Rusi so dokazali, da so trenutno najboljša odbojkarska reprezentanca na svetu. Foto: EPA
Rusi so dokazali, da so trenutno najboljša odbojkarska reprezentanca na svetu. Foto: EPA
Dmitrij Muserskij
Dmitrij Muserskij je bil najkoristnejši posameznik turnirja. Foto: EPA

Rusi, aktualni olimpijski prvaki in zmagovalci svetovne lige, so še pod zastavo Sovjetske zveze nazadnje postali evropski prvaki pred 22 leti. Sicer je Rusija trikrat osvojila srebro. Italijani, ki so bili pred dvema letoma drugi, so evropski prvaki postali že šestkrat. Naslednje prvenstvo bosta čez dve leti gostili Italija in Bolgarija.

Na začetku finala na stadionu Parken je bilo videti, da se bodo Rusi, papirnati favoriti dvoboja, sprehodili do zlata. Razmeroma gladko so dobili prvi niz, v drugem pa že visoko vodili, a so jih Italijani ujeli. Italijanska ekipa je imela svoje priložnosti, ki pa jih ni izkoristila, tako da je končnica po prekinitvi zaradi izpada elektrike pripadla Rusom. Čeprav so zaostajali z 0:2, pa se Italijani niso predali. Dobili so tretji niz, a to je bilo tudi vse, saj se je ruska ekipa, ki je na prvenstvu izgubila uvodno tekmo proti Nemčiji, izkazala za kakovostnejšo. V četrtem nizu si je priigrala prednost 15:10, ki je ni več zapravila.

Izbranci Andreja Voronkova, pri katerih so bili najboljši Nikolaj Pavlov, Jevgenij Sivoželez in odlični bloker Dimitrij Muserskij, so bili boljši v vseh elementih, le sprejem so imeli nekoliko boljši Italijani, kar pa jim ni pomagalo. Pomagala jim ni niti dobra igra Luce Vettorija, ki je bil z 21 točkami najučinkovitejši igralec srečanja. V italijanski vrsti je zatajil predvsem sprejemalec ruskega rodu Ivan Zajcev, ki je dosegel vsega tri točke.

Branilci naslova osvojili bron
Izbranci Igorja Kolakovića, ki so v predtekmovanju izgubili proti Sloveniji, so v malem finalu po izenačenem boju premagali Bolgarijo s 3:0 (22, 30, 25). Srbi, na prejšnjem prvenstvu prvaki, so tako nadaljevali uspešne nastope na evropskih prvenstvih, saj so na zadnjih petih osvojili štiri kolajne, medtem ko so Bolgari nadaljevali niz četrtih mest - četrti so bili na olimpijskih igrah in v letošnji svetovni ligi. V srbski vrsti, ki se je veselila predvsem zaradi boljšega sprejema, je bil z 18 točkami najučinkovitejši korektor Aleksandar Atanasijević, pri Bolgarih jih je Cvetan Sokolov dosegel 11.

MVP turnirja Muserski
Za najkoristnejšega igralca (MVP) prvenstva so izbrali Dimitrija Muserskija, najučinkovitejši igralec je bil Srb Aleksander Atanasijević, najboljši napadalec Luca Vettori, najboljši bloker Srb Srečko Lisinac, najboljši server Ivan Zajcev, najboljši sprejemalec Bolgar Todor Aleksijev, najboljši podajalec Sergej Grankin, najboljši libero pa Aleksej Verbov.

Finale:
RUSIJA - Italija
3:1 (20, 22, -22, 17)

Tekma za 3. mesto:
SRBIJA - Bolgarija
3:0 (22, 30, 25)