Čeprav so že po sobotnem porazu proti Belorusiji izgubile možnosti za nastop na EP-ju, so Slovenke igrale zelo borbeno in Češko poslale v dodatne kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com
Čeprav so že po sobotnem porazu proti Belorusiji izgubile možnosti za nastop na EP-ju, so Slovenke igrale zelo borbeno in Češko poslale v dodatne kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je kvalifikacije končala na 3. mestu, selektor Bruno Najdič pa je bil lahko z nekaterimi predstavami svojih varovank zelo zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so možnosti za nastop v dodatnih kvalifikacijah izgubile z včerajšnjim porazom proti Belorusiji, današnja tekma pa je odločala le še o tem, ali si bodo po turnirju v Mariboru neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo zagotovile Belorusinje ali Čehinje, ki so na tekmi proti Sloveniji potrebovale zmago.

Varovanke Alexandra Waibla, ki so bile pred tednom dni na prvem kvalifikacijskem turnirju v Brnu od Slovenk boljše s 3:0, so srečanje začele nervozno, slovenske odbojkarice pa odločno in zbrano. V razburljivi končnici, v kateri sta za trenutek v igro vstopili Anja Zdovc in Nika Blagne, so tekmice po treh zaporednih točkah izenačile na 23:23. Točka Mlakarjeve, blok Grudine, odlična obramba Katje Medved in varanje Najdičeve pa so zmago s 26:24 prinesli Sloveniji.

Borbene Slovenke so tudi na začetku drugega niza navduševale z igro v obrambi in povedle s 6:2 in 11:6, takrat pa so se pojavile težave pri zaključku v napadu. Tekmice so to izkoristile in niz dobile na 19.

Začetek tretjega niza je na servis Najdičeve spet pripadel domačim, ki so niz odprle z vodstvom s 3:0 in prednost do prvega tehničnega odmora z blokom Grudine povišale na 8:4, z asom Mlakarjeve na 9:4 in z napadom Cvetanovićeve že na 10:4. Pri 12:6, ko je slovenska kapetanka točko dosegla še z začetnim udarcem, je Waibl vzel nov odmor, po katerem so se njegove varovanke približale na 13:10. Slovenke so po manjšem padcu zbranosti znova vzele vajeti v svoje roke in z napadi Mlakarjeve in Cvetanovićeve ušle na 18:13.

V četrtem nizu si je Slovenija prvo višjo prednost priborila pri 14:11, vendar je Češka izenačila na 15:15. Pri 17:17 je slovenski selektor izkoristil odmor, po katerem so njegove varovanke na servis Najdičeve dosegle kar pet zaporednih točk (22:17) in dvoboj je bil odločen.

Slovenija je kljub odmevni zmagi kvalifikacije v skupini F končala na tretjem mestu (s tremi zmagami), tako da se ni prebila na evropsko prvenstvo.

Kvalifikacije za EP 2017:
SLOVENIJA - ČEŠKA
3:1 (24, -19, 20, 21)
Slovenija: Božič, Blagne, Medved, Igličar, Zdovc, Mlakar, Najdič, Ščuka, Cvetanović, Potokar, Planinšec, Založnik, Sobočan, Grudina.
Češka: Kossanyiova, Hodanova, Trnkova, Havlickova, Melicharkova, Smutna, Nachmilnerova, Purchartova, Kojdova, Dostalova, Mljenkova, Vincourova, Kojdova, Toufarova.