Slovenski odbojkarji so bili na turnirju v Franciji najboljši. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so bili na turnirju v Franciji najboljši. Foto: EPA

Proti Bolgarom so izbranci Veselina Vukovića po zaostanku s 3:5 z delnim izidom 5:0 prišli v vodstvo, ki ga niso izpustili iz rok. Pred vstopom v končnico so imeli nekaj težav, saj so zapravili vodstvo 21:16, a po izenačenju so strnili svoje vrste in rutinirano odigrali končnico. V drugem nizu so že ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:3, po drugem tehničnem odmoru so sicer spet imel nekaj trenutkov krize, Bolgari so se približali na 14:16, toda pred končnico so Slovenci znova pobegnili (21:16), kar je bilo kljub manjšim težavam dovolj za vodstvo 2:0.

V tretjem nizu Bolgari razred zase
Tretji niz je bil povsem v rokah Bolgarov. Ti so si večjo prednost priigrali pri izidu 13:7, vodili so tudi 24:18, Slovencem je uspelo ubraniti tri zaključne žoge, več pa ne. Vodstvo Bolgarov 5:2 na začetku četrtega ni bil dober znak pred nadaljevanjem, toda Tine Urnaut in kolegi so hitro vzpostavili ravnotežje. Ob prvem tehničnem odmoru so že vodili z 8:7, ob drugem 16:13, ob koncu tudi s 24:22, pa nato zapravili tri zaključne žoge. Po zapravljeni priložnosti Bolgarov nato še dve, za kar je sledila kazen, favorizirana ekipa je niz dobila z 31:29.

A to Slovencev ni zmedlo. V odločilnem nizu so prevzeli pobudo, ves čas vodili, odločilno prednost pa si priigrali po tehničnem odmoru, ko so z dvema zaporednima točkama vodstvo 8:7 povišali na 10:7.

Zmage pomembne za samozavest
"Zares smo lahko zadovoljni. Videli smo, da lahko igramo na ravni najboljših evropskih ekip, čeprav je treba gledati realno in priznati, da so to le pripravljalne tekme. Res je, da so Bolgari in Francozi igrali z najboljšimi igralci, opravljali menjave, ki jih bodo tudi na prvenstvu, a najbrž nas v podzavesti niso jemali povsem resno, poleg tega pa nas tudi ne poznajo. A te zmage pomenijo veliko, predvsem zaradi samozavesti. Vsekakor vemo, da smo za evropsko prvenstvo dobro pripravljeni, tako da na Dunaj ne bomo odpotovali le nastopit, ampak tudi zmagovat," je bil po turnirju zadovoljen pomočnik selektorja Tine Sattler.

Pripravljalni turnir pred EP-jem:

SLOVENIJA - BOLGARIJA
3:2 (23, 23, -21, -29, 10)
Gasparini 23, Urnaut 18, Pajenk 14, Kamnik 13, Vinčič 7, Flajs 5, Šket 5, Jakopin 3.