Slovenija se je v Stožicah po zmagi nad Belgijo s 3:1 prvič uvrstila na svetovno prvenstvo. Foto: BoBo
Slovenija se je v Stožicah po zmagi nad Belgijo s 3:1 prvič uvrstila na svetovno prvenstvo. Foto: BoBo
Odbojkarji izpolnili veliki cilj, naslednji je svetovna liga
Nov mejnik slovenske odbojke

spomni vzklikov "kdor ne skače, ni Sloven'c".

Smučarski skoki so ponarodeli, a večkrat se vzkliki pojavljajo ob uspehih kolektivnih športnikov. Tudi teh je bilo v kratki slovenski športni zgodovini veliko. Eden največjih pred dvema letoma, ko so odbojkarji osvojili srebro na evropskem prvenstvu v Sofiji. In da, zares, če kdo skače, skačejo odbojkarji, ne le najpogosteje, tudi zanesljivo najvišje od vseh športnikov v moštvenih športih.
Slovenci v zadnjem obdobju skačejo vse više in više tudi po lestvicah, ki kažejo vrednost posameznih reprezentanc. V nedeljo so doslej skočili najvišje v svetovni konkurenci, med udeležence svetovnega prvenstva, po zmagi nad Belgijo s 3:1.

Tam so že bili nogometaši, košarkarji in rokometaši, zdaj so tudi odbojkarji, ki pa so uvrstitev med najboljše sprejeli kot nekaj samoumevnega, kot nekaj, kar jim glede na napredek in kakovost pripada. A če mislite, da je v reprezentanci prisotna prepotentnost, se krepko motite. Selektor Selektor Slobodan Kovač je zelo jasno sporočil, kaj se mora spremeniti v bližnji prihodnosti: "Še več samozavesti glede svoje kakovosti morajo imeti, še več agresivnosti, ki bi jih lahko popeljala na svetovni vrh."

Morda pa manjka igralcem potrditev okolja, navijačev. Tisti, ki so bili včeraj v Stožicah, so zaključke nizov, še posebej pa tekme, pričakali na nogah, a prave evforije ni bilo. Morda pa kdaj v prihodnosti, dodaja najučinkovitejši posameznik tekme Mitja Gasparini. "Mi bi vedno radi napolnili Stožice, vendar se zavedamo, da je to nerealno. Morda nekega dne, ko zmagamo na svetovnem prvenstvu ... potem bodo tudi Stožice polne," je povedal Gasparini.

Privrženci odbojke in športa na splošno so letos svojo priložnost zapravili, nedeljska tekma z Belgijo je bila edina s tekmovalnim nabojem v Sloveniji v letošnjem poletju. Nadaljevanje bo na Daljnem vzhodu, finale svetovne lige, če se Slovenija tja uvrsti, v Avstraliji, evropsko prvenstvo pa v Krakovu. Morda pa se priložnost za odbojkarsko evforijo ponudi čez dve leti, če bo Slovenija letos na kongresu evropske zveze ob koncu evropskega prvenstva na Poljskem pridobila soorganizacijo evropskega prvenstva leta 2019. Tudi na zvezi skušajo slediti razcvetu moške reprezentance in čas je, da v to reprezentanco začnemo verjeti vsi.

Odbojkarji izpolnili veliki cilj, naslednji je svetovna liga
Nov mejnik slovenske odbojke