Slovenske odbojkarice bodo od petka do nedelje v Mariboru igrale z Grčijo, Belorusijo in Češko. Foto: SVF
Slovenske odbojkarice bodo od petka do nedelje v Mariboru igrale z Grčijo, Belorusijo in Češko. Foto: SVF

Slovenke so Grkinje v letošnji sezoni premagale že trikrat, nova zmaga pa bi pomenila dobro napoved pred obračunoma z Belorusijo in Češko.

Slovenke so bile od grških odbojkaric dvakrat boljše v letošnji Evropski ligi, kljub spremembam v obeh sestavah pa se razmerje moči ni spremenilo. Slovenke so bile namreč uspešnejše tudi na prvem kvalifikacijskem turnirju v Brnu, na turnirju v mariborski dvorani Tabor pa bodo skušale izkoristiti še prednost domačega igrišča. "Dobro je, da turnir igramo doma. Po vrnitvi iz Češke nam namreč ni bilo treba znova potovati in smo imele nekoliko več časa za počitek. Tudi sicer je praviloma lažje igrati doma. Treba bo zdržati ta turnir, zato smo tu, zato smo trenirale in se pripravljale. Osredotočile se bomo na vsako tekmo posebej," je dejala Katja Medved.

Vseeno Grkinje niso ekipa, ki na mariborskem turnirju ne bi mogle mešati štren tekmicam, kar so varovanke Dimitriosa Florosa dokazale že na Češkem, ko so Belorusinjam odščipnile točko. Slovenski strateg Bruno Najdič zato poudarja, da bo pravi pristop k tekmam najpomembnejši:

"Prvi turnir nam je pobral kar veliko moči, tako telesno kot psihično so se igralke kar precej izčrpale. Tudi pot domov je bila naporna, a se nam je uspelo spočiti in tudi že treniramo po ustaljenem ritmu. Za zdaj razmišljamo le o tekmi z Grčijo in želim si, da bi punce že na tej tekmi prikazale tako igro, kakršno so pokazale v zadnjih nizih obračuna z Grkinjami. Tudi pristop mora biti tak, kakršnega smo imeli v Brnu, ko smo na vsaki tekmi štartali na zmago. Verjeti moramo, da lahko premagamo vsakega nasprotnika, igrati moramo zbrano in na najvišji mogoči ravni."

Tudi dekleta se zavedajo, da je cilj, torej uvrstitev v vsaj tretji krog kvalifikacij, dosegljiva. Po besedah Mojce Božič so dekleta na obračune z Grčijo, Belorusijo in Češko dobro pripravljena: "O turnirju na Češkem smo se veliko pogovarjali. Zavedamo se, da smo na prvih treh tekmah prikazale dobro igro in da lahko igramo na visoki ravni. To sta pokazali predvsem tekmi proti Belorusiji in Grčiji, medtem ko so bile Čehinje v Brnu zares razpoložene."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2017 (Ž), skupina F, turnir v Mariboru (dvorana Tabor)
Petek ob 16.00:
BELORUSIJA - ČEŠKA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - GRČIJA

Sobota ob 16.00:
ČEŠKA - GRČIJA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Nedelja ob 16.00:
GRČIJA - BELORUSIJA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - ČEŠKA
Vrstni red: Češka 8, Belorusija 6, Slovenija 4, Grčija 1 točka.

Zmagovalec skupine se bo uvrstil na EP, ki bo v Azerbajdžanu in Gruziji. Drugouvrščeni bo oktobra igral v dodatnih kvalifikacijah.