Slovenski odbojkarji so v Nemčiji premagali Srbe in Francoze. Foto: odbojka.si
Slovenski odbojkarji so v Nemčiji premagali Srbe in Francoze. Foto: odbojka.si

Po nizih je bilo 26:24, 25:22, 20:25 in 25:20. Slovenija je prvi dan turnirja premagala Srbijo s 3:2, v soboto pa izgubila z gostitelji 0:3.

Slovenija je tako z odliko opravila generalko pred evropskim prvenstvom, ki se bo začelo 9. oktobra v Bolgariji in Italiji. Slovenci bodo igrali v skupini C v Varni, njihovi nasprotniki pa bodo Belorusi, Poljaki in Belgijci.

Tudi tretjo tekmo je slovenski selektor Andrea Giani začel v enaki postavi, s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Mitjo Gasparinijem, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom, blokerjema Alenom Pajenkom in Danijelom Konciljo ter liberom Janijem Kovačičem.

V napadalnih akcijah sta bila uspešna predvsem Klemen Čebulj in Tine Urnaut. Na prvi tehnični odmor so z 8:6 odšli Slovenci, a so pozneje Francozi prišli do vodstva 16:15. Giani se je po zaostanku z 19:20 odločil za odmor, po katerem je Sidibe začetni udarec poslal zunaj igrišča, po izenačenju na 21. točki sta Alen Pajenk in Urnaut tekmece ustavila z blokom. Prve zaključne žoge Slovenci niso izkoristili, nato pa je na servis Dejana Vinčića v napadu grešil Ngapeth in Slovencem poklonil točko za zmago s 26:24.

Slovenci so dobro začeli tudi drugi niz in povedli s 3:1, pozneje pa še z 8:6. V napadu je bil v vrstah Slovenije prodoren predvsem Alen Šket, ki je prinesel vodstvo z 11:9 in 12:10. Francozi so se približali na 14:13. Po napaki Ngapetha so Gianijevi varovanci dosegli najvišjo prednost v tem nizu, saj so pri 20:16 povedli že za štiri točke. Po francoskem znižanju je pomembno točko Slovenije dosegel Urnaut (23:21), zaključno žogo je z blokom priigral Koncilja, izkoristil jo je Urnaut.

V tretjem nizu je Giani priložnost za igro ponudil še podajalcu Gregorju Ropretu in sprejemalcu Janu Klobučarju, v igri pa sta ostala tudi Šket in Jan Pokeršnik. Janija Kovačiča je na mestu libera zamenjal Miha Plot. Francozi so vodili z 10:8 in 12:10, tudi v nadaljevanju pa ohranjali prednost dveh točk, zatem pa z dobrimi servisi in igro v bloku prišli že do vodstva z 19:13. Pri 23:16 je slovenski selektor na igrišče poslal še Vinčića in Gasparinija. Ta je takoj dosegel točko, a so nasprotniki že v naslednji izmenjavi prišli do zaključne žoge. Izkoristili pa so šele tretjo.

Giani je tudi v četrtem nizu priložnost za dokazovanje namenil igralcem, ki so začeli tretji niz. Pajenk je z dobrim posredovanjem ob mreži poskrbel za vodstvo z 12:9. Po dobrih sprejemih Plota in natančnih podajah Ropreta je bil dvakrat v napadu uspešen Koncilja, Slovenci so ob drugem tehničnem odmoru vodili s 16:13. V nadaljevanju so tekmeci izenačili na 18:18. Vinčić je blokiral za vodstvo z 19:18, sledili pa sta še dve zaporedni napaki francoskih odbojkarjev v napadu. Rouzier je žogo poslal zunaj igrišča, zatem pa je grešil še v napadu (23:19). Prestižno zmago je Slovencem prinesel Lynell, ki je bil nenatančen pri servisu.

"Za nami so tri močne tekme proti zares uglednim tekmecem. S končnim izkupičkom, z dvema zmagama in porazom, sem lahko zadovoljen, predvsem pa sem vesel, da smo dokazali, da lahko zelo dobro igramo tudi proti ekipam, ki že vrsto let igrajo na najvišji ravni. Za nami je dober turnir, na katerem nam je bolj ali manj uspelo igrati po sistemu, ki ga gojimo v tej ekipi, igralci so igrali disciplinirano in tudi pristop na vseh treh tekmah je bil takšen, kakršnega od njih zahtevam. Naša ekipa iz tekme v tekmo raste. Zelo sem zadovoljen s tem, kar smo prikazali tukaj v Nemčiji," je nastope ocenil selektor Andrea Giani.

Slovenci so na turnirju osvojili drugo mesto.

SLOVENIJA - FRANCIJA
3:1 (24, 22, -20, 20)
NEMČIJA - SRBIJA
3:0 (24, 18, 29)

NEMČIJA - SLOVENIJA
3:0 (22, 22, 20)
FRANCIJA - SRBIJA
1:3 (23, -19, -23, -23)

SLOVENIJA - SRBIJA
3:2 (21, -18, 24, -22, 13)
NEMČIJA - FRANCIJA
1:3 (-22, -21, 19, -20)