ACH je 11. zapored najboljši v Sloveniji. Foto: BoBo
ACH je 11. zapored najboljši v Sloveniji. Foto: BoBo
Pokal je dvignil Andrej Flajs. Foto: BoBo
Odbojkarji ACH-ja postali državni prvaki
ACH ubranil naslov prvaka

Ljubljančani nadaljujejo vladavino v državnem prvenstvu, saj so slovenski prvaki postali že 11. zapored. ACH je po selitvi z Bleda v prestolnico četrtič osvojil naslov.

Odbojkarsko državno prvenstvo se je končalo brez velikega presenečenja. Igralci ACH Volleyja so dokazali, da so kljub težavam v preteklosti še vedno najboljši v državi. A pohvale si zaslužijo tudi Kamničani, ki so skozi vso sezono favoritom iz Ljubljane povzročali kar nekaj težav, v vseh tekmah nudili dostojen odpor, toda na koncu morali priznati, da so tekmeci še naprej korak pred njimi.

Blestel Eric Mochalski
To je pokazala tudi četrta tekma, ki je postregla s kakovostno igro. V prvih dveh nizih sta bili ekipi povsem enakovredni, v nadaljevanju, ko je pri domačih popustil korektor Tonček Štern, na drugi strani pa se je razigral njegov kolega na korektorskem mestu Eric Mochalski, ki ga je uspešno razigraval Michal Kozlowski, pa je prišla do izraza razlika v kakovosti. V gostujoči vrsti je poleg omenjenih igralcev blestel še Jan Kozamernik, ki je z bloki in tudi servisi dosegel nekaj pomembnih točk.

Domačim je lahko žal predvsem za prvi niz, v katerem so imeli Ljubljančani na začetku veliko težav pri sprejemu. Jan Brulec in Andrej Štembergar Zupan sta odlično servirala, v napadu je bil razpoložen Štern, posledica tega je bila, da so domači vodili z 12:5. Prednost sedmih točk so še nekaj časa držali, a nato so se razigrali tudi gosti, z blokom Kozamernika so se približali na 12:15. Z lovom pa niso pojenjali in po novem bloku Kozamernika tekmece na 21. točki ujeli. Kozamernik je nato prispeval še en blok, Jan Klobučar točko v napadu, Ljubljančani so tako prišli do dveh točk prednosti. Nato pa tudi do prve zaključne žoge, po napaki domače ekipe na mreži pa so izkoristili tretjo.

V tretjem nizu gostitelji popustili
Toda domačih to ni zmedlo. Štern je nadaljeval odlično igro. Calcit je v drugem nizu povedel s 13:10, toda nato je začel kazati znake prebujanja Mochalski. S servisi je poskrbel, da so gosti ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:14. Toda ACH prednosti ni povišal, pri izidu 20:19 so spet bili v vodstvu domači, ki so nato z asom Šterna prišli do dveh zaključnih žog. Pri prvi je bil Šternov servis predolg, a je mladi reprezentant napako popravil in s točko v napadu izid izenačil.

Gosti so se v tretjem nizu v napadu povsem razigrali, že ob prvem tehničnem odmoru so vodili z 8:4. Calcit se jim je sicer približal na 15:17, toda Kozamernik je bil spet na pravem mestu, ko je bilo to najbolj potrebno, po njegovem bloku je razlika spet narasla. Blok Jerneja Stavbarja za 22:24 je domačim spet vlil nekaj upanja, toda servis Kotnika je končal v avtu, tako da so bili Ljubljančani spet v prednosti. Kozamernik je bil tisti, ki je bil najbolj zaslužen, da so oranžni zmaji že na začetku četrtega niza ušli in da so gostitelji začeli razmišljati o predaji. Do izida 6:9 so še nekako držali korak, nato pa povsem popustili, tako da je ACH brez težav dobil četrti niz.

Izjavi po tekmi:
Bogdan Kotnik
, trener ACH Volleyja: "V prvem nizu je bilo ključno to, da smo vztrajali. Če bi šlo za normalno tekmo, bi verjetno posegel po menjavah. Vendar tudi v tem nizu nismo igrali slabo, le v nekem trenutku smo padli v črno serijo, iz katere smo se izvlekli. Tudi po vseh statistikah smo bili boljši do domačinov. Vztrajali smo z Andrejem Flajsom, če ne bi, bi me najbrž zamenjali. V nadaljevanju tekme smo se razigrali in zasluženo prišli do naslova državnega prvaka, vendar si čestitke zaslužijo tudi Kamničani."

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: "Zmagala je boljša ekipa. Tu ni česa pripomniti. Prva dva niza smo igrali dobro, igrali smo tako rekoč vsi, potem pa smo spet ostali praktično brez pol igrišča in je z napadi iz dveh ali treh con tako kakovostni ekipi, kot je ACH Volley, težko biti enakovreden. Mislim, da je bilo to tisto, kar nam je manjkalo. Na določenih igralnih mestih smo bili prekratki in to bo treba prihodnje leto popraviti. S celotno sezono smo lahko zadovoljni, saj smo bili edini, ki smo namučili državne prvake. Tudi število zmag nad drugimi nasprotniki je največje v zadnjih letih, tako da smo tudi s tega zornega kota lahko zadovoljni. Žal smo pred začetkom finalne serije ostali brez Žige Šterna, kar se nam je še kako poznalo."

Četrta tekma:
Calcit Volleyball - ACH VOLLEY 1:3
1:3 (-25, 23, -22, -15)

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan, T. Štern 17, Drobnič, Vidmar 4, Štembergar Zupan 9, Brus 8, Kvas, Stavbar 3, Kotnik 15, Ž. Štern, Brulec 1.

ACH Volley: Flajs 13, Jereb, Plot, Kozamernik 11, Roberts, Purič, Pokeršnik, Klobučar 15, Pleško, Jurić, Kozlowski 3, Mochalski 27, Dolegombai, Koncilja 8.

Odbojkarji ACH-ja postali državni prvaki
ACH ubranil naslov prvaka