Davor Čebron in Matevž Kamnik z nestrpnostjo pričakujeta začetek prvenstva. Foto: Ervin Čurlič
Davor Čebron in Matevž Kamnik z nestrpnostjo pričakujeta začetek prvenstva. Foto: Ervin Čurlič
Tine Urnaut
Tine Urnaut je kapetan mlade in ambiciozne slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO

Severni sosedi so na prvi pogled idealen kandidat, da Slovenija na četrtem prvenstvu stare celine le doseže prvo zmago. Avstrijci so na prvi pogled eksoti, saj so daleč od evropskega vrha.

Avstrijci imajo odlične pogoje za delo
A tja se počasi želijo približati, prvi korak so naredili s pridobitvijo prvenstva, nato so naturalizirali nekaj igralcev, pripeljali nemškega trenerja, reprezentanci so z ogromnimi denarnimi zagotovili odlične razmere, reprezentanti so bili zadnje leto tako rekoč ves čas skupaj. Zunaj konkurence so igrali celo srednjeevropsko klubsko ligo, ki jim je pomagala, da so se uigrali.

V pripravah le malo uspeha
Uspeha za zdaj še ni, saj so v Evropski ligi igrali slabo, prav tako niso blesteli v pripravah na tekmovanje. Premagali so sicer 3. reprezentanco Brazilije, na zadnji pripravljalni tekmi pa so klonili pred Belgijo s 3:1.

Vuković: "Kot da bi igrali proti najboljšim"
Slovenski selektor Veselin Vuković je kljub vsemu zelo previden: "Vsekakor nas čaka težka tekma. Zmotno je mnenje, da bomo Avstrijo premagali z levo roko. Res je, da smo kakovostnejši, toda na strani gostiteljev bodo druge nevarne reči. Igrali bodo doma, najbrž bodo imeli tudi pomoč sodnikov, Evropska odbojkarska zveza si gotovo ne želi, da bi gostitelji izpadli že po prvem krogu tekmovanja. Zaradi vsega tega bomo morali tekmece vzeti resno, če ne bo pravega pristopa, lahko pride do neugodnega presenečenja. Igrati bomo morali kot proti najboljšim reprezentancam."

Čebron opozarja na začetek tekme
Bloker Davor Čebron prve slovenske tekmece najbolj pozna, saj si služi kruh pri Hypo Tirolu iz Innsbrucka: "Gre za dovolj kakovostno ekipo, ki lahko preseneti. V zadnjem času so napredovali, konec koncev so v ekipo veliko vložili. Za samo prvenstvo se pripravljajo ogromno časa, priprave pred Evropsko ligo in prvenstvom so začeli še prej od nas, zbrali so se že sredi aprila. Priprave so začeli z druženjem na Majorki, vse to kaže, koliko pričakujejo od prvenstva. Eden njihovih najboljših igralcev Daniel Gavan je moj dober prijatelj, na njega in na korektorja Thomasa Zassa bomo morali najbolj paziti. Pomemben bo začetek, če jih stremo v prvem nizu, v nadaljevanju ne bi smeli imeti težav."

Vse slovenske tekme ob 15.30
Slovenija se bo v nedeljo pomerila s Srbijo, v ponedeljek pa še s Turčijo. Vse tekme se bodo začele ob 15.30. Zmagovalec skupine se bo neposredno uvrstil v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščeno reprezentanco pa čaka še repasaž za četrtfinale. Skupina A se bo križala s skupino C (A2 - C3 in A3 - C2), kjer igrajo Belgija, Finska, Francija in Italija.
Sobota, 10. septembra, ob 15.30:
SLOVENIJA - AVSTRIJA
Ob 20.00:
SRBIJA - TURČIJA

Nedelja, 11. septembra, ob 15.30:
SLOVENIJA - SRBIJA
Ob 20.10:
AVSTRIJA - TURČIJA

Ponedeljek, 12. septembra, ob 15.30:
SLOVENIJA - TURČIJA
Ob 20.10:
AVSTRIJA - SRBIJA