Klemen Čebulj je takole prebil poljski blok. Čebulj je bil z 18 točkami najučinkovitejši v slovenski vrsti.
Klemen Čebulj je takole prebil poljski blok. Čebulj je bil z 18 točkami najučinkovitejši v slovenski vrsti. "Tekma je bila s psihičnega vidika izredno naporna. Poljaki so pritiskali z vseh strani, odlično servirali, prikazali izvrstno igro blok-obramba. Mi smo se poskušali braniti, kolikor smo mogli. Dva niza smo igrali vrhunsko, pokazali top odbojko, toda ni bilo dovolj. A iz teh dveh nizov moramo črpati optimizem, v posteljo moramo leči z mislijo na ta niza. Če ju bomo ponovili, bomo Belgijce premagali. Ne smemo skloniti glav, čeprav smo se danes iztrošili v vseh pogledih. A mi smo sem prišli igrat odbojko, ne pa mislit, kako smo utrujeni in iztrošeni. Današnjo tekmo smo pozabili, z mislimi smo že pri Belgijcih," je dejal Čebulj. Foto: EPA
Alen Pajenk in Dejan Vinčić
Alen Pajenk in Dejan Vinčić v obrambni akciji. Foto: EPA
Jan Kozamernik in Tine Urnaut
Veselje Jana Kozamernika in Tineta Urnauta po osvojenem nizu. Foto: EPA
Poljska
Poljaki so se morali pošteno potruditi za zmago nad Slovenci. Foto: EPA
Slovenci nudili dober odpor Poljakom

Slovenija se je favoriziranim nasprotnikom dobro upirala tri četrtine dvoboja. Odločilen je bil tretji niz, ki so ga Poljaki dobili "v podaljšku" z 28:26 in tako povedli z 2:1.

Izgubljeni niz je očitno psihično dotolkel varovance Andree Gianija, ki so nato v četrtem povsem popustili in ga izgubili s 13:25.

Slovenija se bo v nedeljo ob 14.00 za drugo mesto v skupini C pomerila z Belgijo, ki je v prvi tekmi dneva s 3:0 opravila z Belorusi.

Preveč napak Slovencev v uvodnem nizu
Slovenci so uvodni niz izgubili z 21:25. Začeli so dobro, izenačili na 5:5, nato pa so Poljaki ušli na 10:5. Slovenci so preveč grešili pri sprejemu, servisu in v napadu. Še najbolje je deloval blok, po zaslugi katerega se je Slovenija približala na 16:18. Sledila je poljske pol minuta odmora, ki je Poljakom pomagala, saj so znova pobegnili na +5 in niz odločili v svojo korist.

Slovenija izenačila na 1:1
Drugi niz je bil bistveno bolj izenačen. Slovenci so se otresli začetne nervoze in držali korak s Poljaki. Izid je bil kar 26-krat izenačen. Pri 25:24 so Slovenci prišli do zaključne žoge, a je Jan Kozamernik serviral v avt. Za novo zaključno žogo je poskrbel Mitja Gasparini, ki je z bombo poskrbel za 27:26, a nato v drugo zgrešil, tako da je bil izid spet izenačen. Grešili so tudi Poljaki. Slovenija si je pri 29:28 priborila peto zaključno žogo in jo ob poljskem dotiku mreže tudi izkoristila.

Slovenci pri 19:24 ubranili pet zaključnih žog
Tudi v tretjem nizu sta bili reprezentanci večji del poravnani. Pri vodstvu Slovenije z 18:17 je Poljski uspel delni izid 5:0 za 22:18. Poljaki so malo pozneje povedli s 24:19 in kazalo je, da je niz odločen. A Slovenci so čudežno ubranili pet zaključnih žog in pri vodstvu s 25:24 tudi sami prišli do zaključne žoge. Ni jim uspelo. Na drugi strani je odločilni točki za poljsko zmago z 28:26 prispeval Bartosz Kurek.

Sloveniji zmanjkalo volje in moči
Tesno izgubljeni niz je očitno psihično potrl Slovence, ki so se v četrtem hitro znašli v visokem zaostanku (3:10). Selektor Giani jih je poskušal dvigniti z minuto odmora, a ta ni pomagala, saj so razigrani in tudi nekoliko razdraženi Poljaki prednost še povečali in dvomov o zmagovalcu ni bilo več. Na koncu je bilo 25:13.

Giani zadovoljen in razočaran hkrati
"Sem zadovoljen, razočaran, jezen, vse hkrati. Če bi igrali, kot smo v prvem nizu, ko smo tekmecem dali veliko daril, predvsem s servisi, ne moremo dobiti veliko tekem, če bi igrali tako, kot smo v drugem in tretjem, lahko premagamo. Užival sem, ko sem gledal, kako se fantje upirajo svetovnim prvakom, res so igrali fantastično, fantastična je bila tudi njihova vrnitev po zaostanku, kar samo dokazuje veliko željo. A odločale so izkušnje, ena napaka je bila dovolj, da so Poljaki dobili niz. Nato pa so na površje privrela čustva, fantom je nekaj padlo dol, tako da je bil četrti niz zelo slab. Verjamem, da smo se na tej tekmi veliko naučili. Jutri nas čaka še ena težka tekma, naredili bomo vse, da zmagamo. Fantom sem že takoj po tekmi rekel, da morajo pozabiti, kaj se je danes dogajalo in se povsem posvetiti tekmi z Belgijo. Proti njim bo potrebna še dodatna borbenost,"
je ocenil slovenski selektor Andrea Giani.

Slovenci najmanj tretji v skupini
V prvi tekmi dneva je Belgija premagala Belorusijo, kar pomeni, da so Slovenci najmanj tretji v skupini. Slovenija bo tako igrala repasaž za četrtfinale, in sicer v torek v Sofiji. Slovenci se bodo v repasažu križali s skupino A, v kateri so Bolgarija, Nizozemska, Češka in Nemčija. Če bodo Slovenci v repasažu uspešni, jih četrtfinale čaka v sredo.


Preostali izidi: skupina A, skupina B in skupina D.


EVROPSKO PRVENSTVO (M)

SKUPINA C, Varna
2. KROG
SLOVENIJA - POLJSKA
1:3 (-21, 28, -26, -13)

Slovenija: Pajenk 2, Šket 1, Gasparini 16, Plot, Vinčić 5, Kozamernik 3, Koncilja 2, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 8, Čebulj 18, Pavlović.

Poljska: Nowakovski, Konarski, Kurek 20, Klos 4, Bieniek 9, Drzyzga 3, Lomacz, Kubiak 13, Gacek, Szalpuk, Zatorskoi, Mozdzonek, Mika 20, Buszek 2.

BELORUSIJA - BELGIJA
0:3 (-17, -18, -17)

3. KROG
Nedelja ob 14.00:
SLOVENIJA - BELGIJA (prenos na TV SLO 2/MMC-ju)

Ob 17.00:
BELORUSIJA - POLJSKA
1. KROG
SLOVENIJA
- BELORUSIJA
3:0 (12, 21, 17)

POLJSKA - BELGIJA
3:0 (16, 27, 16)

Vrstni red: Poljska 6, Slovenija in Belgija 3, Belorusija 0 točk.

Zmagovalci štirih skupin se neposredno uvrstijo v četrtfinale, drugo- in tretjeuvrščeni pa se bodo za četrtfinale pomerili še v repasažu.

Slovenci nudili dober odpor Poljakom