Slovenija je pod taktirko selektorja Gianija v evropski ligi nanizala 12 zmag z le petimi izgubljenimi nizi. Brez dvoma si je najbolj zaslužila vstop v elitni razred svetovne odbojke. Foto: odbojka.si
Slovenija je pod taktirko selektorja Gianija v evropski ligi nanizala 12 zmag z le petimi izgubljenimi nizi. Brez dvoma si je najbolj zaslužila vstop v elitni razred svetovne odbojke. Foto: odbojka.si
Vinčić: Gianijevo vodenje tekem je impresivno
Zgodovinski dan za slovensko odbojko

Na finalnem turnirju evropske lige je Slovenija v finalu samo še postavila piko na i prepričljivim predstavam v letošnji evropski ligi in Makedoncem ni pustila kančka upanja. Nizi so se končali na 21, 20 in 17.

"Po desetih letih se mi je velik kamen odvalil od srca. Zaslužili smo si to, sem najbolj srečen človek na svetu," je povedal organizator igre. Dejan Vinčič, ki je bil izbran za najboljšega posameznika zaključnega turnirja. Na finalni tekmi sta po 12 točk prispevala Mitja Gasparini in Tine Urnaut.

Motivirani Slovenci so, podobno kot v polfinalu proti Poljski, že v prvem nizu postavili temelje za uspeh. Priigrali so si tri zaključne žoge, niz pa se je nato kmalu končal z napako Makedoncev. V drugem nizu je pri vodstvu s 17:10 sicer malce popustila koncentracija, toda razpoloženi Alen Pajenk in blok Jana Kozamernika sta stvari postavila na svoje mesto.

V zadnjem nizu je selektor Andrea Giani svoje varovance na drugi tehnični odmor sprejel pri vodstvu 16:10 in dvomov o tem, kdo bo dobil vstopnico za svetovno ligo, v kateri nastopa 32 reprezentanc, ni bilo več. Slovenija si je priigrala kar osem zaključnih žog in izkoristila drugo.



Andrea Giani, selektor Slovenije: "Že na začetku reprezentančne akcije smo postavili jasne cilje. Prvi je bil uvrstitev na evropsko prvenstvo, drugi uvrstitev v svetovno ligo. Že preden sem prevzel to ekipo, sem v slovenskih odbojkarjih videl velik potencial, igralce z zelo dobro tehniko in veliko volje do dela. To sem izkoristil, delali smo zares veliko in obrestovalo se nam je. Vseh petnajst igralcev, ki sem si jih izbral za ta reprezentančni ciklus, je iz treninga v trening napredovalo, dvanajsterica tistih, ki je bila danes tukaj, pa je pokazala tisto, kar od njih zahtevam in pričakujem. Naš uspeh se je gradil iz tekme v tekmo, iz zmage v zmago. Imamo ekipo, ki sledi svojim ciljem. A ne z besedami, z dejanji na igrišču."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Danes smo lahko videli odločno, agresivno in zbrano Slovenijo od prve do zadnje minute. Res je, da smo v dveh nizih dvakrat malo popustili, toda to je povsem normalno. Uspelo nam je in presrečni smo. Vedeli smo, da imamo potencial in da nam končno lahko uspe. Tudi ko se nam v prejšnjih letih ni izšlo, smo vztrajali naprej in bili potrpežljivi. Od lanskega polfinala, ko smo izgubili proti Grčiji, smo vedeli, da si česa takega ne bomo več privoščili. Vsak trening in vsako tekmo smo oddelali na najvišji ravni in tudi sem, na Poljsko, smo prišli z jasnim ciljem. Za nas je štela le zmaga. Kaj smo dosegli, pa se bomo začeli zavedati šele čez nekaj ur."

Evropska liga, zaključni turnir, Walbrzych, finale:
SLOVENIJA - MAKEDONIJA
3:0 (21, 20, 17)

Slovenija: Pajenk 7, Šket 3, Gasparini 12, Vinčić 4, Kozamernik 7, Klobučar, Kovačič, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 10, Pavlović.

Makedonija: Angelovski, G. Gjorgiev, Josifov 9, N. Gjorgiev 10, Milev, Despotovski 1, Ljaftov 3, Simovski 13, Madjunkov 3, Karankovikj 1, Gjorgjevski, Mihailov.


Za 3. mesto:
POLJSKA - ESTONIJA
3:0 (22, 23, 20)

Vinčić: Gianijevo vodenje tekem je impresivno
Zgodovinski dan za slovensko odbojko