Slovenci so si po največji zmagi v zgodovini slovenske odbojke dali duška. Fantje, kapo dol! Foto: EPA
Slovenci so si po največji zmagi v zgodovini slovenske odbojke dali duška. Fantje, kapo dol! Foto: EPA
Jan Čebulj, Jan Kozamernik in Mitja Gasparini
Veselje Klemena Čebulja, Jana Kozamernika in Mitje Gasparinija. Slovenija je senzacija evropskega prvenstva. Foto: EPA
Klemen Čebulj
23-letni in 202 cm visoki Korošec Klemen Čebulj je bil spet med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Dejan Vinčić in Jan Kozamernik
Ni prehoda za Poljake. Dejan Vinčić in Jan Kozamernik sta z blokom ustavila Mateusza Miko. Foto: EPA
Tine Urnaut
Kapetan Tine Urnaut prebija poljski blok. Foto: EPA
Poljska
Poljska se je po izgubljenih nizih pobrala, a na koncu morala priznati premoč Sloveniji. Foto: EPA
Infarktna končnica tekme Poljska - Slovenija
Odbojkarji v polfinalu evropskega prvenstva

Kakšna drama. Slovenija je dobila uvodna niza, a so Poljaki izenačili na 2:2. Poljska je pri 14:13 v petem nizu prišla do zaključne žoge, a so se Slovenci rešili, nato pa po servisu Dejana Vinčića izpeljali odločilno akcijo, ki jo je z zmagovito točko za 16:14 zaključil kapetan Tine Urnaut.

Urnaut je bil poleg Mitje Gasparinija s 17 točkami najučinkovitejši v slovenski reprezentanci.

Giani v polfinalu proti rojakom
Varovanci selektorja Andree Gianija so se tako z obrestmi oddolžili Poljakom za poraz v skupinskem delu. Zdaj jih v sobotnem polfinalu čakajo Gianijevi rojaki Italijani, ki so s 3:0 pometli z branilci naslova Rusi.

Sijajni uvodni niz Slovenije
Odličen začetek Slovencev, ki so najprej po bloku, nato pa po uspešnem servisu izjemnega Klemena Čebulja povedli s 6:3. Po minuti odmora je Čebulj z asom povišal na 7:3. Nervozni Poljaki so bili nemočni tudi ob servisih Alena Pajenka za 10:4. Poljski selektor Stefan Antiga je moral tako že drugič vzeti pol minute odmora. Po njej je Poljska z nekaj uspešnimi akcijami znižala na 10:12. A nalet Poljakov je z zahtevanim odmorom ustavil Giani. Slovenci so v nadaljevanju uspešno branili nekaj točk prednosti, tako da je po avtu Poljakov semafor kazal 19:15. Ko je uspešno preigral še Gasparini in je nov napada Poljakov končal v avtu, je pri 22:16 že zadišalo po slovenski zmagi. In res, Slovenci so po dveh dobrih servisih Jana Klobučarja prišli do zaključne žoge (24:16). Prve niso izkoristili, drugo pač, saj je poljski servis končal v avtu za 25:17. Sijajna predstava Slovenije, ki je uspešno zaključila kar 90 (!) odstotkov napadov v uvodnem nizu.

Začetek Poljakom, nadaljevanje Slovencem
Poljska je drugi niz odprla nekoliko boljše in povedla s 6:2, kar pa ni zmedlo Slovencev, ki so strnili vrste in po uspešnem bloku izenačili na 7:7. Sledila je tesna tekma, nato pa po odličnem protinapadu Urnauta prvo vodstvo z 10:9. Kapetan je pozneje še sijajno serviral za 11:9. Selektor Antiga je vzel minuto odmora. Ta ni pomagala, saj Slovenci niso popuščali. Odlični servisi Čebulja so pripomogli k vodstvu Slovenije s 16:12. Nervozni Poljaki niso imeli rešitev, ko pa je Gasparini uspešno zaključil napad za 19:13, je moral Antiga spet vzeti minuto odmora. Brez učinka, Slovenija je povedla s 23:17 in zmaga je bila na dosegu. Pajenk je zabil za 24. točko, odločilno pa je z asom prispeval Gasparini. Fantastično.

Slovenija po -5 skoraj do preobrata
Tudi tretji niz se je začel podobno kot drugi, saj so Poljaki ušli na 6:3. Slovenija se je dvakrat približala na točko zaostanka, nazadnje pri 13:12, nato pa je semafor spet kazal 15:12. Giani je vzel minuto odmora, ki pa ni pomagala, saj je Poljska ušla na +5 (18:13). Po vnovični minuti odmora je Slovenija znižala na -2 (22:20), po odličnem servisu in asu Čebulja pa je semafor kazal le -1 (22:21). Poljski selektor je vzel minuto odmora, a po njej sta Vinčić in Urnaut z blokom izenačila na 22:22. Dramatično. Slovencem popoln preobrat ni uspel, Bartosz Kurek je z asom priigral zaključno žogo 24:23, malo pozneje pa se je Poljska veselila zmage s 25:23.

Poljska izenačila na 2:2
Uvod četrtega niza je bil izenačen, nato pa je Poljska pobegnila na 11:8. Giani je vzel minuto odmora, ki pa ni pomagala. Poljaki so bili vse boljši, Slovencem pa v teh trenutkih ni šlo. Semafor je kazal 14:10. Toda Slovenija se ni predala. Z nizom 3:0 je spet ujela priključek in selektorja Antigaja prisilila k minuti odmora. Po njej je Poljska ušla na +3 (16:13). Pri 18:16 je Poljakom pripadla "maratonska" točka za 19:16, malo pozneje pa še uspešen blok za 20:16. Niz je bil izgubljen. Končal se je s 25:19.

Slovenija od roba poraza do raja v nekaj minutah
V odločilnem skrajšanem nizu je Slovenija pogumno začela in povedla s 4:2. Vinčić je uspešno serviral za 8:5 in sledila je menjava strani. Urnaut je z uspešnim napadom zabil za 9:6. Poljska se je približala na -1, a je nato po sredini sijajno napadel Danijel Koncilja (10:8). V dramatični končnici je Gasparini povišal na 12:10. Poljska je izenačila na 12:12. Giani je vzel pol minute odmora, po kateri je Kurek poslal žogo v mrežo. Isto je storil tudi Urnaut (13:13). Poljska je imela zaključno žogo (14:13), a se je Slovenija rešila, nato pa po bloku Gasparinija sama prišla do zaključne žoge (15:14). Sledila je poljska minuta odmora. Vinčić je serviral za zmago in po nekaj izmenjavah je odločilno točko prispeval kapetan Urnaut za 16:14. Atomsko.

ČETRTFINALE

Sofija


Poljska - SLOVENIJA
2:3 (-17, -19, 23, 19, -14)

Poljska: Nowakovski, Konarski, Kurek 2, Klos 8, Bieniek 6, Drzyzga 4, Lomacz, Kubiak 19, Gacek, Szalpuk, Zatorski, Mozdzonek, Mika 12, Buszek 2.

Slovenija: Pajenk 7, Šket 3, Gasparini 17, Plot, Vinčić 4, Kozamernik 6, Koncilja 3, Klobučar 2, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 17, Čebulj 14, Pavlović.

BOLGARIJA - Nemčija
3:0 (19, 23, 23)


Busto Arsizio

FRANCIJA - Srbija
3:1 (22, 23, -14, 20)

Rusija - ITALIJA
0:3 (-20, -19, -19)


POLFINALE, sobota (Sofija):
SLOVENIJA - ITALIJA

FRANCIJA - BOLGARIJA

FINALE, nedelja (Sofija)

Infarktna končnica tekme Poljska - Slovenija
Odbojkarji v polfinalu evropskega prvenstva