Slovenci so se veselili zmage na Dunaju. Foto: Marko Kovič
Slovenci so se veselili zmage na Dunaju. Foto: Marko Kovič
Težave so imeli le v prvem nizu. Foto: Marko Kovič
Slovenska ženska reprezentanca
Slovenska ženska reprezentanca je ugnala vodilno ekipo skupine. Foto: Aleš Fevžer
Odbojkarice ugnale Bolgarijo

Izbranci Luke Slabeta so se mučili le v prvem nizu, ga dobili s 25:23, v drugih dveh pa so bili vsaj za razred boljši od tekmecev, ki so zmogli le 15 oziroma 16 točk.

Z asom Alena Šketa, edinim v prvem nizu, je Slovenija prvič na tekmi povedla, 3:2, nato pa na prvi tehnični odmor odšla s prednostjo dveh točk. Vendar se slovenski odbojkarji še vedno niso razigrali, kajti domačini so jih na enajsti točki ulovili in celo povedli z 12:11. Toda tudi ob drugem tehničnem odmoru so Slovenci imeli dve točki prednosti, ki so jo z asom Pokeršnika povečali na tri (17:14). To prednost so uspešno držali vse do izida 23:20, toda po dveh zaporednih točkah domače ekipe je bil Slabe prisiljen vzeti polminutni odmor. A so Avstrijci z asom organizatorja igre Thalerja izid izenačili, v končnici pa so slovenski odbojkarji po zaslugi Čebulja le potrdili zmago.

Slovenska ekipa je imela po prvem nizu še veliko rezerv v svoji igri, in to prav v vseh elementih igre. Zato pa so drugi niz začeli odločneje, bolj so pritisnili s servisom, nekoliko popravili svoj sprejem in po točki Šketa na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Po uspešnem prvem tempu Koncilje so prvič na tekmi prišli do vodstva s štirimi točkami prednosti (11:7). Prvo zaključno žogo za vodstvo z 2:0 v nizih je priboril Koncilja, ki jo je z blokom izkoristil Pokeršnik.

Tretji niz so Avstrijci začeli v najmočnejši zasedbi, prav tako ni bilo menjave v slovenski ekipi, ki je tako rekoč ves čas igrala v isti postavi. Le Jan Klobučar je enkrat na servisu zamenjal Pokeršnika. Tokrat so avstrijski odbojkarji korak s slovenskimi držali le do tretje točke. Z blokom Ropreta so Slabetovi izbranci prišli do štirih točk prednosti ob prvem tehničnem odmoru, slovenski organizator igre pa je hkrati tudi uspešno razigral soigralce. Ko so gostje po najdaljši točki na tekmi, v kateri sta obe ekipi rešili nekaj "težkih" žog in imeli svoje priložnosti, da osvojijo točko, povedli s 15:9, je bil uvodni dvoboj od dveh bolj ali manj že odločen. Z asom Koncilje in nato še točko Šketa so bili Slovenci še bližje zmagi, saj je bil izid na semaforju že 19:11 za igralce v svetlozelenih dresih. V končnici niza sta priložnost za igro dobila še Kanalca Matija Jereb in Dane Mijatovič, zmago za nove tri točke pa je z asom potrdil Alen Šket.

V petek se bosta ekipi pomerili še enkrat.

Slovenke presenetile še Bolgarke
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je na peti tekmi Evropske lige tretjič zmagala. V Kopru je s 3:2 premagala Bolgarijo.

Pomlajena slovenska reprezentanca je po štirih zaporednih gostovanjih končno dobila priložnost, da se predstavi domačim gledalcem.

Blesteli sta domačinki iz Kopra Marina Cvetanovič in Sara Valenčič, skupno sta dosegli kar 52 točk. Ob solidnem sprejemu se je izkazala tudi blokerka Sara Hutinski.

Selektor Bruno Najdič se je držal taktike s prejšnjih tekem in je štiri nize igral s Cvetanovičevo na sprejemalki, korektorica pa je bila Valentina Založnik. In tokrat je ta taktika od začetka delovala. Slovenke so takoj prevzele pobudo, v prvem nizu ves čas držale prednost, niz pa dobile s 25:21.

V drugem nizu igra ni bila več tako prepričljiva, po dveh zaporednih točkah Cvetanovičeve so sicer povedle s 6:3, toda gostje so nato dobile štiri zaporedne točke, tudi na tehnični odmor pa odšle s točko prednosti. Ob drugem tehničnem odmoru so gostje vodile s 16:13, toda predvsem po zaslugi Cvetanovičeve so gostiteljice z delnim izidom 6:1 spet prišle v vodstvo, ki ga niso izpustile iz rok. Ob koncu niza so se gostje sicer približale na točko zaostanka, toda tekmice so nato storile napako in na semaforju se je svetilo 2:0.

Izenačena igra se je nadaljevala tudi v tretjem nizu. Slovenke so sicer vodile s 14:11, Bolgarke so nato izenačile, potem pa poskrbele še za delni izid 7:2 in povedle za pet točk. S tako prednostjo so še vodile s 23:18, toda Slovenke so dosegle pet zaporednih točk, ubranile tudi prvo zaključno žogo, druge pa ne. To jim je vzelo nekoliko morale, Bolgarke so dokaj gladko dobile četrti niz, tako da je o zmagovalcu odločal "tie break".

V njem je glavno vlogo prevzela Valenčičeva, ki je poskrbela za vodstvo 8:1. A to ni bilo dovolj za povsem mirno končnico. Po zaostanku 3:11 so se gostje začele bližati, se približale na 11:13 in 12:14, toda vse dvome je z zadnjo točko rešila Valenčičeva.

Evropska liga, moški, 3. krog, Dunaj:
AVSTRIJA - SLOVENIJA
0:3 (-23, -15, -16)

Avstrija: Kroiss - libero, Wohlfahrtstätter 4, Postl 5, Ringseis, Koroimann 2, Zass 8, Ertl, Berger 11, Thaller ,2 Blagojević, Tröthann 7, Unterberger.

Slovenija: Šket 12, Gasparini, Mijatovič, Koncilja 8, Klobučar, Kovačič - libero, Pokeršnik 13, Ropret 2, Urnaut, Čebulj 13, Jereb, Pavlovič 8.

4. krog, petek ob 20.15, Dunaj:
AVSTRIJA - SLOVENIJA






Evropska liga, ženske, 5. krog, Koper:
SLOVENIJA - BOLGARIJA
3:2 (21, 23, -24, -18, 12)

Slovenija: Hutinski 16, Božič 1, Blagne 2, Ajnihar, Medved, Kaučič 3, Zdovc, Valenčič 23, Kučej, Cvetanovič 30, Kaker 1, Založnik 7.

Bolgarija: Grigorova 15, Dimova 5, Doškova 1, N. Dimitrova 10, S. Dimitrova 13, Nikolova 1, Paskova 15, Gunčeva, Dimitrova 23, Kolčagova, Čauševa 7, Todorova.

6. krog, petek ob 15.00, Koper:
SLOVENIJA - BOLGARIJA

Odbojkarice ugnale Bolgarijo