Mitja Gasparini (v sredini) je zaigral prvič na letošnjem EP-ju, vendar njegova vrnitev ni prinesla uspeha. Po zmagi nad Španijo in porazih z Rusijo in Bolgarijo so Slovenci osvojili 3. mesto v skupini C. Foto: EPA
Mitja Gasparini (v sredini) je zaigral prvič na letošnjem EP-ju, vendar njegova vrnitev ni prinesla uspeha. Po zmagi nad Španijo in porazih z Rusijo in Bolgarijo so Slovenci osvojili 3. mesto v skupini C. Foto: EPA
Veliko slovenskih navijačev je bilo v Krakovu, a tokrat res niso prišli na svoj račun. Foto: BoBo
Tine Urnaut
Kapetan Tine Urnaut je zbral šest točk. Foto: EPA
Kovač: Vse je bilo narobe
Bolgarska zaušnica slovenskim odbojkarjem

Nizi so se končali na 22, 26 in 17. Nič ni uspevalo Sloveniji, igra v polju je bila daleč od želene, prave energije ni bilo čutiti, blok je močno šepal, v prvih dveh nizih pa je bilo v zaključku spet preveč napak. Bolgari so veliko tvegali, dobro igrali servis-obrambo, imeli so pripravljen odgovor na vsak slovenski napad. Cvetan Sokolov je dosegel 21 točk.

Slovenija je z Mitjo Gasparinijem v prvi postavi bolje odigrala prvo polovico uvodnega niza in po bloku Alena Pajenka povedla s 13:11. Bolgari so nato s petimi zaporednimi točkami (po servisih Nikolaja Nikolova9 naredili preobrat in niz dobili na 22. Gasparini je na koncu nanizal nekaj uspešnih servisov, a je bilo že prepozno.

V drugem nizu so spet bolje začeli Slovenci (8:5), toda ob drugem tehničnem premoru je bila Bolgarija že v prednosti (14:16). Zaključek niza je bil tesen, Slovenci so rešili tri zaključne žoge in imeli tudi sami priložnost za izenačenje, a se ni izšlo.

V zadnjem nizu je selektor Slobodan Kovać precej menjal, toda pravega uspeha ni bilo. Bolgari so si priigrali lepo zalogo (7:12, 9:18), Slovenci pa so se nekako že sprijaznili s porazom.

Do srede, ko bodo v Krakovu Slovenci igrali proti gostiteljem prvenstva Poljakom, selektorja Kovaća vsekakor čaka zelo težko delo, ne gre pa prehitro obupati, saj je Slovenija na nepozabnem EP-ju pred dvema letoma prav tako dvakrat izgubila v predtekmovanju, nato pa osvojila srebrno medaljo.


Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Nismo igrali trezno, igrali smo z glavo skozi zid. Kljub ne najboljši igri smo imeli svoje priložnosti. Že v prvem nizu tri, štiri, ki jih nismo izkoristili, namesto da se dvignemo, smo padli, tekmecem pa s tem ponudili, da se razigrajo. Premalo je bilo agresivnosti, slabi smo bili v protinapadih, delali osnovne napake. Bolgarom smo točke podarjali točke, kot bi bili Božiček. Potrebujemo več zbranosti, več treznosti, če jih v naslednjih tekmah ne bomo pokazali, nimamo česa iskati."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije: "V prvih dveh nizih smo imeli svoje priložnosti. Vodili smo v obeh nizih, imeli smo zaključno žogo. A ponovila se je situacija s tekme proti Rusiji. Nismo zaključili napadov, ko je bilo treba. V tretjem nizu pa smo res igrali slabo. Na splošno smo igrali slabše v bloku in nekako tudi nismo bili organizirani kot na prejšnji tekmi."

Jani Kovačič, libero Slovenije: "To ni bila prava Slovenija. Že v samo tekmo smo stopili živčno, nato se je živčnost le še stopnjevala. Očitno smo si dali na sebe prevelik pritisk. Proti eni najboljših reprezentanc na svetu ne moremo biti favoriti. Upam, da bo v nadaljevanju prvenstva vse vendarle boljše. Imamo rezerve, predvsem v glavi."

Alen Šket, sprejemalec Slovenije: "Nismo pokazali pravega obraza, upamo, da je bil to le slab dan. Na poraz je treba pozabiti in se dobro pripraviti na naslednjega tekmeca. Upanja nismo izgubili, upamo, da se bo ponovila zgodba s prejšnjega prvenstva, ko smo iz skupine prav tako prišli z dvema porazoma, nato pa se dvignili in prišli do kolajne."

Slobodan Kovač, selektor Slovenije: "Še naprej delamo neumne napake in se iz njih ničesar ne naučimo. Proti Rusom nismo izkoristili napada za zmago, v drugem nizu te tekme pa smo spet imeli priložnost na slab sprejem tekmecev. Zato je zelo težko karkoli povedati. Pogovarjamo se o nekaterih stvareh, jih pojasnjujemo, a še vedno nekaj zmanjka. Od prvega trenutka govorimo o tem, da je eno postati presenečenje tekmovanja, povsem drugo pa priti na prvenstvo kot eden od favoritov. Na trenutke imam občutek, kot da se ne znamo boriti. Vsakokrat pridemo do vodstva dveh, treh točk, nato pa naredimo napake, ki jih ne znam pojasniti. Zakaj, kako, to bomo videli, se o tem pogovorili. Ampak še vedno je prva stvar, ki nam manjka, borba. To nam manjka in zato je rezultat tak. Seveda imamo še naprej možnosti, da prikažemo dobro odbojko. Ampak morali bomo vsi skupaj dati več od sebe in stvari narediti bolje."

EVROPSKO PRVENSTVO V ODBOJKI (M), 3. krog, skupina C, Krakov
SLOVENIJA - BOLGARIJA
0:3 (-22, -26, -17)

Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 7, Ž. Štern 2, Kozamernik, Šket 5, Gasparini 9, Vinčić 1, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 6.
Bolgarija: Bratojev 3, Gočev, R. Penčev 3, Černokožev, Skrimov 7, Seganov, Josifov 9, Salparov, Todorov, Aleksijev, Ivanov, N. Penčev 10, Nikolov 10, Sokolov 21.

RUSIJA - ŠPANIJA 3:0 (19, 13, 23)

Vrstni red: Rusija 9, Bolgarija 6, Slovenija 3, Španija brez točke.

Prvo mesto vodi v četrtfinale, drugo in tretje mesto pa v repasaž.


SKUPINA A, Gdansk, 3. krog
SRBIJA - FINSKA
3:0 (20, 18, 32)

ESTONIJA - POLJSKA
0:3 (-21, -24, -22)

Vrstni red: Srbija 8, Poljska 6, Finska in Estonija po 2 točki.

SKUPINA B, Szczecin, 3. krog
SLOVAŠKA - NEMČIJA
0:3 (-18, -24, -23)

ITALIJA - ČEŠKA
3:0 (25, 26, 24)

Vrstni red: Nemčija 8, Italija 7, Češka 3, Slovaška 0 točk.

SKUPINA D, Katovice, 3. krog
BELGIJA - NIZOZEMSKA
3:0 (21, 21, 21)

TURČIJA - FRANCIJA
0:3 (-23, -23, 22)

Vrstni red: Belgija 7, Francija 6, Turčija 4, Nizozemska 1 točka.


REPASAŽ ZA ČETRTFINALE
Sreda ob 17.30:
POLJSKA - SLOVENIJA (Krakov)
ITALIJA - TURČIJA (Katovice)

Ob 20.30:
BOLGARIJA - FINSKA (Krakov)
FRANCIJA - ČEŠKA (Katovice)

Kovač: Vse je bilo narobe
Bolgarska zaušnica slovenskim odbojkarjem