Vasilij Žbogar je osvojil prvo medaljo na svetovnih prvenstvih, sicer pa skupno osmo na velikih jadralskih tekmovanjih. Foto: BoBo
Vasilij Žbogar je osvojil prvo medaljo na svetovnih prvenstvih, sicer pa skupno osmo na velikih jadralskih tekmovanjih. Foto: BoBo
Navijači sprejeli bronastega Žbogarja
Sprejem za bronastega Žbogarja ob vrnitvi domov

Utrujenost po dolgi poti so Žbogarju pomagali pregnati najzvestejši navijači, ki so ga pričakali ob pristanku na letališču Jožeta Pučnika, kjer so mu pripravili manjši sprejem. Prvi je 40-letnemu Izoljanu v objem stekel sin Talin, sledil je objem žene Maje, nato pa zdravica na bron, osvojen na Novi Zelandiji na svetovnem prvenstvu jadralskega razreda finn.

Na letalu že kovali načrte za Rio
V razredu laser, v katerem je tekmoval do leta 2008 in v njem tudi osvojil srebrno medaljo v Pekingu 2008 in bronasto v Atenah leta 2004, je bil na svetovnih prvenstvih kar dvakrat četrti. Zdaj je v razredu finn po 17 letih sodelovanja na SP-jih le dočakal prvo odličje. Olimpijsko vozovnico za Rio de Janeiro 2016 je imel Žbogar sicer v lasti že prej, a v Wellingtonu je potrdil, da bo na olimpijskih igrah prihodnje leto resnično jadral na zlato.

"Že na letalu smo se pogovarjali, kako bomo kalili program za naprej. Bron na svetovnem prvenstvu je velik uspeh, potrditev dobrega dela in dokaz, da smo na pravi poti, s čimer lahko računamo na dober izid na olimpijskih igrah v Riu. Prva medalja s SP-ja v razredu finn je seveda zelo pomembna zame, veliko let sem jo čakal," je po vrnitvi v domovino za TV Slovenija povedal Vasilij Žbogar.

Za uspehom stoji delo bratske naveze
Ob Vasiliju je pred sedmo silo ponosno stal nekaj nižji in mlajši brat Jure, zdaj njegov trener. "Leto in pol sodelujeva z Juretom in to zelo dobro, kar kažejo izidi. Čeprav je bila ta naveza tvegana in smo mnogi dvomili vanjo, tudi sam sprva. Toda Jure je že dolgo trener, ta poklic mu je pisan na kožo in ga kljub pritiskom dobro opravlja. Ko se prijavljava, pa mnogi mislijo, da sem jaz trener, Jure pa tekmovalec," je omenil delček skupne bratske zgodbe starejši Vasilij.

Zelo tanka nitka pri (ne)uspehu
Bratska naveza je dobila dokončno potrditev na Novi Zelandiji. "SP je bil zelo uspešen, čeprav so moji izidi nihali. Želel sem biti ves času blizu najboljšim in se potem v regati najboljše deseterice potegovati za medaljo. Uspelo mi je prav v zadnji regati. Medalja pa je bila težko priborjena, predvsem zato, ker je dolgo trajalo, preden sem jo osvoji na svetovnem prvenstvu. Po neuspehih sem 12, 13 let moral poslušati, kaj moram narediti. Po bitki je vsak general, sam pri sebi pa sem vedel, da sem tega sposoben. Nitka med uspehom in neuspehom pa je v športu zelo tanka. Že slab zajtrk lahko vse pokvari," je bil slikovit Žbogar.

Za Rio že kupljena nova jadrnica
Ob zaključku manjšega sprejema sta brata Žbogar tudi pojasnila načrt priprav na naslednji veliki izziv - olimpijske igre. Zaradi velikih težav z logistiko med lanskim spoznavanjem regatnega polja so načrti natančno dodelani. "Kupili smo novo jadrnico in jambor ter ju poslali v Brazilijo. Tja znova potujemo 11. decembra, da izpraznimo kontejner in treniramo, udeležili pa se bomo tudi DP-ja Brazilije, kjer bo veliko vrhunskih tujih tekmovalcev," je pojasnjeval eden izmed favoritov za olimpijske medalje.

40 tisoč evrov samo za hrambo opreme v Riu
Cene so v Riu že postale olimpijske, tako naj bi za polletno skladiščenje jadrnice in opreme morali plačati kar 25 tisoč evrov, z drugimi pristaniškimi storitvami bi tako samo shranjevanje opreme do začetka poletnih olimpijskih iger stalo 40 tisoč evrov. "Težava je, ker so številne reprezentance že opravile rezervacije, zato je šel tja že nekdanji trener in vnovični sodelavec Trevor Millar, ki bo poskrbel za pravo skladišče ter stanovanje. Vasilij potrebuje svojo sobo in stranišče, da ima svoj mir, brez luksuza, tudi kuha si ekipa sama," pa je del priprav na OI orisal Stanislav Žbogar, oče Vasilija in Jureta ter tudi podpredsednik Jadralne zveze Slovenije.

Navijači sprejeli bronastega Žbogarja
Sprejem za bronastega Žbogarja ob vrnitvi domov