Z Italijo je trikrat zapored postal svetovni prvak, štirikrat je stopil na vrh Evrope, osvojil pa je tudi tri olimpijske medalje, dve srebrni in eno bronasto. Foto: odbojka.si
Z Italijo je trikrat zapored postal svetovni prvak, štirikrat je stopil na vrh Evrope, osvojil pa je tudi tri olimpijske medalje, dve srebrni in eno bronasto. Foto: odbojka.si
Najbolj obremenjenim selektor namenil počitek
Kapetan obudil spomine na veličastno zmago
Slovenski selektor – rekorder po številu nastopov za Italijo
Giani v napetih trenutkih ostal miren

anj poseben dvoboj, saj se bo srečal z Italijo, v dresu katere je vrsto let blestel.

"Bo malo čuden občutek, z njim se bom srečal prvič. Ne vem, kako bo točno. Z italijansko reprezentanco sem bil na različne načine povezan 35 let, z njo preživel čudovita leta, bil tudi trener večine zdajšnjih reprezentantov. Zdaj pa se bom boril proti njim. Ob poslušanju himne bom zagotovo občutil določena čustva, a ko se bo tekma začela, bom na njih zagotovo pozabil in storil vse, da zmaga moja reprezentanca. To pa je zdaj Slovenija. Za katero od omenjenih reprezentanc bom navijal, ko ne bom več selektor, pa zdaj ne morem reči. Najbrž bi se odločal po sestavi reprezentance, odvisno bi bilo, kdo bi bil v ekipi, saj se s tistimi, s katerimi delaš, tudi čustveno povežeš," je pred dvobojem proti svoji domovini dejal Giani.

Pogodbo ima še za naslednje leto
Kot sam pravi, se v Sloveniji odlično počuti. Navdušen je nad vsem, kar je v šestih mesecih videl in doživel. Hvaležen je, ker mu je Slovenija ponudila možnost, storil bo vse, da ji nekaj tudi povrne. Navdušen je nad lepotami države, navdušen je nad prijaznostjo ljudi, še posebno pa ga navdušuje tisto, kar je pomembno športniku, organizacija in pogoji za šport: "Slovenija je neverjetna. Ima le dva milijona prebivalcev, a ogromne uspehe tako v kolektivnih kot individualnih športih, to je težko dojeti. Za to je zagotovo zaslužen sistem, šport je v šolah ena od prioritet, na področju športa vlada vrhunska organizacija, nad tem sem navdušen. Mislim, da je lahko Slovenija zgled številnim državam, tudi tistim z mnogo več finančnimi sredstvi. Slovencem ni treba uvažati športnikov iz drugih držav, imajo jih cel kup. Nekateri, tisti bogatejši, pa se odločajo za naturalizacijo, kot se je Italija v odbojki. Ivan Zajcev in Dragan Travica sta sicer rojena v Italiji, Osmany Juantorena pa je že igral za kubansko reprezentanco, tako da bi se o njegovem prestopu dalo razpravljati. A o moralnih zadevah bi težko govoril, saj v športu moralnih pravil že zdavnaj ni. Pravila bi morala biti enakovredna za vse."

Tako denar ni igral pomembne vloge, ko je sprejel selektorsko mesto Slovenije, in ne bo igral vloge pri dogovorih o podaljšanju pogodbe z Odbojkarsko zvezo Slovenije, ki si zagotovo želi nadaljevanje: "Za zdaj imam z zvezo dveletno pogodbo, se pravi še za naslednjo sezono. To zagotovo nameravam izpolniti do konca, za naprej bomo videli. Vsekakor so želja olimpijske igre, na letošnje najbrž ne bomo šli, do naslednjih pa je še daleč. Moram reči, da je za trenerja doba petih let zelo dolga, takih pogodb po navadi ne sklepamo. Najprej se dogovarjamo za eno ali dve sezoni, nato obe strani pogledata, kako in kaj, in se dogovorita za naprej. Zdaj o kakršnem koli podaljšanju pogodbe ne morem govoriti. Jasno pa je, da me v prvi vrsti zanimajo ambicije, struktura ekipe, pogoji dela, da se zmaguje. Zmage so tisto, kar si želim, zaradi zmag opravljam ta posel. Povprečnost me ne zanima."

Zanimiva uspešnost z imenom Andrea
Številni vidijo podobnost med Andreo Gianijem in Andreo Massijem, ki je Tino Maze popeljal iz sive povprečnosti do ene najboljših smučark na svetu. "Slišal sem za to zgodbo, a jaz se z Massijem, ki ga osebno ne poznam, še ne morem primerjati. On je že zmagal, jaz pa bom to še moral. Me pa veseli italijansko-slovensko sodelovanje, še posebno, če je to tako uspešno. Čeprav ne dam veliko na vraževernost, pa je res zanimiva uspešnost ljudi z imenom Andrea. V zlati italijanski reprezentanci nas je bilo kar pet s tem imenom. A res ne mislim, da je kaj na imenu. Tako da tudi ne morem odgovoriti, ali bi slovenski nogometni reprezentanci lahko pomagal Andrea Pirlo."

"S spancem nimam težav, po tekmah ostajam miren, s takimi položaji sem se že velikokrat srečal in vem, da s preteklostjo nima smisla izgubljati energije. Mogoče sem malo podoživljal strast po naši zadnji točki, same tekme pa nisem premleval. V mojih mislih je že Italija in kako se ji zoperstaviti, da bi bili po tekmi spet veseli," je še dodal Giani, ki je z Italijo kot igralec štirikrat postal evropski, trikrat zapored pa svetovni prvak.

Odbojka, polfinale, sobota (Sofija):
SLOVENIJA - ITALIJA ob 16.45

FRANCIJA - BOLGARIJA ob 19.45

Finale bo v nedeljo ob 19.45, tekma za tretje mesto pa ob 16.30.

Najbolj obremenjenim selektor namenil počitek
Kapetan obudil spomine na veličastno zmago
Slovenski selektor – rekorder po številu nastopov za Italijo
Giani v napetih trenutkih ostal miren