Odbojka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 27 glasov Ocenite to novico!
Slovenija se je v Stožicah po zmagi nad Belgijo s 3:1 prvič uvrstila na svetovno prvenstvo. Foto: BoBo
VIDEO
Odbojkarji izpolnili veli...
VIDEO
Nov mejnik slovenske odbojke

Dodaj v

Čas je, da v to reprezentanco začnemo verjeti vsi

Športna zgodba Boštjana Reberšaka
29. maj 2017 ob 07:56
Ljubljana - MMC RTV SLO

Verjetno se vsak športni navdušenec, ki je bil navzoč ob kakšnem velikem dosežku slovenskih športnikov, še kako dobro spomni vzklikov "kdor ne skače, ni Sloven'c".

Smučarski skoki so ponarodeli, a večkrat se vzkliki pojavljajo ob uspehih kolektivnih športnikov. Tudi teh je bilo v kratki slovenski športni zgodovini veliko. Eden največjih pred dvema letoma, ko so odbojkarji osvojili srebro na evropskem prvenstvu v Sofiji. In da, zares, če kdo skače, skačejo odbojkarji, ne le najpogosteje, tudi zanesljivo najvišje od vseh športnikov v moštvenih športih.

Slovenci v zadnjem obdobju skačejo vse više in više tudi po lestvicah, ki kažejo vrednost posameznih reprezentanc. V nedeljo so doslej skočili najvišje v svetovni konkurenci, med udeležence svetovnega prvenstva, po zmagi nad Belgijo s 3:1.

Tam so že bili nogometaši, košarkarji in rokometaši, zdaj so tudi odbojkarji, ki pa so uvrstitev med najboljše sprejeli kot nekaj samoumevnega, kot nekaj, kar jim glede na napredek in kakovost pripada. A če mislite, da je v reprezentanci prisotna prepotentnost, se krepko motite. Selektor Selektor Slobodan Kovač je zelo jasno sporočil, kaj se mora spremeniti v bližnji prihodnosti: "Še več samozavesti glede svoje kakovosti morajo imeti, še več agresivnosti, ki bi jih lahko popeljala na svetovni vrh."

Morda pa manjka igralcem potrditev okolja, navijačev. Tisti, ki so bili včeraj v Stožicah, so zaključke nizov, še posebej pa tekme, pričakali na nogah, a prave evforije ni bilo. Morda pa kdaj v prihodnosti, dodaja najučinkovitejši posameznik tekme Mitja Gasparini. "Mi bi vedno radi napolnili Stožice, vendar se zavedamo, da je to nerealno. Morda nekega dne, ko zmagamo na svetovnem prvenstvu ... potem bodo tudi Stožice polne," je povedal Gasparini.

Privrženci odbojke in športa na splošno so letos svojo priložnost zapravili, nedeljska tekma z Belgijo je bila edina s tekmovalnim nabojem v Sloveniji v letošnjem poletju. Nadaljevanje bo na Daljnem vzhodu, finale svetovne lige, če se Slovenija tja uvrsti, v Avstraliji, evropsko prvenstvo pa v Krakovu. Morda pa se priložnost za odbojkarsko evforijo ponudi čez dve leti, če bo Slovenija letos na kongresu evropske zveze ob koncu evropskega prvenstva na Poljskem pridobila soorganizacijo evropskega prvenstva leta 2019. Tudi na zvezi skušajo slediti razcvetu moške reprezentance in čas je, da v to reprezentanco začnemo verjeti vsi.

R. K., Boštjan Reberšak, Val 202
Prijavi napako
Komentarji
oildome
# 29.05.2017 ob 08:48
Kakšni ste mediji nemorm verjet. Še med tekmo je novica porinjena nekam v ozadje portala, da ne govorim o kaki reklami in pozivom navijacem pred turnirjem. Formula je pa npr. bla na prvi strani cel dan. A pol vi isti mediji namigujete na to, da so reprezentanti zapostavljeni pri narodu. Sami, ki imate največjo moč, pa naredite za to minimalno, da ne rečem nič! Ko pa prdne ameriška starleta nas pa bombardirate z clickbait naslovi. Hvala res.
xyxy
# 29.05.2017 ob 08:18
Bravo, čestitke, zdaj pa na svetovnem uživati in pokazati kdo so Slovenci ;-)
lookaaa
# 29.05.2017 ob 08:13
čestitke pubeci!!!
top
# 29.05.2017 ob 09:39
Čestitke še enkrat!
, Zasluži si odbojka ves pomp kar ga je in še bo. Niso pa fantje edini ki si zaslužijo pozornost. Punce recimo v sredo štartajo prav enake kvalifikacije, na katerih sicer nekako nimajo takih šans kot fantje, ambicije pa zagotovo. Dogodek je enako močen, razmerje med članki in pozornostjo pa je približno 90:10 za fante. Roko na srce, ženska odbojka je tudi lepša na oko...
Letošnje poletje in jesen bo tudi v Sloveniji odbojkarsko obarvano, saj septembra punce igrajo svetovno prvenstvo U23! In to prav generacija evropskih podprvakinj izpred dveh let, s parimi odličnimi dodatki, ki visoko cilja tudi v svetovnem merilu.
Da ne bo kdo mislil, da se nič ne bo dogajalo...
AlBundy
# 29.05.2017 ob 09:07
O zapostavljenosti odbojkarjev dovolj pove že dejstvo, da jih ob osvojeni srebrni medalji na EP vrhovni klovn še na sprejem ni povabil, kaj šele, da bi jim podelil odlikovanje, kot je to storil pri rokometaših.
rader1991
# 29.05.2017 ob 08:10
sej je kanal a prevzel prenose, zdej bo vse lažje...
smeško 562
# 29.05.2017 ob 09:12
Hehe kako nekoga boli ko je odbojka na visoki ravni.
sagoza
# 29.05.2017 ob 09:55
kaj pa ste vi naredili za promocijo tega športa, na hitro se lahko prelista bedno zgodovino člankov. bo treba kaj več napisti, pa ne samo tisto kar je že vsem itak jasno
smeško 562
# 29.05.2017 ob 08:57
Najbrz najbolj kvalitetni reprezentanci sestav v zgodovini Slovenije. Seveda govorim primerjalno gledano s svetovnim vrhom. Ko mi odigramo celo tekmo na nivoju je ni reprezentance ki je ne bi zmogli premagati. So bili pa fantje izjemno vodeni. V mladih letih Glean Hoag ki jim je vcepil odbojkarsko inteligenco, pozneje Giani itd. Ce pa k temu dodamo se da dva zelo pomembna clana generacije Matevz in Vid ne igrata vec, ugotovis da so izjemni fantje
Bregas
# 29.05.2017 ob 11:50
Če koga zanima potovanje na Poljsko na evropsko prvenstvo:
Jaz imam že karte za 3 tekme Slovenije v skupini in rezerviran apartma. Cenovno to zgleda takole: Karte smo plačali po 100 zl (25€) - dobijo se tudi cenejše, naše so še kar blizu igrišča - oziroma še toliko ne, ker gremo štirje in smo izkoristili opcijo 3+1 zastonj, torej smo za 300 zl (75€) dobili štiri karte, se pravi je prišlo 19€ na osebo. V tej ceni sta obe tekmi tistega dne v skupini, se pravi npr. Slovenija : Španija in Rusija : Bolgarija. No in to krat tri za tri tekmovalne dneve, se pravi tekme Slovenije s Španijo, Bolgarijo in Rusijo. Torej približno 60€ na osebo za tri tekmovalne dneve v Krakovu. Mislim, da smo karte kupili na www.ebilet.pl, točneje www.ebilet.pl/sport/pilka-siatkowa/siatkowka. Nisem ziher, ker jih je kupoval kolega. Ampak mislim, da se tam dobijo. Slabša mesta tudi za manj kot 100 zl. Kupiš prek spleta, karte dobiš mislim, da v obliki pdf, si jih natisneš, na tekmi ti jih pa samo preskenirajo (črtno kodo) in greš noter. Večkrat preizkušeno in definitivno deluje.
Tudi apartma imamo že rezerviran v samem središču Krakova, ful lep apartma na super lokacij, 4 osebe za 4 noči približno 250 €. To smo rezervirali (in plačali) prek airbnb, da se pa tudi prek booking.com.
Pri štirih osebah je mene (eno osebo) apartma plus karte za tri tekmovalne dni stalo točno 563 zl oziroma 135€. Tako da zadeva vendarle ni tako draga. Hrana je pa na Poljskem poceni, veliko cenejša kot v Sloveniji. Ampak najbolje je kupiti karte čim prej, sploh pa rezervirati stanovanje, ker je Krakov izredno turistično mesto in bo pozneje lahko že vse zasedeno. Karte mogoče še bodo pozneje, ker je dvorana res velika, za 15.000 ljudi, sem že bil v njej na svetovnem prvenstvu, takrat je bila čisto nova, se pravi, da ima zdaj 3 leta. Res krasen objekt.
Remix
# 29.05.2017 ob 11:09
Namesto da bi RTVSLO naredila kaj na oglaševanju pred tekmami oz turnirjem, se oglasi po turnirju in se dela generala. HAHAHA
Bregas
# 29.05.2017 ob 10:34
Nič še ni zamujenega za navijače. Krakov ni daleč, pa tudi prav drago ni tam, je pa zelo lepo mesto. Priporočam konec avgusta kratke športno-turistične počitnice v Krakovu!
(to promovirajte, mediji, pa odbojkarska zveza!)
Mats
# 29.05.2017 ob 08:36
To je to! Bravo, pubeci!! Upam, da bodo nadaljevali s tako dobrimi predstavami še naprej in si toliko dvignili mesto na rang lestvici, da bomo v prihodnjih kvalifikacijah (če bodo sploh potrebne :-) ) ponovno imeli lažje nasprotnike. Še nedolgo nazaj, ko se je reprezentanca šele začela vzpenjati, se je bilo precej težje uvrstiti na kakšno prvenstvo.
Damoklej
# 29.05.2017 ob 12:08
Čas je, da v to reprezentanco začnemo verjeti vsi.

Prav imate pravilni naslov. Samo zakaj na RTV Slo ni bilo prenosa: Sam sem tekmo našel na Športklub 3.
Torej zalnimo verjeti v njih, ker so dobri fantje. Pa mogoče tudi vi na RTV.
safet
# 29.05.2017 ob 11:51
Moram pa priznati, da sem bil tudi sam kar precej razočaran, ko sem včeraj vstopil v dvorano Stožice in videl žalostno podobo na najbolj pomembni domači tekmi. Pa vseeno čestitke tistim, ki so bili včeraj tam in skupaj z odbojkarji pripravili lepo vzdušje!
Fantje pa si zaslužijo še precej, precej več ...
Henrik
# 29.05.2017 ob 10:50
Hm, razlogi ...
1. Odbojka je lep in inteligenten šport. Je treba kar nekaj vedeti, da znaš uživati v njem.
2. Stožice in ura tekem ... Dajte to v kraj, ki ima odbojkarsko tradicijo pa bo kljub manjši dvorani boljše vzdušje pa tekme recimo ob 20.30 zvečer.
3. Oglaševanje in reklame za te kvalifikacije ter medijska in sponzorska pokritost odbojke - sta daleč od tega, kar si ta šport pri nas zasluži.
Čestitke fantom, zasluženo. Če se bo le dalo, se vidimo avgusta v Krakovu.
cartekmedo
# 29.05.2017 ob 15:51
Bravo!!
daryankoff
# 29.05.2017 ob 15:33
Neke odbojkarske evforije v Sloveniji nikoli ne bo. Že v Jugoslaviji so bili alfa in omega nogomet, košarka pa tudi rokomet. Tudi po razpadu so ti športi ostali glavni pri nas. Odbojka je šport manjših krajev zato nekega velikega obiska v Lj ni za pričakovat. Slovenija se vse bolj balkanizira, zato bo tudi v prihodnje vse manj zanimanja za odbojko in hokej. Potem so tu še predsodki, da gre za ženski šport, pa tisto šlatanje....Srbija ima npr. velike uspehe v odbojki, pa je tam odbojka šele četrti šport po popularnosti. Mislim, da je problem tud v tem, da se v odbojki in hokeju obrača premalo denarja, zato tudi zaradi naše zakonodaje ni nekega zanimanja oblasti in podjetij ter posledično glavnih medijev, ki skrbijo za to, da športi kot so odbojka, hokej ne bi odžrli preveč medijske in finančne pogače nogometu, košarki in smučanju.
ijagodn1
# 29.05.2017 ob 08:55
BRAVO, BRAVO,
sLOVEnija
moj komentar
# 29.05.2017 ob 14:43
Odbojkarska reprezentanca je trenutno najboljša slovenska reprezentanca v igrah z žogo. Tu ni nobene debate.
V odbojki je zelo malo faktorja sreče, tako da je vsaka zmaga zelo zaslužena in prigarana.
t0039285
# 29.05.2017 ob 14:12
@Bregas ! Hvala za vse podatke !
machinethebigguy
# 29.05.2017 ob 12:48
Burleska od novinarjev, poglejte si moj post iz prve tekme, Gruzija se mi dozdeva, tekma se je zacela ob 17.30h, ob 19.0? pa napisete clanek, z naslovom, ZMAGA V 60 MIN,hehe se pravi je bil prvi clanek o tekmi napisan, slabo uro po koncu tekme, hehe za crkn. od smeha in zalosti...
safet
# 29.05.2017 ob 11:50
Čeprav so to nekateri pred mano že omenili, moram tudi jaz!
V zadnjih dveh letih, ko odbojka nezadržno postaja šport številka 1 v Sloveniji, se s takšnim bombastičnim naslovom oglasi nacionalni medij, ki v praksi daje prednost vsem mogočim športom (predvsem povezanim s snegom).
Upam, da je to napoved sprememb, in da bo odbojka tudi v medijih dobila pravo mesto!
moj komentar
# 29.05.2017 ob 17:34
wisan

Takšnih turnirjev tudi v tujini ne obišče kaj dosti več gledalcev. Čeprav je v svetovno zvezo odbojke včlanjenih kar 200 držav in toliko jih tudi sodeluje v kvalifikacijah za velika tekmovanja, je obisk tekem večinoma zelo slabo obiskan.
2px_orbitala
# 29.05.2017 ob 08:57
Edina slovenska reprezentanca, ki ne išče izgovorov in je suverena v dvobojih, ki jih mora dobiti. Za razliko od nogometašev, košarkašev, hokejistov. Pa bodimo pošteni, tudi rokometašev. Na SP so dobili tisti bron predvsem po veliki sreči, ker niso dobili Nemcev ampak uboge Katarce. Za tekmo s Hrvaško, pa vemo, kakšno srečo so imeli. Danes jih pa imajo Nemci za trening za doseganje golov in izboljšanje statistike.
veza
# 29.05.2017 ob 22:23
Kdor rad skače, je Slovenc!
wisan
# 29.05.2017 ob 18:08
Sigurno imaš prav. Ampak, ko veš, da za nekaj ni posebnega interesa, potem to premisliš in lociraš tja, kjer je ta šport doma. In to sigurno ni Ljubljana. Tam je samo politika v povezavi z businessom.
Zmeraj se da kaj pozitivnega narediti ( proti prazni dvorani ), če ne postaviš v ospredje zmeraj iste moderne interese: ekonomsko - politične.
Na pou Slovenc
# 29.05.2017 ob 13:40
YES WE CAN
frlekin
# 29.05.2017 ob 12:36
kako boš verjel, če sračko ne verjame?
tenisač
# 29.05.2017 ob 10:56
Se opravičujem, če je že kdo prej napisu kje, ampak naš selektor je isti Diamantidis.
wisan
# 29.05.2017 ob 17:15
Vse kar novinar piše glede obiska je zelo eksotično ! Pa koga pri mili riti zanimajo reprezentance kot so bile v LJ ( sploh si jih nisem zapomnil !) ali tudi Belgija !? Portugalska že, samo po fusbalu. Problem je tudi ( predvsem ) ta naša centralizacija - vse mora biti v "PRESTOLNICI". Da gospod Janković, župan veleprestolnice in drugi politiki, opravičijo svojo ( ljubljansko ) investicijo v nekaj kar sploh ne rabijo. OK: Ceca,... Prazna dvorana le izpostavi neupravičenost te investicije ! Če bi igrali v katerem bolj odbojkarskem kraju, bi brez težav prišlo 2.000 + gledalcev. Na finale z Belgijo pa bi potem lahko igrali tudi v večji dvorani, zaradi pozitivnega efekta iz manjših. Pa en Zlatorog bi bil tudi OK, verjetno najboljša varianta glede na lokacijo in velikost. Tudi ura tekem je bila nemogoča.
Ampak, hvala bogu, da imamo Ljubljano - prestolnico brez prestoloprednika in brez prestolonaslednika !
raknac navi
# 29.05.2017 ob 11:01
Ja zakaj ne bi dali tekme kar v neko solsko telovadnico, bo gotovo polna!
raknac navi
# 29.05.2017 ob 09:03
Ne pretiravajte.
Zaenkrat niso iskali izgovorov ker jih jim ni bilo treba in spet imate velike oci. Kar nekaj reprezentanc nas strese kot suhe hruske. In kar neke primerjave spet z drugimi sporti. A je lahko odbojka samo odbojka???
Kazalo