.

Zavec najboljši na košarkarski tekmi
Po Sebastjanu Cimirotiču, ki je zablestel na stoženskem parketu, je junak košarkarskega obračuna postal Zavec: "Zahvala vsem gospodom, ki so mi omogočili, da sem tako igral. Kot sem jim rekel, sem dolžan rundo, ker so mi dajali prostor in mi podajali." Boksarski šampion je k zmagi ekipe Zlatka Zahoviča z 31:26 prispeval deset točk: "Na parketu se s košarkarji kar malce čudno počutiš, ko ti ves čas pada senca. Fantje pa so pokazali tisto, kaj je namen takega dogodka – dobro delo. To je najpomembnejše," je povedal Zavec, ki je nazadnje igral košarko na Ptuju pred dvema dnevoma, predtem pa ni igral kar pet let.

Zavec je tako kot v ringu tudi na parketu igral s polno energije. Tako kot Zavec je bil tudi Rašo Nesterović navdušen nad druženjem s športniki iz drugih panog. Nekdanji kapetan košarkarske reprezentance je pokazal, da mu tudi nogometna žoga ni tuja, ko je izid na srečanju izenačil na 1:1. "Vsakemu se kdaj posreči," je v šali zadetek opisal edini Slovenec, ki ima v svoji vitrini tako evroligaški kot tudi NBA-naslov. Nogometaši so po prvem tovrstnem obračunu v Stožicah dejali, da je težko igrati košarko, ker so nekdanji igralci kraljice iger tako visoki, podobno pa so imeli težave tudi košarkarji s spretnimi nogometaši: "Težko je. Oni obvladajo nogomet, mi pa se trudimo in nekaj tečemo, a vse skupaj nič ne naredimo. Smo ga pa kar igrali med pripravami, saj je nogomet dober trening za noge."

Zahović velik navijač košarkarske reprezentance
Nesterović, ki se je že nekajkrat angažiral v dobrodelnih akcijah, je bil nekoliko nezadovoljen le nad obiskom: "Vedno z veseljem pomagam. Pričakoval sem več ljudi, ker je dobrodelen dogodek in je namenjen pomoči. Upamo, da bo naslednjič bolje. Je bil pa prijeten dogodek." Nogometna tekma se je sicer končala brez zmagovalca (6:6), povedle pa so legende v belem, ko je po podaji Zahoviča z glavo zadel nekdanji izvrstni košarkar Veljko Petranović. "To je res enkraten dogodek. Z veseljem se udeležim česa takega. Tu uživamo in se družimo, na koncu pa je najpomembneje ti, da je za humanitarne namene," je dodal Zahovič, ki je bil kapetan ene od ekip, druge pa Matjaž Smodiš.

Kot je dodal najboljši strelec v zgodovini nogometne reprezentance, pa je tudi velik košarkarski navdušenec in zato je užival na parketu v družbi nekdanjih košarkarjev: "S košarko sem zelo seznanjen, saj je ob nogometu prvi šport, ki ga spremljam. Ko sem bil mlad, smo veliko igrali košarko. Sem velik košarkarski navijač. Vedno gledam slovensko reprezentanco. Hodim tudi na tekme reprezentance. Bil sem tudi zdaj v Barceloni."

Vnuk gol posvetil Rudonji
Tako kot Zlatko je bil v Stožicah decembra zaradi osebnih razlogov odsoten tudi Mile Ačimović. Še en legendarni nogometaš je svoje mojstrstvo dokazal tudi v Tivoliju, ko je dvakrat zatresel mrežo. Najprej je žogo med nogama spustil Erminu Šiljaku, ki se je iz nekoč odličnega napadalca tokrat prelevil v vratarja, nato pa je zabil še – v svojem slogu – s sredine: "Taki dogodki so super. Rad se jih udeležim, in samo škoda je, da jih ni več. To je lepa poteza. Po dolgem času smo se srečali z nekaterimi športniki, z drugimi smo se spoznali. Obenem smo pomagali otrokom, kar je še posebej lepo. Je bilo pa kar nenavadno igrati košarko s pravimi košarkarji. Sem mislil, da bo lažje. Je težko, ko greš proti košu, pa so vsi visoki po dva metra. Še dobro, da smo kombinirali."

Da mu nista tuja ne košarka ne nogomet, je dokazal Tomaž Vnuk. Legendarni hokejist je dejal, da so se v mladosti z vrstniki ukvarjali s številnimi športi, tako da je vešč kar nekaterih: "Lepo je bilo, ko smo se srečali s starimi prijatelji. Nismo se prvič srečali na taki prireditvi. Športniki radi pomagamo. Zbralo se je sicer malo gledalcev, a zato tako veliko športnikov in smo zelo veseli ponovnega snidenja. Je bilo 'luštno'." Ko je dosegel gol, je Vnuk slekel svoj dres, pod njim pa je imel majico Mladena Rudonje: "Dres je prav tisti iz kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ko je Rudonja z golom popeljal Slovenijo naprej. Kupil sem ga pred tisto tekmo in zdaj bo še podpisan." Na vprašanje, kako pa misli, da bi se na primer košarkarji znašli v njegovem hokeju, pa je v šali dejal: "Predvsem bi bilo težko dobiti drsalke."

Ekipa Zahovič: Dejan Zavec, Jasmin Čuturić, Rene Mlekuž, Slavko Kotnik, Sani Bečirović, Dušan Hauptman, Veljko Petranović, Roman Horvat, Darko Mirt, Mile Ačimović, Mladen Rudonja, Marinko Galič, Gregor Židan, Ermin Rakovič.

Ekipa Smodiš: Primož Kozmus, Tomaž Vnuk, Primož Peterka, Rašo Nesterović, Boris Gorenc, Goran Jagodnik, Slavko Duščak, Ivica Jurković, Sebastjan Cimirotič, Sašo Udovič, Ermin Šiljak, Miran Pavlin, Miha Zupan.

Športne legende v Tivoliju za dober namen