Slovenski odbojkarji so v torek prikazali eno najboljših iger v svoji zgodovini. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji so v torek prikazali eno najboljših iger v svoji zgodovini. Foto: EPA
Slovenskim odbojkarjem uspel veliki met

Varovanci Andree Gianija so prepričljivo premagali Nizozemce in poskrbeli za največji uspeh slovenske članske odbojke. Slovenski odbojkarji pa še niso rekli zadnje besede, čeprav se bodo danes ob 16.45 pomerili s svetovnimi prvaki Poljaki.

Takoj po zmagi razmišljali o Poljakih
Slovenski odbojkarji so bili v torek lačni zmage. "V italijanščini imamo preprost rek, da ješ, dokler si lačen." Selektor Andrea Giani je tako učinkovito razložil, zakaj so njegovi varovanci prepričljivo premagali Nizozemce in se prvič v zgodovini uvrstili v četrtfinale evropskega prvenstva. Kot pravi Giani, bodo igralci zdaj še bolj lačni uspeha. In lačni slovenski odbojkarji so slaba novica za Poljake. V torek so odplesali zmagovalni ples na igrišču in nekaj minut po zmagi govorili le še o tem, kako se lotiti svetovnih prvakov.

Tujci cenijo slovenski napredek
Veselje, brez evforije in jasen pogled naprej. Da bi Slovenci po zmagovalcih postali še serijski zmagovalci? V Sofiji se zdi tudi to verjetno. V Varni nam je kolega s poljskega radia z nasmeškom dejal, da se veseli, da se vidimo tudi v Sofiji in da ve, da ni nujno, da bo po četrtfinalni tekmi tako zadovoljen, kot je bil po tekmi skupinskega dela. Novinarji in poznavalci odbojke cenijo slovenski napredek. Slovenija postaja evropska odbojkarska zgodba o uspehu – na uradni strani evropske zveze so zapisali, da je Slovencem uspel meteorski preboj med evropsko elito.

Preostali z ogromno uspehi
Da bi si bolj natančno predstavljali, v kakšni družbi je Slovenija, le nekaj najbolj svežih uspehov tekmecev: Poljaki so svetovni prvaki, Nemci so bili na svetovnem prvenstvu bronasti, Bolgari so tekmovali v polfinalu olimpijskih iger, Francozi so zmagovalci svetovne lige, Srbi so bili na zadnjih dveh EP-jih bronasti in zlati, Rusi so zdajšnji olimpijski in evropski prvaki in Italijani podprvaki.

Verjamejo vase
Pa slovenski odbojkarji? Še nikoli niso igrali v svetovni ligi, nikoli na svetovnem prvenstvu, nikoli v četrtfinalu evropskega prvenstva. A vseeno upravičeno napovedujejo, da se bodo uspešno kosali s Poljaki. Po torkovi predstavi jim moramo verjeti, ker so končno dokazali, da tudi oni verjamejo vase.

Slovenskim odbojkarjem uspel veliki met