Trojni bok je deloval, Slovenija je povsem onemogočila Beloruse in z gladko zmago začela evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Trojni bok je deloval, Slovenija je povsem onemogočila Beloruse in z gladko zmago začela evropsko prvenstvo. Foto: EPA
Tine Urnaut
Po odličnem uvodu so misli že usmerjene k svetovnim prvakom Poljakom. Foto: EPA
Giani in Gasparini po zmagi nad Belorusi
Odbojkarji v velikem slogu opravili z Belorusi
Zadnje točke na tekmi Slovenija - Belorusija

Preostala niza sta se končala na 21 in 17. Slovenija je bila izrazito boljša v blokih (na koncu 12:2), v napadu pa je vsak prispeval svoj delež. Najučinkovitejši je bil Mitja Gasparini s 14 točkami. Načrt Andree Gianija so igralci povsem izpolnili, zmaga pa bi jim že lahko prinesla napredovanje iz predtekmovalne skupine C.

V prvem nizu Belorusiji nedorasli
V uvodnem nizu je vse delovalo brezhibno. S servisi Danijela Koncilje je Slovenija povedla s 5:1 in Beloruse prisilila k minuti odmora. Z zanesljivim sprejemom in odličnimi začetnimi udarci je prednost narasla na 12:4. V drugem nizu so bili v prvem delu večji del v prednosti Belorusi, Slovenci pa so s tremi zaporednimi točkami Klemna Čebulja (s Tinetom Urnautom sta bila ves čas na sprejemu) prvič povedli pri 9:8. Niz se je končal na 20, pri čemer Mitja Gasparini, tradicionalno najučinkovitejši slovenski odbojkar, sploh ni blestel.

V soboto s svetovnimi prvaki
V tretjem nizu je priložnost dobil mladi bloker Jan Kozamernik. Belorusija je tako kot v prvih dveh dobila uvodno točko, v nadaljevanju je bilo spet vse v znamenju Slovenije, ki si je priigrala kar devet zaključnih žog. Izkoristila je drugo. Prezgodnja evforija je seveda odveč, saj je spomin na prvenstvo pred dvema letoma, ko so uspehu nad Srbi sledili dva poraza in pot domov, še preveč svež. A tokratna reprezentanca se zdi res zrela za nekaj več, pravi preizkus pa bo že sobotna tekma s svetovnimi prvaki Poljaki.


Andrea Giani, selektor Slovenije: "Vsak začetek je težak, tudi ta je bil. Prikazali smo dve plati svoje igre, dobro in slabo. V prvem nizu je bila igra odlična, v drugem nam je padla zbranost. Dobili smo as, zadeli anteno, Urnaut je žogo po napadu udaril v avt. V odmoru sem fantom naročil, da igrajo obrambo, držali so se navodil, naredili preobrat in dosegli zmago, prepričljivo in zelo pomembno za nadaljnje tekmovanje. Belorusi so bili na nizki ravni, resda jim je manjkal Radzjuk, a to je njihova težava. Od tekem Evropske lige so imeli šest novih igralcev, dobro smo jih preučili in videli, kje so njihove slabe točke."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "V vseh elementih smo dobro startali, smo se pa se morali sami prisiliti, da v nadaljevanju povsem ne pademo pod njihov vpliv. Tekma je bila zaspana, a ko so se bližale končnice, smo odigrali, kot je treba, pokazali nekaj dobrih obramb, obrnili tok igre in suvereno dobili tekmo. Verjetno je res, da smo se po gladki zmagi v prvem nizu prehitro preveč sprostili, zaigrali lagodno, ampak ko je bilo treba, smo bili pravi. Da zaradi poškodbe ne bo igral Radzjuk, smo izvedeli šele danes, na analizi tekmecev videli, kam moramo usmerjati servise. Verjetno je pri njih trema naredila svoje, ampak menim, da smo res odlično servirali, kar je bilo izredno pomembno."

Alen Pajenk, bloker Slovenije: "Res ni bilo videti, da bi se namučili. Imeli smo odličen uvod v tekmo, nismo jim dovolili, da razvijejo svojo igro, nato pa smo padli. A v končnicah smo dokazali, da ne delamo napak, ko tega ne smemo, kar je velik plus. Proti Poljakom moramo igrati dvakrat boljše, če želimo presenetiti. Danes so nam do zmage veliko pomagali tudi sami Belorusi, pri katerih so se napake kar vrstile."


EP v odbojki, skupina C, Varna, 1. krog:
SLOVENIJA
- BELORUSIJA
3:0 (12, 21, 17)

Slovenija: Pajenk 10, Šket, Gasparini 14, Plot, Vinčić 2, Kozamernik 3, Koncilja 5, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 16, Pavlović.

Belorusija: Radzjuk, Audočanka 5, Čarapovič 7, Busel 5, Martinov, Kuraš, Zabourovski, Vaš, Pranko, Marozov 5, Budzjuhin, Miškevič 10.
POLJSKA - BELGIJA 3:0 (16, 27, 16)


Skupina A, Sofija
ČEŠKA - NIZOZEMSKA 1:3

BOLGARIJA - NEMČIJA 3:0


Skupina B, Torino,:
HRVAŠKA - FRANCIJA 0:3
Ob 21.00:
ITALIJA - ESTONIJA


Skupina D, Busto Arsizio:
SLOVAŠKA - SRBIJA 2:3 (-22, 22, -28, 24, -9)
Ob 20.30:
RUSIJA - FINSKA

Giani in Gasparini po zmagi nad Belorusi
Odbojkarji v velikem slogu opravili z Belorusi
Zadnje točke na tekmi Slovenija - Belorusija