Veselje slovenskih fantov ob izjemnem uspehu v Sofiji. Foto: EPA
Veselje slovenskih fantov ob izjemnem uspehu v Sofiji. Foto: EPA
Tine Urnaut je bil izbran v idealno postavo prvenstva. Foto: CEV
Najuspešnejši trije trenerji prvenstva. Foto: CEV
Urnaut izbran v idealno postavo
Končnica tekme Slovenija - Francija
Slavnostna podelitev medalj
Giani in Urnaut po finalni tekmi
Po izjemnem nastopu odbojkarji 2. v Evropi

Francozi so v Sofiji dokaj prepričljivo dobili prvi niz (25:19), naslednja dva pa sta se odločala v podaljšku. Prelomen je bil drugi niz, v katerem so Slovenci zapravili pet zaključnih žog in ga izgubili z 29:27. To jim ni vzelo volje. Tudi v tretjem nizu so grozili vse do konca, rešili štiri zaključne žoge, peta pa je bila usodna - 29:27.

Postava prvenstva: Antonin Rouzier (Fra, najboljši igralec), Simone Giannelli (Ita, tehničar), Ivan Zajcev (Ita, korektor), Earvin Ngapeth (Fra, napadalec med podajalci), Tine Urnaut (Slo, napadalec med podajalci), Jenia Grebennikov (Fra, libero), Viktor Josifov (Bol, bloker), Teodor Todorov (Bol, bloker) in Vladimir Nikolov (Bol, fair play).

Francozi so tako v petem poskusu le osvojili prvi naslov evropskega prvaka in ga dodali k letošnji svetovni ligi. Slovenija je navdušila, do finala premagala Nizozemce, svetovne prvake Poljake in nato odčitala lekcijo še Italijanom, v finalu pa ji je zmanjkalo tudi malce sreče v odločilnih trenutkih.
Tine Urnaut v idealni postavi
Srebrna medalja je eden največjih uspehov slovenskega ekipnega športa. Klobuk dol fantom in strokovnemu štabu na čelu s selektorjem Andreo Gianijem. V zgodovino so se vpisali Dejan Vinčič, Gregor Ropret, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Šket, Jan Klobučar, Jan Pokeršnik, Mitja Gasparini, Alen Pajenk, Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Uroš Pavlovič, Jani Kovačič in Miha Plot.
Posebno priznanje je dobil Tine Urnaut, ki je bil kot edini Slovenec izbran v idealno šesterko evropskega prvenstva. Za najkoristnejšega igralca prvenstva so izbrali Francoza Antonina Rouizerja, ki je v finalu dosegel kar 21 točk.
Slovenci pošteno priznali: Francozi tokrat boljši
"Francozi so bili danes enostavno boljši. Boljše so servirali, boljše so napadali. Nekako od samega začetka tekme nismo našli svoje igre, igre, ki nas je krasila na zadnjih tekmah. V to so nas deloma prisili Francozi, ki so zares pritiskali s servisi in obenem tudi zelo dobro igrali v obrambi, pa tudi sami smo tekmo morda začeli nekoliko v krču. Ne glede na vse moramo biti zelo ponosni na to, kar nam je uspelo. Slabe volje ni. Francozi so bili boljši, srebro na evropskem prvenstvu v odbojki pa je izjemen uspeh," je povedal Alen Šket.
"Žal se nam ni izšlo. Zdi se mi, da predvsem na začetnem udarcu nismo odigrali tako, kot bi morali. S servisi bi morali bolj onemogočiti Francoze, pa tudi visokih žog nismo zaključevali tako dobro kot na prejšnjih tekmah. Po drugi strani so bili francoski odbojkarji danes odlični. Žal ni šlo, ampak še vedno je to, kar smo naredili, fenomenalno in moramo biti zadovoljni," je dodal Jan Kozamernik.

Prvi niz - 19:25

Francozi so finale začeli silovito. Na sprejemu niso imeli težav in vsak napad je bil praktično zaključen. Na prvi tehnični odmor so odšli s prednostjo treh točk (5:8). Tudi navodila Gianija niso spremenila razmerja na igrišču. Francija je zlahka nabirala točke in slovenski selektor je bil pri zaostanku 6:11 prisiljen poklicati novo minuto odmora. Slovenci niso našli odgovora proti izjemni francoski obrambi, ki je lovila vse žoge. Kmalu je bil zaostanek šest točk (7:13), ki so ga Slovenci do drugega tehničnega odmora znižali na štiri (12:16). Francozi niso popuščali niti za milimeter. Vseskozi so imeli najmanj tri točke prednosti. Z dvema zaporednima asoma so povedli za šest in niz zlahka pripeljali do konca.

Drugi niz - 27:29
Začetek drugega niza je ponudil povsem obratno sliko. Slovenci so dobili uvodno točko, kar je pomenilo tudi prvo vodstvo na tekmi. Kot da bi jih to razbremenilo. Deloval je napad, deloval je blok in na prvi tehnični odmor so odšli z velikih 8:3. Francozi so se hitro pobrali. Vodstvo Slovenije se je topilo, nekajkrat je bilo tudi samo eno točko, a na drugi tehnični odmor so odšli Slovenci z vodstvom 16:14. Kar se je nakazovalo, se je zgodilo kaj hitro. Francozi so izenačili na 17 in Giani je spet zahteval minuto odmora. Francozi so v drugem nizu prvič povedli z 18:19, a nato so sledile tri zaporedne točke Slovenije, dve po servisu Mitje Gasparinija, kar je spet pomenilo slovensko vodstvo za dve točki. Zviti Urnaut je Sloveniji priigral tri zaključne žoge (24:21). Toda nato jih je izdal sprejem, Francoze pa je v svoje roke prevzel Earvin Ngapeth, ki je bil nezaustavljiv v napadu. Francozi so vse tri izničili, nato še četrto in peto. Dva slaba servisa sta Francozom ponudila dve zaključni žogi. Drugo so izkoristili z as servisom, že šestim na tekmi. Slovenci niso dosegli niti enega.
Tretji niz - 27:29
Francoze je dobljeni niz še dodatno podžgal. Povedli so z 1:3 in na prvem tehničnem odmoru so imeli štiri točke naskoka (4:8). S štirimi zaporednimi točkami je Slovenija ujela priključek, a bila v rahlem zaostanku vse do sredine niza. Izenačiti ji je uspelo na 17 in nato je prišla takoj do prvega vodstva. V samo končnico so Francozi prišli s točko prednosti. Slovenija je v podaljšku rešila štiri zaključne žoge, pete niso mogli.

Slovenski odbojkarji se v domovino vračajo v ponedeljek ob 9.45 na letališče Jožeta Pučnika. Na uradnem sprejemu jih boste lahko pozdravili ob 14. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.


Uvrstitve Slovenije na dozdajšnjih EP-jih:
2001: Češka: 9. mesto
2007: Rusija: 16. mesto
2009: Turčija: 15. mesto
2011: Avstrija/Češka: 9. mesto
2013: Danska/Poljska: 13. mesto
2015: Bolgarija/Italija: 2. mesto

FINALE:
SLOVENIJA - FRANCIJA
0:3 (-19, -27, -27)

Slovenija: Pajenk 6, Šket 2, Gasparini 14, Plot, Vinčić 5, Kozamernik 5, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 14, Čebulj 6, Pavlović.

Francija: Aguenier, Grebennikov, Rouzier 21, Toniutti 2, Tillie 7, Ngapeth 15, Le Roux 8, Lyneel, Pujol, Le Goff 5, Marechal, Lafitte, Rossard, Sidibe.

ZA 3. MESTO:
ITALIJA - BOLGARIJA
3:1 (20, 14, -23, 20)



POLFINALE:
SLOVENIJA
- Italija
3:1 (13, -23, 20, 20)

FRANCIJA
- Bolgarija
3:2 (-18, -22, 24, 22, 12)

Urnaut izbran v idealno postavo
Končnica tekme Slovenija - Francija
Slavnostna podelitev medalj
Giani in Urnaut po finalni tekmi
Po izjemnem nastopu odbojkarji 2. v Evropi